Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ" ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Τα παρακάτω στοιχεία αναφέρονται για τις Βόρειες περιοχές της Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Νότιο Μαυροβούνιο και τη Βορειοδυτική ΠΓΔΜ. όπως και τις Αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις ανά το κόσμο που προέρχονται από αυτές τις περιοχές...

Δομή των "Οικογενειών"
Η τυπική δομή των εγκληματικών οργανώσεων στηρίζεται πρώτα από όλα στους δεσμούς εξ'αίματος και εξ'αγχιστείας των μελών της, από συναισθήματα τιμής και αφοσίωσης και από την απόλυτη τήρηση της ιεραρχίας. Αυτού του τύπου οι δεσμοί και οι σχέσεις μεταξύ των μελών ομοιάζουν με άλλες "Μαφίες" στην περιοχή της Μεσογείου όπως... 

Τη Σικελία (Κόζα Νόστρα), Καλαβρία (Ντραγκέτα) και Κορσική (Γιουνόν Κορσά).

ΕΙΚΟΝΑ 1
Η δομή της Καλαβρέζικης Ντραγκέτα, εάν και περισσότερο εξελιγμένη από την Αλβανική Μαφία, αποτελεί μια καλή διατύπωση της δομής που επιθυμούν να εξελίξουν οι ίδιοι οι Αλβανοί δεδομένης και της τάσης τους να "αντιγράφουν" μοντέλα άλλων εγκληματικών οργανώσεων με τους οποίους έχουν και στενούς δεσμούς όπως είναι η περίπτωση με τη συγκεκριμένη Ιταλική οργάνωση. 

Καταρχάς, κατά τη διάρκεια της εισδοχής νέου μέλους, ένα "ιερός" όρκος που συχνά αποκαλείται "Μπέσα" πρέπει να παρθεί που δείχνει την απόλυτη αφοσίωσή του στην οικογένεια του εγκλήματος πάνω από κρατικούς νόμους ή κοινωνικούς κανόνες. Η πειθαρχία εξασφαλίζεται τόσο μέσω της πειθούς όσο και μέσω του παραδειγματισμού που περιλαμβάνει δολοφονίες καταδοτών λόγου χάρη. Επίσης είθισται τα μέλη της οικογένειας να διαμένουν σε διπλανές περιοχές, όπως και να συντονίζουν τις δράσεις τους από "στέκια" τα οποία λειτουργούν με διάφορες καλύψεις.

Ο αριθμός των μελών ποικίλει από μικρές οικογένειες των 30 μελών μέχρι και άνω των 500.

Κάθε οικογένεια διαθέτει μια εκτελεστική επιτροπή γνωστή ως "Μπατζράκ" η οποία διαμοιράζει τους τομείς που δραστηριοποιείται αναθέτοντας σε κάθε μέρος της επιτροπής ένα σαφή ρόλο. Ο προεδρεύων ονομάζεται "Σέφι". Στους τομείς εγκληματικής δράσης που έχουν επιλεγεί από την επιτροπή, ο επικεφαλής ονομάζεται "Κρύε" ο οποίος με τη σειρά του ονοματίζει τους "Κρυετάρ" ή υπαρχηγούς. Με τη σειρά τους οι τελευταίοι επιλέγουν τους λεγόμενους "Μικ" που είναι οι διαμεσολαβητές με τους "Στρατιώτες" ή "Ουστάρ" και σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ονομάζονται ορισμένες φορές και "Μυρμήγκια". Με τη σειρά τους οι τελευταίοι έχουν το δικαίωμα να σχηματίζουν ομάδες ακόμα και με άτομα άλλων εθνικοτήτων, αρκεί να εισφέρουν εισόδημα στην οικογένεια και γνωρίζουν βεβαίως λίγα σχετικά με το όλο φάσμα των δραστηριοτήτων. 

Εάν και η "Μπατζράκ" διαθέτει συνήθως το γηραιότερο ή  έμπειρο μέλος ως "Προεδρεύων", αυτό δεν σημαίνει και απόλυτη εξουσία από τον ίδιο σε αντίθεση με το Σικελικό μοντέλο του Νονού. Το Αλβανικό μοντέλο είναι πλέον εγγύτερα προς την ισονομία των κεφαλών της οικογένειας, γεγονός που οφείλεται στην ορεσίβια διαβίωση και καταγωγή αυτών των ομάδων, όπου η συνεργασία, η ευελιξία και η έλλειψη ενός πόλου εξουσίας επιτρέπει στη κάθε "φαμίλια" να επιβιώνει ευκολότερα, όπως και να αποτρέπει την εξόντωση της από τους εχθρούς της μη έχοντας μια κεφαλή που μπορεί να πληγεί άμεσα.

ΕΙΚΟΝΑ 2
Ο "Κανών" του Ντουκατζίνι αποτελεί ακόμα και τη σημερινή εποχή την επιτομή (εάν και στη διεστραμμένη εκδοχή του) του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς των μελών των εγκληματικών δικτύων. 
Για να γίνει αντιληπτή η επιρροή και η εξάπλωση αυτών των οικογενειών, θα δοθεί ένα παράδειγμα  που αφορά ένα "Κρύε" δηλαδή εντεταλμένο στέλεχος και όχι κεφαλή. Ο Ισμαήλ Λίκα στη Νέα Υόρκη ήταν διαχειριστής κυκλώματος εισαγωγής ηρωίνης στις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέσω Ευρώπης. Όταν συνελήφθη από τις αρχές διέθετε εμπόρευμα 125 Εκ. Δολαρίων.

Σε ότι αφορά μια τυπική ισχυρή οικογένεια όπως οι Οσμάνι, μόνο στη Γερμανία και με επίκεντρο το Αμβούργο έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 300 Εκ. Ευρώ.

Οι σημαντικότερες φαμίλιες τη σήμερον εποχή είναι οι:
Ζάκγια
Κελμέντι
Οσμάνι
Η ομάδα του Λουσνγές
Η ομάδα Λούλ Μπερίσα
Λιμάνι
Αλούσι
Λούκα
Σελίμι
Ντουκατζίνι

Στη πόλη της Σκόδρας δρά η οικογένεια Ζάκγια. Στο Κουρσάζ και στο Δυράχιο δρουν οι Αλούσι. Στην Πρίστινα δρουν οι Λούκα και οι Οσμάνοι δρουν στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι Κελμέντι ωσαύτως στο Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο, Οι Σελίμι και οι Ντουκατζίνι στη Σκόδρα, Νότιο Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο. Η ομάδα του Λουσνγές στην ευρύτερη περιοχή του Φιέρι και η ομάδα Λούλ Μπερίσα στο Δυράχιο.

Σ.Σ. Η δράση των ανωτέρω είναι παγκόσμια, οι παραπάνω περιοχές αποτελούν τα ορμητήρια τους εν γένει. 

Επιπλέον η δημιουργία του Κοσσυφοπεδίου ως κρατικού μορφώματος, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή ισορροπιών και την παραμετροποίηση της δράσης των οικογενειών βάση και της πολιτικής εξουσίας που απέκτησαν τα Κοσοβάρικα δίκτυα.
Ούτως, οι Λούκα διαχειρίζονται μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων, πετρελαίου και καπνού στο Κοσσυφοπέδιο κάτω από την επιτήρηση ανωτάτων πολιτειακών στελεχών οι οποίο παλαιότερα είχαν καταφανώς μικρότερη εμβέλεια από τους Λούκα.

Οι Σελίμι στο Κόσοβο ασχολούνται με διακίνηση-διάλυση κλεμμένων οχημάτων και διακίνηση ναρκωτικών με παρόμοιες συνθήκες όπως ανωτέρω.
Οι Κελμέντι ασχολούνται με ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση και ξέπλυμα χρήματος ιδιαίτερα στην περιοχή του Πέτς του Κοσσυφοπεδίου.
Οι Λούκα ασχολούνται με λαθρεμπόριο καυσίμων και ναρκωτικά ιδιαίτερα στην περιοχή της Βιτομιρίτσα, ενώ έχουν υπό την επίβλεψη τους μια μικρότερη οικογένεια αυτή των Ελσχάνι.

Σημεία προσοχής  Βραχύ & Μεσοπρόθεσμα
- Έξοδος του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν-πιθανή αποσταθεροποίηση της περιοχής με συνεπακόλουθη πτώση παραγωγής οπίου
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών του Αλβανικού οργανωμένου εγκλήματος με βέβαιες σε αυτή την περίπτωση τις έριδες μεταξύ των οικογενειών

- Αλλαγή πολιτικής εξουσίας και εσωτερικών ισορροπιών σε ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο
Δύο πολύ πιθανά ενδεχόμενα που θα επιφέρουν πτώση ορισμένων ομάδων προς όφελος άλλων-ανακατανομή εξουσίας

- Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και Ιταλία
Αυτό θα επιφέρει στην περίπτωση της Ελλάδος εντατικοποίηση της Αλβανικής Μαφίας για την εξεύρεση πόρων (Ήδη γίνεται) με συνεπακόλουθη την δυναμικότερη αντιμετώπιση από τις Αστυνομικές Αρχές (ήδη γίνεται). Στην περίπτωση της Ιταλίας έριδες μεταξύ Ιταλικών και Αλβανικών ομάδων.

-Ένταξη Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Οι πιέσεις της Ε.Ε για το οργανωμένο έγκλημα θα επιφέρουν σοβαρότατες τριβές μεταξύ Αλβανικής πολιτικής ηγεσίας και των οικογενειών οργανωμένου εγκλήματος εάν και υφίσταται η πιθανότητα «εκσυγχρονισμού τους» δίχως ουσιαστικής αλλαγής στην εγκληματική τους δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου