Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Οι Αντουανέττες

Είναι κάπως περίεργη η εικόνα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ έκοψαν το ΕΚΑΣ από χιλιάδες φτωχούς συνταξιούχους τους χλευάζουν κι από πάνω...

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως το ΕΚΑΣ είχε δοθεί από τις κυβερνήσεις του παλαιού καθεστώτος για να βρίσκονται οι συνταξιούχοι σε ομηρία και επομένως, καταργήθηκε για...
λόγους εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος! Και πρόσθεσε μεγαλοπρεπώς πως οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν τάχιστα με την ανάπτυξη που επέρχεται!
Η δε κ. Φωτίου έκανε συλλογισμό σε χιουμοριστική βάση, λέγοντας πως η κυβέρνηση κανέναν δεν εξαπάτησε με την περικοπή του ΕΚΑΣ, εφόσον ποτέ δεν είχε υποσχεθεί πως θα το διατηρήσει! Μάλιστα. Έτσι ακριβώς. Μα ούτε και τον Παρθενώνα υποσχέθηκε η κυβέρνηση πως θα τον διατηρήσει. Το άφησε σκοτεινό και αυτό το σημείο. Τι κάνουμε τώρα; Ανησυχούμε;
Οι δηλώσεις των υφυπουργών Πετρόπουλου και Φωτίου ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μέσα στην κυβέρνηση: νομίζουν πως ενεργούν εντελώς αυτεξούσια, πως δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και πως είναι σε θέση να νομοθετούν κατά βούληση, επειδή έτσι το αποφάσισαν. Σου λένε οι άνθρωποι, πλειοψηφία δεν έχουμε; Επομένως εμείς αποφασίζουμε. Και πάνω σ' αυτή τη βάση, αποκαλύπτουν και μια εικόνα πολιτικού νεοπλουτισμού, μιλώντας απαξιωτικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, στο ύφος που μίλαγε η Αντουανέττα: αφού δεν έχουν λεφτά, ας πάρουν ανάπτυξη, αφού δεν το υποσχεθήκαμε, ας το κόψουμε.
Ο κίνδυνος από αυτές τις συμπεριφορές και τις πολιτικές νοοτροπίες είναι μεγάλος για την κυβέρνηση, αλλά και για τον Σύριζα και θέλω να το πω με όση ευγένεια γίνεται: κινδυνεύουν να καταστούν η πλέον αντιδημοφιλής κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, για να μην πω κάτι ακόμη πιο γενικό, που λέει και ο Αλαβάνος. Διότι, δεν φτάνει που αφαιρούν εισοδήματα, δεν φτάνει που έχουν υποχωρήσει σε όλα, δεν φτάνει που ουσιαστικά δεν διαπραγματεύονται  και έτσι έχουν την εύνοια των Γερμανών και των Γάλλων δανειστών, αλλά το διασκεδάζουν κιόλας.
Η κυβέρνηση οδεύει σε τοίχο, ήδη από το φθινόπωρο. Και ενώ η αγορά έχει πάλι παγώσει εντελώς, ενώ κανείς δεν κόβει αποδείξεις και ούτε πρόκειται να κόψει, καθώς πωλητές και αγοραστές συνεργάζονται επ' αυτού για αμοιβαίο όφελος, ενώ δηλαδή τα έσοδα θα καταρρεύσουν και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, η κυβέρνηση σπάει πλάκα με τους συνταξιούχους, ενδεχομένως και με όλη τη μεσαία τάξη, που δεν αποκλείεται καθόλου να την αντιμετωπίζουν ως μικροαστικό στρώμα που δεν αξίζει καμιάς βοήθειας.
Ούτε οι δημοσκοπήσεις που γίνονται όλο και χειρότερες τους τρομάζουν, διότι περιμένουν την ανάπτυξη!
Κι εμείς βεβαίως την περιμένουμε και επομένως όλοι είμαστε οιονεί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε θα έρθει η ανάπτυξη; Σύντομα. Μόλις τελειώσουμε με την εκκρεμότητα των σούπερ μάρκετ και μόλις τελειώσουμε και με τους βενζινοπώλες, τότε θα ηρεμήσει και το τοπίο και θα έρθει και η ανάπτυξη. Το πολύ μέχρι Δεκέμβρη. Στο μεταξύ θα έχουμε ψηφίσει και την απλή αναλογική και έτσι θα έχουμε δεμένο το γάιδαρο μας.
Κάπως έτσι σκέφτονται μέσα στην κυβέρνηση. Θέλω απλώς να πω επ' αυτού, πως τέτοιου είδους αναλύσεις είναι κάπως αφελείς. Και πως θα ‘πρεπε στην κυβέρνηση να σκεφτούν κάτι πιο περίπλοκο, να κάνουν σκέψεις κάπως πιο εμβαθυμένες, διότι υπάρχει και η εντελώς απίθανη περίπτωση - δεν λέω πως θα συμβεί, προς θεού, αλλά όσο να ‘ναι έχει τις πιθανότητές του το ενδεχόμενο-να μην έχουμε ανάπτυξη για φέτος.
Οπότε, στην περίπτωση αυτή, να σκεφτεί η κα Φωτίου από τώρα τον σχετικό συλλογισμό, ώστε να είναι έτοιμη. Εγώ προτείνω την εξής απάντηση, εάν συμβεί αυτό το απίθανο και έρθει ο κόφτης:  Ο κόφτης δεν είναι επιλογή μας. Είναι αυτόματος. Και ο Πετρόπουλος να συμπληρώσει, εάν παρ’ ελπίδα μας στήσει η ανάπτυξη στο ραντεβού: η ανάπτυξη ήταν ένα εφεύρημα των αστικών κομμάτων για να κρατάνε το λαό σε ομηρία. Δεν μας χρειάζεται.

1 σχόλιο: