Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Δοτή επιτροπή... Προσκυνημένη κυβέρνηση... Κατεξευτελισμός του Συντάγματος και της χώρας

ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ Η ΔΟΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ...  
  
Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί η πρόθεση του Αλ. Τσίπρα να αναθεωρήσει το Σύνταγμα.
Και είναι κακόγουστη αυτή η πρόθεση διότι ακούγεται από μια κυβέρνηση η οποία έχει...
μετατρέψει το Σύνταγμα κυριολεκτικά σε κουρελόχαρτο.
Φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι η μόνη ούτε η πρώτη που έχει ξεκινήσει τις κατάφωρες αντισυνταγματικές πρακτικές.
Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 έχουν ακολουθήσει το δρόμο της παραβίασης και ωμής καταπάτησης του Συντάγματος, πρώτα και κύρια με την υιοθέτηση αλλεπάλληλων δανειακών συμβάσεων και μνημονίων που καταστρατηγούν ευθέως το Σύνταγμα, αφού τέτοιου είδους Συμβάσεις που παραβιάζουν κατάφωρα την εθνική κυριαρχία δεν μπορούν να ψηφιστούν ή στην χειρότερη περίπτωση απαιτούν διευρυμένη πλειοψηφία.
Όλες, επίσης, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν καταρρακώσει τη Βουλή, αφού η ψήφιση των μνημονιακών νόμων και όχι μόνο αυτών, γίνεται με διαδικασίες που καταστρατηγούν τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.
Οι πραξικοπηματικές αντισυνταγματικές αυτές καταστάσεις έχουν, δυστυχώς, γίνει κανόνας με τηννεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν όλη την προηγούμενη περίοδο ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ τις κατάγγειλε.
Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει στην πράξη ακυρώσει τη Βουλή και έχει αναγορεύσει σε νομοθετικό όργανο την τρόϊκα, ενώ έχει καταστήσει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, με αποκορύφωμα, ίσως τον μονομερή τρόπο αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών.
Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, μια κυβέρνηση που στην πράξη έχει ακυρώσει το Σύνταγμα και τη Βουλή, να εμφανίζεται ως θιασώτης, τάχα της Συνταγματικής αναθεώρησης;
Προφανώς τη μόνη Συνταγματική αναθεώρηση που μπορεί να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση και μια μνημονιακή Βουλή, όπως η σημερινή, είναι η Συνταγματοποίηση των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού.
Και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί θα κατατείνει η λεγόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, πράγμα, άλλωστε, που υποδηλώνει και η παράδοξη δοτή επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που σύστησε η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Επιτροπή αυτή όλοι όσοι μετέχουν είναι μνημονιακοί και ορισμένοι έξ αυτών φανατικά μνημονιακοί και ακραία νεοφιλελεύθεροι.
Ακόμα και ο διορισμένος Πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής άνηκε παλαιότερα στην πιο δεξιά πτέρυγα του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ για να μετατοπισθεί, όπως μας πληροφορούν, αργότερα στο Προεδρικό μπλοκ.
Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που όριζε προς αποπροσανατολισμό την Επιτροπή για το Σύνταγμα, την ίδια ώρα διαβεβαίωνε, μετά τη συνάντηση του με τους δικαστικούς, ότι θα αυξήσει τους μισθούς της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και αυτό τη στιγμή που κόβει το ΕΚΑΣ από τους πενόμενους χαμηλόμισθους συνταξιούχους.
Αυτό θα πει υποκρισία, πελατειακές σχέσεις με τους ανώτατους δικαστικούς και κυρίως αναθεώρηση των Συνταγματικών κανόνων και νέες δημοκρατικές Συνταγματικές πρακτικές. Ευλογήστε τους!

Προς ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε σχετικό άρθρο:  
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ  
Τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάστηκαν επισήμως, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.  
Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ενώ μεγάλη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή, ως μέλους, του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη.  
Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν:  
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:  
Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:  
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:  
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:  
Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.  
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  
Η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου πρόκειται να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου σε εθνική κλίμακα. Αποστολή της Επιτροπής είναι η διοργάνωση θεματικών συζητήσεων και εκδηλώσεων διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε όλους τους δήμους της χώρας, με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινήσεων πολιτών και συλλογικοτήτων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Διάλογος θα διεξαχθεί επίσης μέσω ανοιχτής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου κάθε πολίτης θα δύναται να καταθέτει τις προτάσεις του.  
Σε δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα από τη δημόσια αυτή διαβούλευση θα συγκεντρωθούν με τη διοργάνωση 13 συνελεύσεων σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.  
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την άνοιξη του 2017, η Συντονιστική Επιτροπή Διαλόγου θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε ειδική Επιστημονική Επιτροπή προς τελική επεξεργασία.  
Το φθινόπωρο του 2017, και αφού το υλικό της διαβούλευσης έχει παραδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αναμένεται να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής.  
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΛΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ  
«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη που συγκροτούν την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.  
«Διότι, στόχος μας είναι να μη χάσουμε ως χώρα μία μεγάλη ευκαιρία, Συνταγματική Αναθεώρηση δεν γίνεται κάθε μέρα, δεύτερον, να μη χάσουμε την ευκαιρία, αξιοποιώντας και καταγράφοντας όλες τις απόψεις», τόνισε.  
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει τη διαδικασία, αυτή θα είναι η διαδικασία, η κοινοβουλευτική». «Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου» επεσήμανε.  
«Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικης ζώης» πρόσθεσε.  
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, σημειώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατόν να ανταποκριθούν όλοι όσοι προσκλήθηκαν, για λόγους που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές υποχρεώσεις τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου