Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ζάεφ ευχαριστεί τους Τσίπρα - Κοτζιά που αναγνώρισαν "Μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα

«Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας: Μακεδόνες Μακεδονική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητα μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται παντού ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και γεγονότα», επεσήμανε ο Ζ . Ζαεφ...


Σοβαρό πρόβλημα στην διαδικασία αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση προκαλεί ο τόνος και το περιεχόμενο της προεκλογικής καμπάνιας που έχει επιλέξει ο Ζόραν Ζάεφ στην πορεία προς το δημοψήφισμα και στην προσπάθεια του να...
σιγουρέψει την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Χθες μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε η «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» (MANU) για την ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζαεφ αλλα και όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν την Συμφωνία με ένα και μόνο επιχείρημα: ότι διασφαλίζει την «Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». 

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός μάλιστα προχώρησε ένα βήμα ακόμη καθώς πρόβαλε ως επιτυχία την «αναγνώριση από την Ελλάδα της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». «Έχουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας: Μακεδόνες Μακεδονική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα αναγνώρισε την ταυτότητα μας. Η γλώσσα μας θα χρησιμοποιείται παντού ελεύθερα παντού: στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε όλους τους επίσημους θεσμούς και γεγονότα», επεσήμανε ο Ζ . Ζαεφ και επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «έντιμη Συμφωνία που επιβεβαιώνει την ταυτότητα μας και διασφαλίζει το μέλλον μας». Την συμφωνία στήριξε ο πρώτος πρόεδρος της Σκοπιανής Βουλής Στογιαν Αντοφ ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του αλβανικής καταγωγής αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουγιαρ Οσμάνι που υποστήριξε ότι με την Συμφωνία μπορεί να δημιουργηθεί μια πολυεθνική και με διαφορετικές θρησκείες Δημοκρατία και ο ίδιος αν και Αλβανός «στηρίζει την μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, με δεδομένο ότι ο Ζ. Ζαεφ υποστήριξε τον νόμο για την γλώσσα» την αναγνώριση δηλαδή και της Αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. 


Στην διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρος της MANU, Taki Fiti που παραδοσιακά εξέφραζε έναν σκληροπυρηνικό θεσμό σε σχέση με το ονοματολογικό, δήλωσε ότι η Συμφωνία είναι δύσκολη αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική, αλλά και αυτός πρόβαλε ως κέρδος την διασφάλιση της «Μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας, πολιτισμού και παράδοσης». Στα Σκόπια σήμερα φθάνει ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σ. Μπλοκ ενώ αύριο θα έχει επαφές με την σκοπιανή ηγεσία ο αρμόδιος για την περιοχή υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Γουες Μίτσελ, που θεωρείται ο σχεδιαστής της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να τονίσει και με την παρουσία του το αμερικανικό ενδιαφέρον για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου