Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάφλεξη συγκρούσεων στην Τρίπολη... Αντιπαράθεση Ιταλίας - Γαλλίας για ...τη μοιρασιά

Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί εντός ΕΕ, ιδιαίτερα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, στη Λιβύη που σπαράσσεται το τελευταίο διάστημα από αιματηρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων με φρουρούς της δοτής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζστην Τρίπολη, βγήκαν στο προσκήνιο. Επιβεβαιώνεται και πάλι ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που διέλυσε τη χώρα, συνεχίζεται για τη μοιρασιά του τεράστιου πλούτου της...
Από μάχες στην Τρίπολη
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, κατηγόρησε τη Γαλλία πως βρίσκεται πίσω από την ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Τρίπολη, με τους δεκάδες νεκρούς και πάνω από 130 τραυματίες (μεταξύ τους και άμαχοι), κατηγορώντας την πως επεμβαίνει στη χώρα για να...
εξασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα. Δήλωσε «έτοιμος» να επιστρέψει «σύντομα στην Τρίπολη» και διέψευσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ιταλίας ετοιμάζονται να παρέμβουν ή πως απομακρύνεται το μη απαραίτητο προσωπικό από την ιταλική πρεσβεία στην Τρίπολη. Παρόμοιες αιτιάσεις για το ρόλο της Γαλλίας στην ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Τρίπολη διατύπωσε τη Δευτέρα και η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM) διέψευσε πως ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αίτημα του Λίβυου πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ να επέμβει για να σταματήσει τις συγκρούσεις, αφότου τη Δευτέρα η λιβυκή κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει την πρωτεύουσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για τη Λιβύη, που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καταδικάζουν τις συγκρούσεις και τα θύματα από επιθέσεις σε βάρος αμάχων, θυμίζοντας ότι αυτό «απαγορεύεται από το Διεθνές Δικαστήριο». Ζητούν παύση πυρός και προειδοποιούν ότι οι ενεχόμενοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Ζητούν, τέλος, όλοι να απόσχουν «από ενέργειες που βλάπτουν το σχέδιο δράσης» του ΟΗΕ που αποφασίστηκε στις αρχές Ιούνη με τη συμμετοχή Λίβυων αξιωματούχων.
Μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) είχε προσκαλέσει χτες «διάφορα μέρη» σε μια «διευρυμένη συνάντηση», για να γίνει «επείγων διάλογος για την κατάσταση ασφαλείας» στην Τρίπολη. Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκε εάν έγινε η συνάντηση και εάν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου