Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΪΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Το λουκέτο και το φιάσκο στην ΕΡΤ εγκαινίασαν μια νέα κυβερνητική τακτική. Δεν υπάρχει πια το φύλλο συκής του «success story», η ανάκαμψη της οικονομίας που δήθεν περιμένει στη γωνία ή τα προσχήματα που οι ακροδεξιοί του Μαξίμου χρειαζόταν να κρατήσουν κάποιες φορές, αφού υπήρχε και η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση... 

Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφτηκε πανηγυρικά ότι η τρόικα απειλεί και κάνει καψόνια ακόμη και αν έχουν βρεθεί 4000 κεφάλια αλλά λείπουν 10, ενώ η κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό στόχο: να εφαρμόσει τις εντολές των δανειστών ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία, αδιαφορώντας για το χάος που δημιουργούν τα συνεχή, επαχθή μέτρα. 

Ισα ισα χρειάζεται το χάος και την αναμπουμπούλα, για να καταπατήσει το Σύνταγμα και να παρακάμψει την Βουλή, να κρύψει πράξεις διαφθοράς ή... 


Να προχωρήσει σε ενέργειες αδιανόητες κάτω από κανονικές συνθήκες. Όπως η ιδιωτικοποίηση του νερού και της ΔΕΗ, ή η κρατική σύμβαση που ανατέθηκε στην κυρία Στουρνάρα, μόλις ο σύζυγος ανέλαβε υπουργός.
 
Το ραντεβού τον Σεπτέμβρη προβλέπεται χαώδες.
Τα σχολεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εκπαιδευτικούς και φύλακες, 25 Δήμαρχοι υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και το ίδιο σκέφτονται να κάνουν δεκάδες άλλοι, η απουσία της δημοτικής αστυνομίας έχει ήδη αποθεώσει την ανομία στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας. Οι πεζόδρομοι της Πλάκας μεταβλήθηκαν σε δωρεάν πάρκινγκ, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε αυτοκινητόδρομο διπλής κατεύθυνσης και ο καθένας στην Αθήνα κάνει ότι θέλει.

Ο ίδιος ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήταν από την αρχή στηριγμένος στον κυνισμό. Το μίνι μνημόνιο που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα, παρ' ότι ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε ως αντισυνταγματικές κρίσιμες διατάξεις του, αλλά και τα νέα μέτρα που η τρόικα θα επιβάλλει το φθινόπωρο, έχουν αποθεώσει τον κυνισμό. Ο πιο αισιόδοξος βουλευτής της πλειοψηφίας δεν δίνει στην κυβέρνηση παρά λίγους μήνες ζωής. Είναι σαν τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Το σύνθημα είναι ότι φάμε, ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε.
 
Η κατασκευή χαοτικών συνθηκών και ελαστικών, ασαφών κανόνων χρησιμοποιείται ακριβώς για να διευκολύνει την διαφθορά.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Σε ένα άρθρο του για τις σχετικές διεθνείς εμπειρίες, ο Δημήτρης Μάρδας επικαλείτο τον νομπελίστα οικονομολόγου Ζ. Στίγκλιτζ, που ως πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας έγραφε για την ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε χώρες που είχαν υποβληθεί σε αντίστοιχες θεραπείες-σοκ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ: «Οι εθνικοί ηγέτες πανευτυχείς ξεπουλούν τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος… Θα μπορούσες να δεις πώς ανοίγουν τα μάτια τους, με την προσδοκία της μίζας του 10%, που θα καταβληθεί σε λογαριασμό τους σε μια τράπεζα της Ελβετίας, απλά και μόνο γιατί οδήγησαν… στην απαξίωση της εθνικής αυτής περιουσίας!».
 
Στα δικά μας, ένα καλό παράδειγμα είνα
ι η διαφημιστική εκστρατεία εναντίον της πολυφαρμακίας, που προκήρυξε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) πέρυσι, λίγο μετά μετά την τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Τσάρου της ελληνικής οικονομίας. Καταπολέμηση της πολυφαρμακίας την στιγμή που δεν χορηγούνται φάρμακα ούτε στους καρκινοπαθείς ηχεί λίγο ειρωνικά, όταν μάλιστα η εκστρατεία στοίχισε στο υπουργείο Υγείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 435.666 ευρώ. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αν δει κανείς την εταιρική σύνθεση των 2 εταιρειών που κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό του ΕΟΦ.
 
Πρόεδρος του Δ.Σ. της μίας εταιρείας είναι ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης,
αδελφός του νυν Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ μεταξύ των μελών του Δ.Σ. φιγουράρει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, γνωστός και από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Γενική διευθύντρια της δεύτερης εταιρείας (Mindwork Business Solutions) είναι η κ. Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας βασικές εταίροι είναι οι Μυρτώ Στουρνάρα και Νεφέλη Στουρνάρα, κόρες του Υπουργού Οικονομικών. Την υπόθεση έκανε γνωστή η εφημερίδα «Αυγή» τον Σεπτέμβριο 2012 με το «Κουτί της Πανδώρας» να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου, όταν ο ΕΟΦ εκταμίευσε τον Μάιο του 2013 ένα μέρος του ποσού προς τις δύο εταιρείες. Την προηγούμενη εβδομάδα, κατατέθηκε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, που ασφαλώς θα πνιγεί στο βούρκο της γνωστής νεοδημοκρατικής ηθικής: ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό.

Χαρακτηριστικό για το ήθος των «εκσυγχρονιστών» που έχουν αναλάβει την σωτηρία της χώρας, είναι το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, είχε απορρίψει και δεν κατακύρωσε  διαγωνισμό στην εταιρεία Στουρνάρα, λόγω του ότι η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού διαπίστωσε την ύπαρξη αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης της εταιρείας, για αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή. Ποιό ήταν το αδίκημα; 
Η οικογενειακή επιχείρηση του υπουργού Οικονομικών που έχει τρελάνει τον κόσμο στους φόρους και καλεί τους φορολογούμενους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, είχε καταδικαστεί γιατί δεν είχε πληρώσει τις εισφορές της στο δημόσιο. Αυτά όμως έγιναν στις 13 Ιουλίου 2012 πριν δηλαδή ο κ. Στουρνάρας αναλάβει για τα καλά τα γκέμια της... οικονομίας και μεταβληθεί σε προνομιακό συνομιλητή του πρωθυπουργού, γεγονός που οδήγησε όπως φαίνεται και στην επιχειρηματική αναβάθμιση της οικογένειας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στον «Επενδυτή», ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και σε μια μελέτη που είχε εκπονήσει ο ΣΕΒ, «έναν πραγματικό οδικό χάρτη με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, ιεραρχημένες και ανά κλάδο, για να ξανασυναντηθούμε με την ανάπτυξη», όπως εξήγησε, για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Την παρουσιάσαμε στην κυβέρνηση και στα κόμματα, στους κοινωνικούς εταίρους και στους παραγωγικούς φορείς... Και από το κρισιμότερο υπουργείο, των Οικονομικών, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Μάλιστα, ο νυν υπουργός ανέθεσε προ 9-10 μηνών στο ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ να εκπονήσουν από κοινού άλλη μελέτη με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο». To IOBE είναι το Ίδρυμα του κυρίου Στουρνάρα, μέχρι να γίνει υπουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου