Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Έφοδος στο Ιντσιρλίκ πριν φθάσει ο Αμερικανός Στρατηγός

Τραβάνε το σκοινί οι Τούρκοι στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ. Ολονύκτια επικοινωνιακή επιχείρηση της τουρκικής κυβέρνησης, με επίκεντρο το Ιντσιρλίκ, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ελάχιστες ώρες πριν την άφιξη του Αμερικανού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ...

Image

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η Άγκυρα φαίνεται ότι τραβάει το σκοινί με τις ΗΠΑ, "παίζοντας" με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην οποία υπάρχουν και πυρηνικά όπλα, για να...
δημιουργήσει ατμόσφαιρα θρίλερ, με σκοπό να πιέσει για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σε αυτό το πλαίσιο, 7000 αστυνομικοί απέκλεισαν χθες στις 11 το βράδυ την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα, την ώρα που διαρρέονταν φήμες στον τουρκικό Τύπο ότι υπήρξαν πληροφορίες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος που θα ξεκινούσε από την αεροπορική βάση.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας της Hurriyet, ο κυβερνήτης των Αδάνων έμαθε αυτές τις πληροφορίες και αμέσως κάλεσε τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας ζητώντας του να επέμβει. 

Το συναγερμό κήρυξε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, ενώ πλήθη κόσμου ξεχύθηκαν πάλι στους δρόμους της πόλης.

Πάνω από 7000 αστυνομικοί με τεθωρακισμένα οχήματα, και η αντιτρομοκρατική εισέβαλαν στην αεροπορική βάση, απαγορεύοντας την ταυτόχρονα την είσοδο και την έξοδο αξιωματικών και στρατιωτών.
Πλήθος κόσμου έσπευσε να βοηθήσει με τον δικό του τρόπο, μπλοκάροντας με τα οχήματά του την περιοχή. 
Παράλληλα η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί στην Δύση προκαλώντας μεγάλη ανησυχία, καθώς φαίνεται ότι δεν υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας. 

Λίγο αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομέρ Τσελίκ, ανακοίνωνε από το Twitter ότι ήταν μια απλή επιθεώρηση ασφαλείας και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο υπουργός συνέχισε την συμμετοχή του στην ολονύκτια "γιορτή δημοκρατίας" στους δρόμους των Αδάνων, εκθειάζοντας τους συμμετέχοντες. 
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, μετά τον αποκλεισμό της αεροπορικής βάσης, έσπευσαν να αποκλείσουν και την αμερικανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 
Σήμερα πάντως πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Αμερικανός Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ο στρατηγός Ντάνφορντ με βάση το πρόγραμμα ξεκινά την επίσκεψή του από τη συμμαχική βάση του Ιντσιρλίκ. Τούρκοι αναλυτές προβλέπουν πυκνά σύννεφα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ.

"Παίζουν" με τα πυρηνικά
Στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκονται αποθηκευμένα το ένα τέταρτο όλων των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στην Τουρκία. Πρόκειται για περίπου 50 θερμοπυρηνικές βόμβες B-61 διατηρούνται στο συγκρότημα το οποίο είχε αποκλεισθεί από τους πιστούς των δυνάμεων του Ρετζέπ Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές αρχές καθιστούν σαφές με κάθε τρόπο ότι μπορούν εύκολα ανά πάσα στιγμή να φθάσουν στα πυρηνικά όπλα, εφ’ όσον το επιθυμούν. Μια εκδοχή που οι Αμερικανοί την γνωρίζουν εδώ και 50 χρόνια, όπως σημειώνει ο «New Yorker».



Η βάση Ιντσιρλίκ ενσωματώθηκε στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας το 1952 και πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν εκεί εκατοντάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Οι ατομικές βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικούς κωδικοποιημένους μηχανισμούς, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Για όλα όμως, είναι προφανές ότι είναι θέμα χρόνου.

Για αυτό, τις παραμονές της εισβολής στην Κύπρο το 1974, το ΝΑΤΟ απέσυρε τα αντισυμβατικά όπλα από την Ελλάδα και εκείνα από την Τουρκία φοβούμενοι σαμποτάζ.

Στην εποχή μας δε χρειάζονται οι ατομικές βόμβες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί, αλλά στη βάση Ιντσιρλίκ παραμένουν οι B-61, ως πολιτική χειρονομία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Και εάν ακόμη έχουν υποστεί βλάβη και διαβρώσεις, εξαιτίας του χρόνου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ραδιενεργό μόλυνση σε τεράστια περίμετρο.

Έχουν εντοπιστεί τα "παιχνίδια" της Τουρκίας με επίκεντρο το Ιντσιρλίκ και έχεου ήδη αναφερθεί σε δυο εκτενή ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου