Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Με το βλέμμα στην Deutsche Bank

Προβληματισμός και παράλληλα νευρικότητα επικρατεί λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των stress test της ΕΚΤ, στις τάξεις των επενδυτών οι οποίοι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών, με τον τραπεζικό κλάδο του Eurostoxx 600 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 2,37%...

Αποτέλεσμα εικόνας για Deutsche Bank

του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗ

Για ποιο λόγο όμως, οι επενδυτές συνεχίζουν να παραμένουν διστακτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όταν μάλιστα σύμφωνα με...
την εμπειρία των προηγούμενων stress test που είχε ανακοινώσει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, ακόμη και τράπεζες οι οποίες δεν είχαν περάσει τα εν λόγω τεστ, συνέχισαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας είτε άμεσα είτε έμμεσα κρατική βοήθεια;

Αυτό το οποίο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απορία, είναι το ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, παραμένει από άποψη αποτίμησης, κοντά σε ιστορικά χαμηλά (βλ. παρακάτω γράφημα), σε σχέση με το δείκτη Eurostoxx 50, αλλά παρόλα αυτά δεν πείθει τους επενδυτές, οι οποίοι αποτιμούν μάλλον τα χειρότερα για τον κλάδο.

 
Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Λίγο-πολύ, όσοι ασχολούνται με το εμπόριο αλλά και το χώρο των επενδύσεων γνωρίζουν ότι κάποιες εταιρείες είναι συστημικές, δηλαδή η πτώση τους είναι ικανή να συμπαρασύρει όλο τον κλάδο, κι όχι μόνο, προκαλώντας τεράστιες ζημίες. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί στη χώρα μας η εταιρεία «Μαρινόπουλος», του οποίου η παύση λειτουργίας του προκάλεσε τον πανικό σε κυβέρνηση, προμηθευτές, τράπεζες, αλλά και εργαζόμενους.

Φανταστείτε, τι πανικό πρόκειται να προκαλέσει ενδεχόμενη «πτώση» μια τράπεζας του μεγέθους της Deutsche Bank, η οποία είναι ικανή να συμπαρασύρει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και τον παγκόσμιο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και στους υπόλοιπους τομείς, όπως τον χρηματοοικονομικό τομέα, εταιρείες του οποίου συνεργάζονται με την τράπεζα, καθώς και άλλες εταιρείες από διάφορους κλάδους, οι οποίες είτε πραγματοποιούν καθημερινές συναλλαγές με αυτήν, είτε διαθέτουν καταθέσεις σε αυτήν. Εξάλλου, όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης κι εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη, τότε το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται με απρόοπτες εξελίξεις…

Προχθές, η Deutsche Bank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, με τα καθαρά έσοδα αυτής να πραγματοποιούν πτώση κατά 20% έναντι του δευτέρου εξαμήνου του περσινού έτους με αυτά να διαμορφώνονται στα €7,4 δισ. - και με τα καθαρά έσοδα στα €20 εκατ. έναντι €818 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δηλαδή μία πτώση της τάξεως του 98%!

Οι προβλέψεις της τράπεζας περί των €259 εκατ. (αυξημένες κατά 72% έναντι των προηγούμενων προβλέψεων), μάλλον δεν πείθουν τους επενδυτές οι οποίοι συνεχίζουν να πιέζουν τη μετοχή ολοένα και χαμηλότερα, προς τα πρόσφατα χαμηλά των €11,22.
Το άξιο απορίας είναι, πως η τράπεζα έπειτα από ζημίες €6,77 δισ. για τη χρήση του 2015, στο δεύτερο τρίμηνο βελτίωσε τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας (CET1) κατά 0,01 b.p στο 10,8%! Πραγματικό κατόρθωμα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η τράπεζα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο παραγώγων ύψους €42 τρισ. Για τους γνωρίζοντες, μία τόσο μεγάλη θέση σε παράγωγα είναι ικανή όχι μόνο να σε καταστρέψει, αλλά να σε εξαϋλώσει τελείως, με το leverage ratio να διαμορφώνεται για το δεύτερο τρίμηνο στο 3,4% έναντι 3,6% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, δείχνουν να δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να ρευστοποιούν τη μετοχή της τράπεζας, με τη μετοχή να χάνει μέσα σε ένα έτος το 60,23% της χρηματιστηριακής της αξίας (βλ. γράφημα παρακάτω), με το χαμηλό να πραγματοποιείται στις 8 Ιουλίου στα €11,22, με τη κεφαλαιοποίηση αυτής να διαμορφώνεται στα €17,16 δισ., ενώ εξίσου τραγική είναι και η εικόνα της απόδοσης των ίδιων κεφαλαίων (ROE), με αυτά να διαμορφώνονται στο -11,52 με το μέσο όρο του κλάδου στο 18,76.
Ακόμη μια περισσότερο χειροπιαστή απόδειξη σε πόσο δυσμενή θέση βρίσκεται η Deutsche Bank, αποτελούν οι συστάσεις των αναλυτών σχετικά με τη μετοχή της (έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου), όπου σύμφωνα με αυτές μόλις 2 συστήνουν αγορά έναντι 6 πριν από ένα χρόνο, με 20 αναλυτές να συστήνουν διακράτηση έναντι 18 πέρσι, ενώ πώληση συστήνουν τέσσερις, όσοι και πριν από ένα χρόνο.


Όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα παραπάνω, η αντίστροφη μέτρηση για την άλλοτε κραταιά τράπεζα της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης, έχει ήδη ξεκινήσει. Τα «ανοίγματα» της τράπεζας είναι τόσο μεγάλα που θα χρειαστεί μία ολόκληρη ποσοτική χαλάρωση μόνο γι΄ αυτήν.
Όμως το βασικότερο όλων είναι, πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ήδη κλονιστεί, ενώ μένει τώρα να δούμε στο άμεσο μέλλον εάν θα αρχίζει να κλονίζεται και η εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, καθώς αυτό θα σημάνει και το οριστικό της τέλος. Εάν είναι too big to fail, μένει να το διαπιστώσουμε στους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου