Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Ο κίνδυνος έρχεται τώρα από την Ιταλία: Η τραπεζική κρίση απειλεί όλη την Ευρώπη

Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο Πρόεδρος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι στο πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες που περιορίζουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες... 

Η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της τράπεζας.

«Όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το κρατικό χρήμα. Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να...

υπάρξει κάποια αναστολή τους», δήλωσε ο Σμάγκι, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην τηλεόραση του Bloomberg. Ηδη χθες οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των επενδυτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών, με τις ρευστοποιήσεις να επεκτείνονται πέραν των ιταλικών και στις γερμανικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές με εντολές αγοράς της τελευταίας στιγμής, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε οριακά κέρδη, με τις τράπεζες να ανακάμπτουν μετά τις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Μπορεί η «κορυφή του παγόβουνου», η Banca Monte dei Paschi di Siena στη χθεσινή συνεδρίαση να ανέκαμψε ισχυρά, μάλλον αναμενόμενο με δεδομένη την προχθεσινή ελεύθερη πτώση και την καταβαράθρωση της τιμής της, οι υπόλοιπες όμως τράπεζες εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12%. 


Την ίδια ώρα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε και η Deusche Bank με απώλειες άνω του 5%, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας γερμανικής τράπεζας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με τις ιταλικές τράπεζες να υφίστανται το βάρος των κόκκινων δανείων, ύψους περίπου 360 δις ευρώ, η κυβέρνηση στη Ρώμη βολιδοσκοπεί τις εποπτικές Αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει τις τράπεζες, εν μέσω νέων μαζικών πωλήσεων των μετοχών τους μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Ο κ. Σμάγκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν οι κυβερνήσεις δεν αποδεχθούν την άποψη ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σαν τελευταίο καταφύγιο σε μία κρίση. Η κάθε παρέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, είπε. Ο Σμάγκι πρόσθεσε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενοποίηση. Η Ιταλία, τόνισε, πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα πρέπει να λάβει πολιτικά δυσάρεστα μέτρα, μεταξύ των οποίων μείωση του κόστους και των θέσεων εργασίας. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε σε άλλη συνέντευξη του Bloomberg, ότι – παρά τις δυσκολίες της αγοράς – είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. «Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς θα εφαρμόσει το πλαίσιο σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Πιστεύω ότι θα βρουν έναν τρόπο», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η ανησυχία αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Στον αντίποδα σε νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών βρίσκεται το 10ετές γερμανικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025 σήμερα 6 Ιουλίου, στο -0,19%. Τα αρνητικά επιτόκια βεβαίως είναι απόδειξη φόβου. Οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα που λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια από φόβο. Τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο λόγω του φόβου για την πορεία της ΕΕ μετά το Brexit και των προβλημάτων στις τράπεζες… ΕΞΑΛΛΟΥ: Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in. 

Την ίδια ώρα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο να συμβεί. Οι αγορές θα αντιδράσουν άσχημα σε μία αποχώρησή του, εκτιμά το Reuters. Κι όλα αυτά ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών στις αγορές τόσο για τις ιταλικές τράπεζες, όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, το δημοψήφισμα του φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα «έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται» μετά τη νίκη του Brexit, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε σήμερα ότι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα “έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται” μετά τη νίκη του Brexit και αποφάσισε ως εκ τούτου να χαλαρώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες ώστε να τις παρακινήσει να δανείζουν για να στηρίξουν τη βρετανική οικονομία. Ενώπιον της “πρόκλησης” που αντιπροσωπεύει το Brexit, το μέτρο που ελήφθη από την κεντρική τράπεζα αναμένεται ότι θα αποδεσμεύσει για τις τράπεζες επιπλέον δανειακή δυνατότητα 150 δισεκ. λιρών (178,9 δισεκ. ευρώ) τα οποία θα καταστεί δυνατό να χορηγηθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (FPC) της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε να μειώσει από το 0,5% στο 0% το κεφαλαιακό “μαξιλάρι” ασφαλείας που επιβάλλεται στις τράπεζες για να τις αναγκάσει να προετοιμαστούν για πιθανές αναταράξεις. Η κεντρική τράπεζα είχε αποφασίσει να αυξήσει αυτή την ειδική απαίτηση τον Μάρτιο και αυτό το μέτρο θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ επισήμως στις 29 Μαρτίου του 2017, αλλά έκτοτε έκρινε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποδεσμευθούν από αυτόν τον πρόσθετο περιορισμό προκειμένου να μπορούν να διαδραματίζουν πλήρως το ρόλο τους ως πνευμόνων της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της στις 28 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, το αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα, η επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας παρατήρησε “ενδείξεις ότι συγκεκριμένοι κίνδυνοι άρχισαν να εκδηλώνονται” για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μεταξύ της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος και της 1ης Ιουλίου, η στερλίνα κατέγραψε κατά μέσο όρο πτώση 9%, ενώ η μεταβλητότητά της έναντι του δολαρίου ανήλθε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, τόνισε η Τράπεζα της Αγγλίας, που επεσήμανε επίσης ότι η αξία των μετοχών των μεγάλων τραπεζών μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 20%, ενώ η απόδοση των 10ετών βρετανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 52 μονάδες βάσης. 


“Αυτές οι κινήσεις αντανακλούν μια αύξηση στα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) για τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία, μια εκτιμώμενη ασθενέστερη προοπτική ανάπτυξης και την αναμονή κάποιας μελλοντικής επιδείνωσης στις συνθήκες εμπορίου και προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου