Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Είναι θέμα χρόνου μερικά τρις παράγωγα να τινάξουν στον αέρα τη FED

Η πληροφορία ότι ο κ. Schaeuble βρίσκεται πίσω από τη συγκρότηση πλειοψηφίας που απέτρεψε χθες στην Κομισιόν την επιβολή δημοσιονομικών κυρώσεων σε Ισπανία – Πορτογαλία, 24 ώρες μετά τη διαρροή, δεν έχει γίνει αντικείμενο διάψευσης...
Αποτέλεσμα εικόνας για σοιμπλε
του Γ. ΑΓΓΕΛΗ
Και το παρασκήνιο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, παρ' ό,τι έτυχε ελάχιστης προσοχής από το κυβερνητικό επιτελείο στην Αθήνα.
Το πρακτορείο Reuters ανάφερε χθες το απόγευμα ότι σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblat, που ως γνωστόν είναι πολύ κοντά στις απόψεις του κ. Schaeuble, ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών παρενέβη τηλεφωνικά σε διάφορους Επιτρόπους ώστε να μη δρομολογηθεί απόφαση κυρώσεων από την πλευρά της Κομισιόν και να δοθεί περισσότερος χρόνος, όπως και έγινε.
Βέβαια, ο κ. Dijsselbloem, το alter ego του κ. Schaeuble, εμφανίσθηκε να δηλώνει ότι...
προβληματίσθηκε αρνητικά από την απόφαση αυτή, αλλά δημοσιογραφικά σχόλια αποδίδουν τις δηλώσεις αυτές σε ...ξεκάρφωμα για τον μέντορα του τον κ. Schaeuble.
Τι έκανε όμως τον κ. Schaeuble να είναι υπέρ της "χαλάρωσης” απέναντι σε Ισπανία και Πορτογαλία και υπέρ της άποψης να δοθεί περισσότερος χρόνος για να πιαστούν οι στόχοι των ελλειμμάτων;
Πηγές πολύ κοντά σε Επιτρόπους κεντρικής αναφοράς της Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη έχει γίνει εξαιρετικά "ευαίσθητη και ...λεπτή” μετά το Brexit και την επέκταση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία, λίγο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι ισορροπίες έχουν γίνει εξαιρετικά "λεπτές” και "ευαίσθητες” τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο με την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα να είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς. Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρεται ότι η Έκθεση της EKT που θα δημοσιευθεί αύριο βράδυ θα τείνει να είναι καθησυχαστική μεν, αλλά δεν θα αναιρεί στο παραμικρό τα εξαιρετικά προβληματικά στοιχεία που συνδέονται με την αστάθεια του συστήματος που συνδέεται αφενός με τα κόκκινα δάνεια και αφετέρου με τις επιπτώσεις του διεθνούς περιβάλλοντος στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η προσέγγιση αυτή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει υποχρεώσει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να αντιμετωπίζει τις εν δυνάμει πηγές νέας αστάθειας με ιδιαίτερη προσοχή και αυτός – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές– ήταν ο λόγος που παρενέβη (μάλιστα κάποια τηλέφωνα λέγεται ότι έγιναν όσο ακόμα ήταν στηνΚίνα για το G-20) για να επηρεάσει αποτρεπτικά μια αυστηρή στάση απέναντι στις οικονομίες της Ιβηρικής.
Ανάλογα σημάδια, λέγεται ότι "ανιχνεύονται” στη στάση του όσον αφορά το πρόβλημα σταθερότητας των ιταλικών τραπεζών και της θέσης του έναντι της δημιουργίας ενός νέου σχήματος (Atlas II) που προτείνουν οι Ιταλοί για να αποτρέψουν σοβαρά "ατυχήματα” στο τραπεζικό τους σύστημα με αφορμή την ελλιπή φερεγγυότητα της κεφαλαιοποίησης της Monte dei Paschi di Siena (MpS).
Η πραγματική ανησυχία όμως στο επιτελείο του κ. Schaeuble εστιάζεται επιπλέον στις γερμανικές τράπεζες, με κύρια σημεία αναφοράς την Deutsche Bank και τις Landesbanken, η "κεφαλαιακή” βάση των οποίων είναι υπονομευμένη με μερικά τρισ. ευρώ παράγωγα, που μπορούν να "ανατιναχθούν” ανά πάσα στιγμή από την επιτοκιακή πολιτική της Fed, πέραν της παρατεταμένης πίεσης που υφίστανται ήδη από τα μακράς διάρκειας αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη...
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το σχόλιο που έκανε κοινοτικός αξιωματούχος – και διπλωμάτης – για την θέση του κ. Schaeuble στην τρέχουσα συγκυρία. "Θα είναι πολύ δύσκολο στον κ. Schaeuble, να εξακολουθήσει να είναι ο "σκληρός” στο έργο που έχει αρχίσει να παίζεται στην Ευρωζώνη...” είπε σχολιάζοντας την πληροφορία της Handelasblat.
Το ερώτημα βέβαια είναι το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει και σε ποιά κατεύθυνση τα δύο κεντρικά ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και ειδικά τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το προσφυγικό.
Στο Βερολίνο όσον αφορά το προσφυγικό περιμένουν τις αντιδράσεις Erdogan για την "τύχη” τηςΣυμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της φάσης των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων για την σταθεροποίησή του. Οι διαθέσιμες πληροφορίες διαμορφώνουν ένα σκηνικό μεγάλης αβεβαιότητας καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Άγκυρα αν αισθανθεί ότι ελέγχει στο εσωτερικό την κατάσταση θα αρχίσει τους εκβιασμούς ανοιγοκλείνοντας την "κάνουλα” της διοχέτευσης προσφύγων μέσω τουΑιγαίου.
Και τότε το Βερολίνο ίσως κινηθεί σε πολύ ...ριζοσπαστικές κατευθύνσεις που θα επηρεάσουν την εσωτερική συνοχή (όπως αυτή έχει καταλήξει μετά το Brexit) της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου