Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΑΚΟΥΣ ΤΗΛΕΜΠΟΡΑ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΜΠΟΡΟΥΣ???

Τα ειδησιογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν τη σύλληψη από τις κινεζικές αρχές διευθυντικών στελεχών και υπαλλήλων της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας «GlaxoSmithKline», ύστερα από τις καταγγελίες ότι η πολυεθνική είχε διοχετεύσει περίπου 3 δισ. γιουάν (489 εκατ. δολάρια) σε ταξιδιωτικές εταιρείες για να διευκολύνει δωροδοκίες προς γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους... 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα», ορισμένοι υπάλληλοι της εταιρείας είναι ύποπτοι για δωροδοκία γιατρών, από τους οποίους ζητούσαν να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των πωλήσεών της, ενώ την ίδια στιγμή αύξανε τις τιμές των σκευασμάτων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, γιατροί προσκαλούνταν σε ακαδημαϊκά συνέδρια, με στόχο... 
 
Να αυξηθεί η επιρροή στους τομείς τους, ενώ παράλληλα καλλιεργούνταν καλές προσωπικές σχέσεις με αυτούς, προσφέροντάς τους ακόμα και χρήματα, προκειμένου να συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα. Ανώτερα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας γνώριζαν τις πρακτικές αυτές και διευθυντές της εταιρείας έδιναν σαφείς προτροπές στα τμήματα πωλήσεων να δωροδοκούν τους γιατρούς με χρήματα ή με τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνέδρια.

Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί η είδηση, αφού μέχρι και οι πέτρες γνωρίζουν τις πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών σε όλο τον κόσμο -και στην Ελλάδα-, χωρίς η κατάσταση να αλλάζει από την αποκάλυψη της μιας ή της άλλης περίπτωσης, η οποία ενδεχόμενα να είναι και προϊόν του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Το παράδειγμα όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα, όσο παράγεται και διακινείται από μια χούφτα πολυεθνικές, η υγεία του λαού είναι σε κίνδυνο. Πολύ περισσότερο που ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια του φαρμάκου, τα οδηγεί σε πρακτικές χειραγώγησης της ίδιας της ιατρικής επιστήμης, με γιατρούς - προωθητές του ενός ή του άλλου φάρμακου, ακόμα κι όταν αυτό δεν είναι αναγκαίο στον ασθενή ή δεν ενδείκνυται για την πάθησή του. 

Στο κριτήριο του κέρδους υποτάσσεται και η έρευνα γύρω από το φάρμακο, επαληθεύοντας ότι πραγματική διέξοδος για το λαό δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο σύστημα όπου τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται και όπου οι παροχές υγείας, από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπονται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου