Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

“Θα θάψουμε τους Σταυροφόρους, η Δύση ήθελε ρωσοτουρκικό πόλεμο”

Λάβρος για μια ακόμα φορά κατά παντός υπευθύνου εμφανίζεται ο ουσιαστικός εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν ο γνωστός και μη εξαιρετέος αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Safak Ιμπραήμ Κατραγκιούλ... 

Turkish soldiers stand by a tank.  FILE PICTURE. EPA/SEDAT SUNA

Σε νέο του άρθρο ο εν λόγω κύριος, ο οποίος πρώτος, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες Ερντογάν, έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για το πραξικόπημα, δεν διστάζει, αφού κατηγορήσει φυσικά τον Γκιουλέν, να εμπλέξει κάθε ζωντανό...

πλάσμα επί του πλανήτη προασπίζοντας τα «δίκαια» του αφεντικού του, του σουλτάνου Ταγίπ. Ο Τούρκος αρθρογράφος συνδέει έμμεσα τον Γκιουλέν με το ΡΚΚ, αφήνοντας να εννοηθεί και αμερικανική εμπλοκή, δηλώνοντας όμως πως οι προσπάθειες όσων το επιθυμούν να μετατρέψουν την Τουρκία σε Συρία δεν θα ευοδωθεί. 

Ο Καραγκιούλ επιμένει πως η Δύση ήθελε να οδηγήσει την Τουρκία σε θρησκευτική και εθνοτική σύγκρουση με σκοπό να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Στο τελευταίο δεν έχει άδικο, αλλά στα σχέδια εμπλεκόταν και η Τουρκία. «Η εισβολή στο Ιράκ, η παράδοση της Συρίας στο χάος, η πορεία της Υεμένης προς τη διχοτόμηση, η διαμάχη Ιράν-Σαουδικής Αραβίας είναι όλα στοιχεία ενός μεγάλου σχεδίου», αναφωνεί μαινόμενος. «Το Ιράκ δεν μπορεί να διαλυθεί πριν διαλυθεί η Συρία και η Συρία δεν μπορεί να καταστραφεί πριν η Τουρκία οδηγηθεί στο χάος. Ο χάρτης δεν μπορεί να επαναχαραχθεί πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας-Ιράν. Οι χώρες δεν μπορούν να διαλυθούν και νέα κράτη δεν μπορούν να δημιουργηθούν», γράφει και επιτίθεται στις ΗΠΑ λέγοντας πως εδώ και 25 χρόνια όλα τα σχέδια των Αμερικανών στρέφονται κατά της Τουρκίας, προφανώς έχοντας ως αφετηρία τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και το προ αυτού διάστημα προετοιμασίας του. 


Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρεται στο σχέδιο δημιουργίας του Βορείου Συριακού Διαδρόμου ώστε η Τουρκία να περιοριστεί στην Ανατολία. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τους Κούρδους της Συρίας (PYD) τους οποίους συνδέει με το ΡΚΚ και τον Γκιουλέν, αλλά και με τις ΗΠΑ τις οποίες ευθέως κατηγορεί ότι ενίσχυσαν τους πραξικοπηματίες. 

«Προσπάθησαν να μας θάψουν στην Συρία. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν σε πόλεμο με τη Ρωσία και για αυτό οι πραξικοπηματίες κατάρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος, ενώ πιθανώς σχεδίαζαν και πόλεμο Τουρκίας-Ιράν», γράφει. «Προσπάθησαν να πείσουν πως η Τουρκία υποστήριζε το ΙΚ», γράφει, χρεώνοντας στους πραξικοπηματίες ακόμα και την ενίσχυση των τζιχαντιστών με φορτηγά της ΜΙΤ! Μετά από όλα αυτά όμως ο εκφράζων την επίσημη τουρκική γραμμή Ερντογάν αρθρογράφος δεν διστάζει να απειλήσει ανοικτά τη Δύση λέγοντας πως αν «ανοίξει τις πύλες της κολάσεως οι Τούρκοι όπως έκαναν πάντα θα θάψουν τους Σταυροφόρους στη γη της Ανατολίας»! 

Πέραν της απόλυτης διαστρέβλωσης της αλήθειας από το καθεστώς Ερντογάν αναφορικά με την Συρία και την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ο Τούρκος εγκάθετος αρθρογράφος θίγει κάποια άκρως ενδιαφέροντα σημεία. Κατ’ αρχήν χρεώνοντας στη Δύση την επιδείνωση των ρωσουτουρκικών σχέσεων και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, η Τουρκία αποποιείται των ευθυνών και δηλώνει προς πάς κατεύθυνση, Ανατολή και Δύση, πως είναι έτοιμη για το μεγάλο άλμα, αν πιεστεί. Φυσικά το άλμα αυτό ίσως να μη γίνει ποτέ. Η απειλή και μόνο όμως παραλύει τη Δύση. Δεύτερον γράφοντας ότι τα υπάρχοντα κράτη δεν θα διαλυθούν φαίνεται πλέον πως ουσιαστικά η Άγκυρα υιοθετεί τη ρωσική άποψη περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Επίσης αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Άγκυρα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη ενώ εμπλέκει στους σχεδιασμούς της και την Σαουδική Αραβία την οποία επίσης καταγράφει ως θύμα των «κακών» Δυτικών που θέλουν να την εμπλέξουν σε πόλεμο με το Ιράν. 


Ουσιαστικά ο Καραγκιούλ περιγράφει την εικόνα της Μέσης Ανατολής όπως τη βλέπει πλέον η Τουρκία. Πρόκειται για μια Μέση Ανατολή όπου η Τουρκία σχηματίζει άξονα με τη Ρωσία και το Ιράν στον οποίο δεν αποκλείει και την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας υπό προϋποθέσεις και στην οποία δεν υφίσταται κουρδικό κράτος, τουλάχιστον στην Συρία. Το μέλλον θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Το μόνο δεδομένο πάντως είναι πως οι Τούρκοι σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανοί να «θάψουν τους Σταυροφόρους», τουλάχιστον μόνοι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου