Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΦΥΡΟΚΟΠΕΙ ΤΟΝ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ ΜΟΡΣΙ

Σφοδρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο με δυο νεκρούς κι εκατοντάδες τραυματίες... 

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να κατέβουν για άλλη μία φορά την Κυριακή στο δρόμο σε διαμαρτυρία για τις πολιτικές της ισλαμιστικής κυβέρνησης και του προέδρου. 
Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες -ενόψει και της επετείου- και ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ τους και έναν νεαρό αμερικανό, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Η αντιπολίτευση (που δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο) ζητά ισχυρή συμμετοχή στις διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα της Κυριακής. Πολλοί δηλώνουν ότι θα κατασκηνώσουν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι να φύγει ο Μόρσι. Υποστηρίζει ακόμη η αντιπολίτευση ότι... 


Σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα (22 εκατ. άνθρωποι) έχει υπογράψει αίτημα για αλλαγή.
«Αισθανόμαστε ότι βαδίζουμε σε αδιέξοδο και ότι η χώρα θα καταρρεύσει» λέει ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρώην διευθυντής της IAEA, και ζητά προσφυγή στις κάλπες.

Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, θρησκευτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου.
Ο στρατός μάλιστα, σε κάθε περίπτωση μια πολιτικά υπολογίσιμη δύναμη, δηλώνει ότι θα παρέμβει αν τα πράγματα παρεκτραπούν, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη λαϊκή θέληση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερμηνεύουν διαφορετικά τη στάση του στρατού, με την κυβέρνηση να διαβάζει έμμεση υποστήριξη και την αντιπολίτευση ένδειξη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πάρουν εντέλει το μέρος των πολιτών, όπως συνέβη το 2011.

Από την πλευρά του ο Μόρσι κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι δεν γνωρίζουν να χάνουν και ότι, ακόμη, υποστηρίζονται από μπράβους που στήριζαν και τον Μουμπάρακ. Με το πλευρό του έχει ισλαμιστές που δηλώνουν ότι θα τον προστατέψουν.
Φαίνεται δε, σημειώνει το Reuters, να περιμένει ο Μόρσι και να αποδιοργανωθεί ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός και άρα να γίνει λιγότερο επικίνδυνος για τον ίδιο.
Όλες οι πλευρές δηλώνουν κατά της βίας, αλλά τα -βίαια σε πολλές περιπτώσεις- επεισόδια δεν ήταν εύκολο να αποφευχθούν.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Οδομαχίες μεταξύ υποστηρικτών του πρόεδρου Μόρσι και αντικυβερνητικών διαδηλωτών σημειώθηκαν το βράδυ προς τα ξημερώματα της Πέμπτης(27/6) στην πόλη Μασούρα βόρεια του Καΐρου, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 να τραυματιστούν.
Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη εν όψει των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, την πρώτη επέτειο από την ανάληψη των καθηκόντων του, ημέρα κατά την οποία η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια μαζική διαμαρτυρία.Δυνάμεις του στρατού και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στο Κάιρο, ενώ τα κυβερνητικά κτίρια οχυρώθηκαν με συρματοπλέγμα.
«Ο Αιγυπτιακός λαός θα κατέβει στους δρόμους για να αλλάξει την τωρινή κατάσταση και να βάλει ένα τέλος στο διχασμό που προήλθε μετά την επανάσταση. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τον θρησκευτικό και ιδεαλιστικό εξτρεμισμό και θέλουμε να σταματήσουμε την κακή χρήση της θρησκείας», δήλωσε ένας πολίτης.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον αιγύπτιο πρόεδρο ότι έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του και προωθεί ένα αυταρχικό, θρησκευτικό κράτος.
Την Παρασκευή (28/6), χιλιάδες Αιγύπτιοι μετείχαν σε διαδηλώσεις υπέρ και κατά του κ. Μόρσι στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, εγείροντας φόβους για το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων στην χώρα.
Κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «φύγε», εκατοντάδες διαδηλωτές της κοσμικής αντιπολίτευσης πέρασαν την νύχτα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο της εξέγερσης του 2011, με την οποία εκδιώχθηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ένας αμερικανός πολίτης έχασε τη ζωή του την Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη διάρκεια ταραχών μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ισλαμιστή αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένας αμερικανός πολίτης σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ
Συγκεντρώσεις κατά του κ. Μόρσι πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα τμήματα του Καΐρου, μεταξύ άλλων στις συνοικίες Σούμπρα, Σαγέντα Ζεϊνάμπ και Μοχαντέσιν.
Χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδήλωσαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στην βόρεια Αίγυπτο, στο Δέλτα του Νείλου και στο Πορτ Σάιντ, στο Σουέζ.
Στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στους διαδηλωτές οι οποίοι τάσσονταν υπέρ και αυτούς που τάσσονταν κατά του κ. Μόρσι, προκαλώντας το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10.

ΜΟΡΣΙ: Η ΠΟΛΩΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΥΣΗ
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα οπρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι η πόλωση απειλεί την χώρα με «παράλυση» και με «χάος», μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν.
"Η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η πόλωση έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει την δημοκρατική μας εμπειρία, να παραλύσει το έθνος και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις κι έκανε έκκληση για διάλογο. "Για να επιτύχει τους στόχους της η επανάσταση, χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο Μόρσι, αναφερόμενος στην επανάσταση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
"Εμείς οι Αιγύπτιοι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις (...) Το μόνο που σας ζητώ είναι να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε (...) να δούμε το θετικό και να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να λύσουμε» τα προβλήματα, συνέχισε.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έκανε «λάθη» κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του στην προεδρία. «Έχω κάνει πολλά λάθη, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Μπορεί κανείς να κάνει λάθη, αλλά αυτά πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποίησε για μια «συνωμοσία» κατά της επανάστασης με την οποία εκδιώχθηκε ο Μουμπάρακ. «Ο υπουργός Εσωτερικών και οι άνδρες του δεν κοιμούνται (...) αλλά η συνωμοσία είναι πολύ μεγάλη», υπογράμμισε και πρόσθεσε «απαιτείται μια χειρουργική επέμβαση με ακρίβεια και έχει έρθει η ώρα γι'αυτήν».
Ο ίδιος επίσης προειδοποίησε την, όπως την χαρακτήρισε, «πατριωτική» αντιπολίτευση, λέγοντας: «δεν θέλω να εμπλακεί άθελά της σε μια επίθεση στην επανάσταση».

ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου