Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ...

Αν σε κάτι ποντάρει για την μακροημέρευσή της η συγκυβέρνηση της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είναι η απογοήτευση - που οδηγεί σε ακινητοποίηση - του κόσμου... 

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΛΑΚΑ

Κατά τα λοιπά οι Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν, όχι μόνο ότι έχουν αποτύχει, αλλά  ότι η παραμονή τους στην  σκηνή  κρέμεται  από μια - είτε γερμανική είτε αμερικανική - τρίχα.

Τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα («δεν υπάρχει άλλη λύση», «το μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο», «αν δε συμμορφωθούμε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ», «δε θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις») μπορεί να καλλιεργούν το φόβο, δεν μπορούν όμως πια να κρύψουν την πραγματικότητα. Ας τη δούμε, λοιπόν, κατάματα:...
 

  • Στα 305,291 δισ. ευρώ (160,5% του ΑΕΠ) διαμορφώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της  ΕΛΣΤΑΤ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το κρατικό χρέος ήταν 303,918 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές (το α΄τρίμηνο του 2012) ήταν 280,4 δισ. ευρώ.
  • Τα έσοδα μειώθηκαν στα 16,663 δισ. ευρώ, από 24,842 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2012 και οι δαπάνες υποχώρησαν σε 24,022 δισ. ευρώ από 27,7645 το δ' τρίμηνο του 2012.
  • Από τη δόση των 4 δισ. ευρώ, που θα κατατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα, ποσό ύψους 2,26 δισ. ευρώ θα δεσμευτεί από την τρόικα, για την αποπληρωμή χρεολυσίων.Τα συγκεκριμένα ομόλογα δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI, όπως τα υπόλοιπα των ιδιωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και αποπληρώνονται στο 100% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ διατηρούν και τα ίδια υψηλά επιτόκια. Το επιτόκιο των ομολόγων που λήγει στις 20 Αυγούστου είναι 4%.
  • υποχώρηση 6,2% σε 29 δισ. ευρώ κατέγραψε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 το διαθέσιμο εισόδημα  των νοικοκυριών
  • Νέος γύρος αλλαγών (ψαλίδισμα) επέρχεται στο ασφαλιστικό, με την αρχή να γίνεται από τα εφάπαξκαι τις επικουρικές συντάξεις.
  • Πρόβλεψη για ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που θα οδηγούν σε κατασχέσεις ακόμη και πρώτων κατοικιών- σύμφωνα με το νέο φορολογικό.
  • τροπολογία με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα, εφόσον καταργούνται οι ειδικότητές τους, κατατέθηκε στη Βουλή.
  • Παρά τα αυξημένα ποσοστά επιπολασμού της ηπατίτιδας C (περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού) στην Ελλάδα και παρ’ ότι περίπου 8 στους 10 ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, πρόσφατα η Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Αθηνών του ΕΟΠΥΥ έλαβε την απόφαση να μην εγκρίνει τη συνέχιση της αγωγής σε περιπτώσεις ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.
  • Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου επισημοποιήθηκε  το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και τη διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.
Με απλά λόγια:
·        Άγριο χαράτσωμα.
·        Μείωση εισοδήματος των νοικοκυριών
·        Νέο ψαλίδι σε ασφαλιστικό- συντάξεις
·        Αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων σε τράπεζες και εφορίες
·        Πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών
·        Απολύσεις ακόμη και υψηλά καταρτισμένων Δ.Υ.
·        Διάλυση της δημόσιας υγείας
·        Ξεπούλημα υποδομών
·        Μείωση εσόδων του κράτους
·        Αύξηση του χρέους της χώρας

Κάπως έτσι - και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις - περιγράφεται συνοπτικά το σκηνικό του ελληνικού δράματος, το οποίο άλλωστε ζει καθημερινά ο καθ’ ένας από εμάς με περισσότερο ή λιγότερο έντονο τρόπο. Ενός δράματος το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Σεπτέμβρη και τις γερμανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου