Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΙ???

του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν στις 13 του περασμένου Ιουνίου, ο πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου έγραψε από τη φυλακή του Λορέττο την ανοικτή επιστολή του στον Εντουαρντ Σνόουντεν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κήρυξαν «κόκκινο» συναγερμό. Και δεν υπερβάλλω καθόλου. Οι ανακριτές και οι ερευνητές που ασχολούνται με την μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), θεώρησαν ότι υπάρχει «σχέση» μεταξύ του Ελληνοαμερικανού πρώην πράκτορα και του νεαρού αναλυτή της Booz Allen Hamilton Inc., τον οποίο ο πρώτος καθοδηγεί για να μην... 


Διαπράξει τα ίδια λάθη με αυτόν, και να αποφύγει τη φυλακή. Η φράση στην επιστολή του ότι «το FBI είναι ο εχθρός, είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι η λύση», προκάλεσε σοκ και για την πληροφορία-κατηγορία αυτή καθ’ αυτή, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μία εκ των πλέον ονομαστών υπηρεσιών της Αμερικής, κατηγορείται ανοικτά και δημόσια για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Ήταν άνθρακας ο θησαυρός, δεν υπήρχε σχέση. Απλά, ο Τζον Κυριάκου, που καρτερικά περνά τις μέρες του στη φυλακή υπό καθεστώς απίστευτων προκλήσεων, αποφάσισε να δώσει μερικές συμβουλές στο Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας, περιμένοντας ένα νεύμα από οποιαδήποτε χώρα, που θα ήθελε να τον δεχθεί διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της με την Αμερική. Ο ίδιος την είχε «πατήσει» όταν κλήθηκε από το FBI για ανάκριση για μία υπόθεση διαρροής ονόματος μεγαλοπράκτορα της CIA. Οπως κατήγγειλε πριν οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά και μετά, οι πράκτορες της υπηρεσίας αυτής άλλαξαν το κείμενο της κατάθεσής του και τον έκαψαν, διότι κινδύνευσε να του φορτώσουν και την κατηγορία για εσχάτη προδοσία για να τον τιμωρήσουν επειδή τόλμησε να αποκαλύψει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε το φρικτό βασανιστήριο του «πνιγμού». Η κατηγορία για εσχάτη προδοσία σημαίνει ισόβια…

Ο Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, έγραψε στον Σνόουντεν τα εξής:
«Αγαπητέ Εντ
Σε ευχαριστώ για τις αποκαλύψεις σου αναφορικά με τις ατασθαλίες της (αμερικανικής) κυβέρνησης. Εχεις προσφέρει στη χώρα μια μεγάλη δημόσια υπηρεσία. Ξέρω ότι αισθάνεσαι πως το βάρος όλου του κόσμου είναι στους ώμους σου αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς οι Αμερικανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μετατρεπόμαστε σε ένα αστυνομικό κράτος, που συνεπάγεται την απώλεια των πολιτικών ελευθεριών μας, θα δουν τις ενέργειές σου όπως ακριβώς είναι: ηρωικές. Θυμήσου τα αθάνατα λόγια του Αβραάμ Λίνκολν: «Η Αμερική δεν θα καταστραφεί από το εξωτερικό. Αν παραπαίουμε και χάσουμε τις ελευθερίες μας, θα είναι επειδή εμείς οι ίδιοι αυτοκαταστραφήκαμε». Αυτό είναι ό, τι συμβαίνει στη χώρα μας τώρα. Οι καταγγελίες σου θα βοηθήσουν για να σωθούμε. Ήθελα να σου προσφέρω το πλεονέκτημα της δικής μου εμπειρίας όταν έκανα τις δικές μου καταγγελίες και τα επακόλουθά τους, έτσι ώστε να μην κάνεις τα ίδια λάθη που έκανα εγώ.

Πρώτον, να βρεις τους καλύτερους δικηγόρους που ασχολούνται με θέματα εθνικής ασφάλειας, όσα χρήματα και αν απαιτηθούν. Ήμουν ευλογημένος να με αντιπροσωπεύσουν τιτάνες του (αμερικανικού) νομικού κόσμου και, παρόλο που αναγκάστηκα να παραδεχθώ, η μικρή ποινή μου είναι μια απόδειξη για την εμπειρία τους. Δεύτερον, να δημιουργήσεις μια ιστοσελίδα έτσι ώστε οι υποστηρικτές σου να παρακολουθούν την υπόθεσή σου, να πληροφορούνται τη δική σου θέση, και το σημαντικότερο, να κάνουν δωρεές για να υποστηρίξουν την υπόθεσή σου οικονομικά. Τρίτον, χρειάζεσαι την υποστήριξη επιφανών Αμερικανών και των ομάδων που μπορούν να εξηγήσουν στο κοινό γιατί αυτό που έκανες είναι τόσο σημαντικό. Αν και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου είναι ανόητοι αρουραίοι ακολουθώντας την ηγεσία της εθνικής ασφάλειας στο γκρεμό, υπάρχουν αρκετοί καθαροί στοχαστές στο Καπιτώλιο, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι σημαντικές πηγές στήριξης. Καλλιέργησέ τους. Προσπάθησε να προσεγγίσεις την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), το Government Accountability Project και άλλους σαν κι αυτούς που εκτιμούν τις ατομικές ελευθερίες μας και οι οποίοι μπορεί να σε συμβουλεύσουν.

Τέλος, και αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να προσφέρω, ΜΗΝ συνεργαστείς, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, με το FBI. Οι πράκτορες του FBI θα πουν ψέματα, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα και θα σε εξαπατήσουν. Θα «στρίψουν» τα λόγια σου και θα παίξουν με τον πατριωτισμό σου για να σε παγιδέψουν. Θα προσποιηθούν ότι είναι οι άνθρωποι που δεν είναι. Θα το παίξουν υποστηρικτές σου, καλοθελητές, και φίλοι. Θα έχουν απάνω τους μαγνητόφωνα για να καταγράψουν τις συνομιλίες σας και να τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σου. Το FBI είναι ο εχθρός. Είναι μέρος του προβλήματος, δεν είναι η λύση.
 
Σου εύχομαι να έχεις την καλύτερη τύχη. Ελπίζω ότι θα μπορέσεις να φτάσεις στην Ισλανδία γρήγορα και με ασφάλεια. Εκεί θα βρείς ένα λαό και μια κυβέρνηση που νοιάζονται για τις ελευθερίες που έχουμε, και για τις οποίες οι πρόγονοί μας και οι (Αμερικανοί) βετεράνοι πολέμησαν και πέθαναν».

Όσοι στην Ουάσιγκτον ασχολούνται με τους κυβερνητικούς υπαλλήλους (γνωστούς ως Whistleblowers), που επιλέγουν να αποκαλύπτουν απόρρητα μυστικά της αμερικανικής κυβέρνησης και των μυστικών της υπηρεσιών, συγκλονίστηκαν από το κείμενο της ανοικτής επιστολής του Τζον Κυριάκου, ο οποίος δείχνει να αναλαμβάνει από τη φυλακή ένα «ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο» για όσους επιλέξουν να ακολουθήσουν το δικό του δρόμο.

Ιδιαίτερα ο Σνόουντεν, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον σημαντικός Whistleblower, έχει τη δυνατότητα να τινάξει το σύστημα παρακολουθήσεων στον αέρα. Από τη θέση του ως αναλυτής υποδομών για τη NSA, ως μηχανικός συστημάτων και διαχειριστής συστημάτων, ως ανώτερος σύμβουλος για την CIA και ως σύμβουλος και υπάλληλος συστημάτων τηλεπικοινωνιών, είχε τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών, που αφορούσαν όλο το σύστημα διεθνούς και εσωτερικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στην κατοχή του υλικό τουλάχιστον για 113 χώρες και ισάριθμους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσα τους πρόεδροι, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Η παρακολούθηση γινόταν και κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις της Αμερικής, αλλά το πλέον ενοχλητικό, που απαγορεύει το αμερικανικό Σύνταγμα είναι ότι υπέκλεπταν συνομιλίες ξένων ηγετών και πολιτών στις χώρες τους. Επειδή απαιτείται άδεια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να παραβιαστεί το Σύνταγμα, οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν θα προκαλέσουν και προσωπική ζημία στον Μπάρακ Ομπάμα, καθώς θα εξαλειφθεί κάθε έννοια εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Ο 29χρονος πρώην αναλυτής και πράκτορας έχει υποκλέψει ολες τις πληροφορίες που αφορούν το σύστημα παρακολούθησης της Ρωσίας και της Κίνας. Δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός ότι η κατοχή αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να σώσει τον Σνόουντεν και να αναγκάσει την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμό, επιτρέποντας τη μετακίνησή του στην Ισλανδία, χώρα η οποία προστατεύει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό ακριβώς θεωρεί τον εαυτό του ο Σνόουντεν, ο οποίος –όπως έχει εξηγήσει στην εφημερίδα Guardian- διαβάζοντας το υλικό των παρακολουθήσεων ταράχθηκε.

«Όταν βλέπεις τα πάντα», είπε στη βρετανική εφημερίδα, «όταν τα βλέπεις όλο και πιό συχνά, αναγνωρίζεις ότι κάποια από αυτά τα πράγματα συνιστούν στην πραγματικότητα παραβιάσεις (των ατομικών δικαιωμάτων). Και όταν μιλάς σε άλλους γι’ αυτά στο ίδιο μέρος (εργασίας), όπου είναι η φυσιολογική κατάσταση καθημερινά, αυτοί έχουν την τάση να μην σε παίρνουν στα σοβαρά και να σε προσπερνούν». Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον 29χρονο πρώην αναλυτή, ο οποίος επιχείρησε να μιλήσει με συναδέλφους του, αλλά και ανωτέρους του, καθώς ένοιωθε πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν πλέον μαζικές σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Τόνισε: «Με την πάροδο του χρόνου, η γνώση για τις παραβιάσεις συσσωρεύθηκε. Νοιώθει κανείς υποχρεωμένος να μιλήσει σε κάποιον άλλο. Και όσο περισσότερο μιλάς γι’ αυτά, τόσο περισσότερο σε αγνοούν, σου λένε ότι δεν είναι πρόβλημα, έως ότου τελικά συνειδητοποιείς ότι ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει για αυτές τις υποθέσεις και όχι κάποιος που απλώς διορίστηκε από το κράτος».

Γεγονός είναι ότι όταν έλαβε τη μεγάλη απόφαση ο Σνόουντεν να αποκαλύψει το κύκλωμα των παρακολουθήσεων, που περιλάμβανε και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπως και τα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στον ΟΗΕ, έκλεψε με χαρακτηριστική άνεση τα αποδεικτικά έγγραφα μέσα από τα μάτια των προϊσταμένων του και των συναδέλφων του. Το μεγαλύτερο μάθημα σε αυτή την ιστορία: Τα κράτη, και δη η υπερδύναμη Αμερική, δεν δύνανται να προστατεύσουν τα «προϊόντα» των παράνομων ενεργειών τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου