Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ανατροπές - Οι φόβοι για σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο εν μέσω θέρους από την Άγκυρα

ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ...


Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία, το Ισραήλ και πιθανόν την Αίγυπτο, αυξάνει και πάλι την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και...
δημιουργεί συνθήκες περαιτέρω πλήγματος στα συμφέροντα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες και ενώ ισχύει το θερινό μορατόριουμ οι Τούρκοι έκαναν τέσσερις πτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές, μία κίνηση που χαρακτηρίζεται καθαρά επιθετική. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό που δείχνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει στο Αιγαίο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προ ημερών η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει την περιοχή μεταξύ της Σκύρου και των Ψαρών με την απαίτηση να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 11 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Επιχειρεί δηλαδή με έναν ακόμη τρόπο να κόψει στη μέση το Αιγαίο και αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού. Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε η τελευταία, αλλά η χρονική συγκυρία είναι αυτή που αναβαθμίζει την τουρκική πρόκληση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ που έχει επιτευχθεί ήδη, και η συμφωνία με τη Ρωσία να τα βρουν και πάλι Άγκυρα και Μόσχα μετά τη συγγνώμη Ερντογάν στον Πούτιν, δείχνει πώς η Τουρκία αναθάρρυνε και πάλι και το μόνο ίσως μέτωπο στο οποίο μπορεί να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα είναι το Αιγαίο. Και τα προβλήματα της Τουρκίας είναι πολλά, όπως έδειξε και το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο παρά θετικές είναι για την Ελλάδα, στην οποία ήδη εκφράζονται φόβοι πώς μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία και άρα το κλείσιμο το μετώπου στη Συρία η Άγκυρα, ίσως ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο σε μεγάλο βαθμό.



Βέβαια, κάποιοι διπλωμάτες επισημαίνουν πώς είναι νωρίς να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το που το πάει η Άγκυρα, αλλά η παροιμία λέει… στη βράση κολλάει το σίδερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου