Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΖΙΧΑΝΤ

Tεράστιες επιπτώσεις στα θέματα σταθερότητας στην ΝΑ Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή φαίνεται να προκαλεί η δολοφονία ενός  ηγετικού στελέχους των Κούρδων της Συρίας νωρίς την Τρίτη έξω από το σπίτι του στη  πόλη του Al Qamishli ( Καμισλί), κοντά στα τουρκικά σύνορα, όταν μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητό του...
 

Πρόκειται για τον 60χρονο Isa Huso, ηγετικό στελεχος  της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ανώτατου Κουρδικού Συμβουλίου , για τον θάνατο του οποίου   οι Μονάδες Άμυνας του κουρδικού Λαού (YPG), το ένοπλο τμήμα της κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) απηύθυναν κάλεσμα για γενική κινητοποίηση εναντίον των τζιχαντιστών. «Καλούμε τον κουρδικό λαό ... 


Να τολμήσει βήμα προς τα εμπρός ... όποιος μπορεί να φέρει όπλα θα πρέπει να ενταχθεί στις τάξεις του YPG, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των ομάδων των τζιχαντιστών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, που δημοσιεύτηκε σε δικτυακό κουρδικό ιστότοπο, σύμφωνα με το πρακτορείο Agence France-Presse και αναδημοσιεύεται στην Hurriyet Daily News. Ο δολοφονηθείς είχε εργαστεί για τις κουρδικές ελευθερίες και συμμετείχε ενεργά στο ιδρυτικό συνέδριο του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).Το PYD είναι δε το κύριο κουρδικό κόμμα στη Συρία και θεωρείται ένας κλάδος του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (ΡΚΚ).


Η δολοφονική πράξη κατά του Huso, προκάλεσε την οργή των Κούρδων κατά των ενόπλων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).«Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στην Εθνική Συμμαχία και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό... δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι οργανώσεις αυτές να πάρουν σαφή θέση έναντι των ακραίων τζιχαντιστών», αναφέρει η ανακοίνωση του YPG, καθιστώντας σαφές ότι η οργάνωση πιστεύει ότι ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός διατηρεί επαφές με ομάδες τζιχαντιστών.
«Όλοι οι Κούρδοι θα πρέπει να σπεύσουν στην παροχή βοήθειας, μέχρι να συντονιστεί η επανάσταση της Rojava, του κουρδικού τμήματος βόρεια της Συρίας. Οι Κούρδοι οφείλουν να στηρίξουν αυτή την επανάσταση οικονομικά και ηθικά», καταλήγει η δήλωση.


Να σημειωθεί ότι η  ισχυρότερη τοπική κουρδική ομάδα, το Δημοκρατικό Κόμμα Ένωσης (PYD), έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για να συντονίσει  κουρδικές περιοχές μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Μια τέτοια κίνηση έχει ανησυχήσει τους αντάρτες της Συρίας και τη γειτονική Τουρκία, που φοβάται μια πιθανή ίδρυση κουρδικού κράτους.
  
Στις φωτογραφίες, ο Isa Huso και το αυτοκίνητό του καθώς και ένοπλες Κουρδισες της Συρίας σε απόδοση τιμών σε κηδεία  συναγωνιστή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου