Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα την Παρασκευή κάλεσε ο ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ώστε να δοθεί εντολή στο στρατό να αντιμετωπίσει «το κύμα βίας και τρομοκρατίας» που έχει ξεσπάσει μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που πραγματοποιήθηκε μετά από ένα μαζικό κίνημα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την παρέμβαση του Στρατού... 

Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, κάλεσε επίσης ως απάντηση σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο «πραξικόπημα». 

"Ζητώ από όλους τους έντιμους Αιγύπτιους να βγουν την Παρασκευή στους δρόμους. Γιατί να βγουν; Για να δώσουν εντολή να αντιμετωπίσουμε τη βία και την τρομοκρατία», δήλωσε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής τελετής. Ο Σίσι υποσχέθηκε επίσης να παραμείνει πιστός στον πολιτικό χάρτη για μεταρρύθμιση του Συντάγματος και νέες εκλογές μέσα σε περίπου έξι μήνες, όπως αναφέρει το Al Jazeera.  Ο Αιγύπτιος στρατηγός ζήτησε οι διαδηλώσεις... 


Να μην είναι βίαιες και δήλωσε πως στόχος του είναι να επιτευχθεί η εθνική συμφιλίωση. Ωστόσο η αντίδραση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ήταν άμεση. Αρχικά με μια ανακοίνωση κάλεσαν σε «νέες διαδηλώσεις την Παρασκευή ενάντια στο πραξικόπημα», τονίζοντας πως «οι απειλές του Σίσι δεν πρόκειται να αποτρέψουν εκατομμύρια Αιγυπτίους να διαδηλώσουν».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταδίκασε αυτό το «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο», όπως το χαρακτήρισαν. «Η δήλωση του Σίσι είναι ένα κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο. Φέρει πλήρως την ευθύνη για την αιματοχυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η ομιλία του Σίσι «θυμίζει εκείνη του Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας ο οποίος εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του συριακού λαού ζητώντας να του δώσουν μια παρόμοια εντολή».
 

Πληροφορίες του Al Jazeera αναφέρουν πως ισχυρές δυνάμεις του στρατού αναμένεται να αναπτυχθούν στις πόλεις της Αιγύπτου και ειδικότερα στο Κάιρο και τα προάστια της πρωτεύουσας ώστε «να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν νέες βίαιες συγκρούσεις».

Η ομιλία του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι πραγματοποιήθηκε μετά από το κάλεσμα του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ για «εθνική συμφιλίωση», αλλά και μετά τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι εντός και εκτός Καϊρου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 13 μέσα σε 24ώρες σε όλη τη χώρα.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, πέταξαν τη βόμβα στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Μανσούρα, πρωτεύουσας της επαρχίας Νταχαλία. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει ένας άνθρωπος την ζωή του και να τραυματιστούν 17 ακόμα, οι περισσότεροι αστυνομικοί υπάλληλοι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ανακοινώσει πως θα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες για συμφιλίωση που επιχειρεί ο Μανσούρ. Στις συνομιλίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Al JAzeera, δεν πρόκειται να παραστεί ούτε και το κόμμα Αλ Νουρ, το ισχυρότερο κόμμα των Σαλαφιστών της Αιγύπτου. «Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε την πρόσκληση για εθνική συμφιλίωση. Για αυτούς ο νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μόρσι», αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την Τετάρτη να αναβάλουν την προγραμματισμένη παράδοση τεσσάρων αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο, λόγω της αναταραχής που ακολούθησε μετά την εκδίωξη του Μοχάμεντ Μόρσι. «Δεδομένης της παρούσας κατάστασης στην Αίγυπτο, δεν πιστεύουμε ότι αρμόζει να προχωρήσουμε αυτήν την περίοδο στην παράδοση των F-16», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου ελήφθη με την ομόφωνη συγκατάθεση των συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.


TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου