Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ - Στήνοντας «προγεφύρωμα» για οικονομική και στρατιωτική διείσδυση στη Ν/Α Ευρώπη

Αναμφίβολα ένας από τους βασικούς τομείς που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων αφορά τον τομέα της Ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τα εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, αλλά και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και κυρίως σε ό,τι αφορά τα σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου, από τη Μ. Ανατολή και τη Ν/Α Μεσόγειο... 


Η κυβέρνηση άλλωστε υπηρετεί με συνέπεια τον «στρατηγικό» στόχο της αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο για τα ενεργειακά σχέδια των αμερικανικών ομίλων, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει προωθήσει, την παραπέρα «απελευθέρωση» του κλάδου, με βασικό το στοιχείο της «διασύνδεσης» με τα Βαλκάνια και την...
υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της ΕΕ και στόχο την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και με την εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, με τις αντίστοιχες συμφωνίες και σχέδια που προωθεί με άλλα καπιταλιστικά κράτη της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων.

Το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον έλεγχο της Ενέργειας αναδεικνύεται και από την παρουσία του ενεργειακού κολοσσού της «Exxon Mobil» στη ΔΕΘ, η οποία σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την «Total» έχει πάρει τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη... επί το έργον, πριν καλά καλά γίνουν τα εγκαίνια
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη... επί το έργον, πριν καλά καλά γίνουν τα εγκαίνια
Παράλληλα, τον περασμένο Ιούλη, σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Τζ. Πάιατ εκτίμησε ότι στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο συνδέεται με τις συμφωνίες Τσίπρα - Τραμπ, για να καταστεί η Ελλάδα ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού αερίου στην Ευρώπη και πύλη εισόδου του LNG στην ευρωπαϊκή αγορά.
Θυμίζουμε ότι στον σταθμό μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG που ετοιμάζεται στην Αλεξανδρούπολη, έχει μπει η εταιρεία «GASTRADE» και στο μετοχικό της κεφάλαιο με ποσοστό 20% συμμετέχει η «GASLOG Ltd», η οποία κατέχει στόλο 27 πλοίων μεταφοράς LNG.
Η περιοχή αποτελεί έτσι κι αλλιώς «κρίκο» στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ, αφού πέρα από τον πλωτό σταθμό του LNG, από την περιοχή εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP (μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία), ετοιμάζεται ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB,με τον Αμερικανό πρέσβη να χαιρετίζει τις σχετικές συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Ιούνη στη Σόφια, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «σημαντική και ευπρόσδεκτη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».
Τα σχέδια αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο και του «Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διοργανώνουν μια μέρα πριν από την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ, την ερχόμενη Παρασκευή, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Ελληνικός Σύνδεσμος για τα Οικονομικά της Ενέργειας και το Ατλαντικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στελεχών επιχειρήσεων κ.ο.κ. Χαρακτηριστικές του περιεχομένου είναι και οι ενότητες όπως για τις «Γεωστρατηγικές και Γεωπολιτικές Σκέψεις σχετικά με την Ενέργεια στη ΝΑ Μεσόγειο - Η σημασία της ανάπτυξης ενός ενεργειακού "master plan" για την περιοχή», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας των Βαλκανίων, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Αντίστοιχος είναι ο σχεδιασμός και για μεγάλα έργα στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, όπου σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, του Αιγαίου με τη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο συνολικότερο σχέδιο κατασκευής της λεγόμενης «σιδηροδρομικής Εγνατίας», το οποίο αποσκοπεί να συνδέσει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη.
Επιχειρηματικότητα του ...πολέμου
Σε ό,τι αφορά την πολεμική βιομηχανία, όπου η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγάλους και σταθερούς «πελάτες» των αμερικανικών μονοπωλίων και δεδομένου ότι τα επιχειρηματικά σχέδια πάνε χέρι - χέρι με την επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ξεχωρίζουν οι παρουσίες:
-- Της οργάνωσης A-USA, που αποτελεί λόμπι αμυντικών βιομηχανιών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η A-USA στην έκθεση θα παρουσιάσει «νέα πρωτοποριακά προϊόντα» αλλά και θα ανακοινώσει συνεργασίες συμπαραγωγής με ελληνικές βιομηχανικές μονάδες, με στόχο τη βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά.
-- Η γνωστή και μη εξαιρετέα «Lockheed Martin», το αμερικανικό μονοπώλιο που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και την «αναβάθμιση» των «F-16», ύψους 1 δισ. που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβρη. Η «Lockheed Martin» θα πραγματοποιήσει και ειδική εκδήλωση στη ΔΕΘ.
-- Η ONEX, πολυεθνικός όμιλος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, που διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, σε τομείς όπως η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες, η πολιτική προστασία και η διαχείριση κρίσεων, η αεροπορική υποστήριξη, η νανοτεχνολογία, η τεχνολογία υλικών κ.ά. και που πρόσφατα αγόρασε το Νεώριο της Σύρου, το οποίο την προηγούμενη βδομάδα «εγκαινίασε» μετά βαΐων και κλάδων ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα σε άλλα, το επιχειρηματικό πλάνο της προβλέπει να αναπτύξει τομείς όπως οι μετασκευές μέσων εξόρυξης υδρογονανθράκων, οι κατασκευές αμυντικών ναυτικών συστημάτων, οι μετασκευές - κατασκευές εξειδικευμένων πλωτών μέσων και η επέκταση των υπηρεσιών «Mega Yachting». Πρόκειται δηλαδή για επένδυση άμεσα συνδεδεμένη με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια με την υποστήριξη της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ανατ. Μεσόγειο, με τον αστικό Τύπο να μιλάει για τη δημιουργία «μικρής Σούδας».
-- Η «Pratt & Whitney», μονοπώλιο με ειδίκευση στον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανών αεροσκαφών και βοηθητικών συστημάτων Ενέργειας.
-- Η «European Finance & Aerospace Ventures», συμβουλευτική εταιρεία με «ειδίκευση» πέρα από την επενδυτική τραπεζική στις βιομηχανικές συμπράξεις και επενδύσεις σε επιχειρηματικά σχέδια αεροναυπηγικής και άμυνας.
Στο αμερικανικό περίπτερο θα βρίσκεται και η εταιρεία «Alpha Systems»,που ανήκει στον όμιλο Κουιμτζή με έδρα τη Θεσσαλονίκη και «δραστηριοποιείται στην "έρευνα και ανάπτυξη" στον τομέα της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας, αναλαμβάνοντας ειδικές κατασκευές ως υπεργολάβος, αλλά και εκπροσωπώντας στρατηγικούς συνεργάτες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στην ελληνική αγορά».
Στον αγροτοδιατροφικό τομέα
Σε ό,τι αφορά τον αγροτοδιατροφικό τομέα, η αμερικανική παρουσία έρχεται να δείξει την κατεύθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με τη συγκέντρωση της γης σε μονοπωλιακούς ομίλους, την «καθετοποίηση» της παραγωγής, το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών.
Στο αμερικανικό περίπτερο στη ΔΕΘ θα βρίσκεται η «Specialty Food Association» (SFA), φορέας ο οποίος συνενώνει επιχειρηματίες, εισαγωγείς, διανομείς, εμπόρους και ειδικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά «ειδικών φαγητών», με τζίρο 127 δισ. δολαρίων το 2016. Το «θέμα» στο περίπτερό του θα είναι η «τεχνολογία στα τρόφιμα».
Επίσης παρουσία θα έχουν το Πανεπιστήμιο «Rutgers» του Νιου Τζέρσι και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δυο αυτά ιδρύματα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και με κονδύλι από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ύψους 27 εκατομμυρίων, «τρέχουν» την περίοδο αυτή το πρόγραμμα «Επαναφορτίζοντας τη νεολαία: Νέα Γεωργία για μια Νέα Γενιά», προκειμένου, όπως λένε στα κείμενά τους, «να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μια νέα γενιά αγροτών και να εμπνεύσουν επιχειρηματίες στην αγροδιατροφή».
Ακόμη ο όμιλος «Agrogroup», αποκλειστικός διανομέας γεωργικών μηχανημάτων όπως η «John Deree», «Fantini» κ.ά.
Ξεχωριστή σημασία, στο φόντο και των πρόσφατων νόμων που πέρασε η κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση της βιομηχανικής και της λεγόμενης «ιατρικής» κάνναβης - που ανοίγει το δρόμο και για τα υπόλοιπα - διαφημίζοντας μάλιστα τότε ότι τα έσοδα που περιμένει είναι της τάξης του 1,5 δισ., έχει και η παρουσία της «Harmony Extracts», που «ειδικεύεται» στην παραγωγή «παραγώγων της κάνναβης της υψηλότερης ποιότητας και δυναμικής». Θυμίζουμε ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για εγκατάσταση τέτοιων επιχειρήσεων σε Ημαθία, Ξάνθη και αλλού.
Με πείρα σε «κόκκινα» δάνεια...
Ενόψει του νέου γύρου «εκκαθαρίσεων», ανακατατάξεων και συγχωνεύσεων στο επιχειρηματικό πεδίο, βασικό στοιχείο του οποίου αποτελεί και το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αλλά και των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών, ξεχωριστό «ενδιαφέρον» έχει η παρουσία στο αμερικανικό περίπτερο «κολοσσών» των υπηρεσιών και funds, όπως:
-- Η «Delloite», μια από τις λεγόμενες «μεγάλες τέσσερις» συμβουλευτικές εταιρείες παγκοσμίως (μαζί με την «Ernst and Young», «PriceWater», KPMG), που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, «διαχείριση επιχειρηματικού κινδύνου» και χρηματοοικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, απασχολεί 225.400 σε παγκόσμιο επίπεδο, με ετήσια κέρδη κοντά στα 35 δισ. Στην Ελλάδα, το παράρτημά της, που απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επικεντρώνεται σε όλους τους τομείς, τραπεζικό, ασφαλίσεων και real estate, ναυτιλίας και λιμανιών, Ενέργεια και κατασκευές κ.ά.
-- H BDO, από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές επαγγελματικών υπηρεσιών, με πάνω από 8,1 δισ. δολάρια σύνολο εσόδων το 2017 και 73.000 εργαζόμενους σε 162 χώρες. Το παράρτημά της στην Ελλάδα ειδικεύεται στην παροχή ελεγκτικών, συμβουλευτικών και φορολογικών υπηρεσιών, με πελατολόγιο άνω των 350 επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
Μπίζνες στον τουρισμό και τον... τζόγο!
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, στο αμερικανικό περίπτερο θα βρίσκεται ο όμιλος «Aria Hotels», που εστιάζει στον λεγόμενο «ακριβό τουρισμό» και αυτοπαρουσιάζεται ως «αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών» με δεκάδες τέτοια καταλύματα σε Αθήνα, Κρήτη, Κυκλάδες, Ηπειρο. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η «Google» αναμένεται από τη ΔΕΘ να παρουσιάσει για πρώτη φορά ειδικό πρόγραμμα για τα Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης.
Εντονη είναι και η παρουσία των εταιρειών που αφορούν τον τζόγο, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, ο τζίρος του, τουλάχιστον στο «νόμιμο» κομμάτι του στη χώρα μας, ξεπερνάει τα 15 δισ., ενώ η κυβέρνηση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καζίνο έχει ανοίξει νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους «επενδυτές».
Στη ΔΕΘ «ναυαρχίδα» αποτελεί η παρουσία της «Caesars Entertainment Corporation», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ, που διαχειρίζεται πάνω από 50 καζίνο και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, αλλά και σε τρεις ηπείρους, και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μπει και να λειτουργήσει το καζίνο στο Ελληνικό, που σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι το έντονο ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος της «Caesars Entertainment», Τζαν Τζόουνς, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς. Παράλληλα, και άλλοι ισχυροί αμερικανικοί όμιλοι ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη άδεια, (όμιλος Τραμπ, Navegante Group). Παρουσία στη ΔΕΘ στο αμερικανικό περίπτερο θα έχει και η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών «Intralot».
«Πράσινα» κέρδη...
Την «τιμητική» τους έχουν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία, άλλο ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, π.χ. για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την ενσωμάτωση αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών, ανοίγει «χρυσωρυχείο» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ανάμεσα σε άλλους, στη λίστα βρίσκεται η «Τεχάν περιβαλλοντική ανακύκλωση», που διαχειρίζεται τα «σπιτάκια» της ανακύκλωσης πανελλαδικά, η «Roebic Hellas», που τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και βιομηχανικά συγκροτήματα. Να σημειωθεί ακόμη ότι η «Coca - Cola», που έκλεισε τις παραγωγικές μονάδες της στην πόλη πετώντας τους εργαζόμενους στο δρόμο, θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ σχέδια για το πώς θα «στηρίξει» τους δήμους για να προωθήσουν την ανακύκλωση.
Ακόμη σε ό,τι αφορά την τεχνολογία υλικών, η εταιρεία «Advent» που ειδικεύεται σε «καινοτόμα» υλικά για τον ενεργειακό τομέα και η εταιρεία «Brite Solar» με ειδίκευση στην κατασκευή ενεργειακών γυαλιών για κτίρια. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία μαζί με 8 ακόμα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα («Δράξις Περιβαλλοντική», ΕΛΒΙΟ, «ΕΤΜΕ Πέππας και Συνεργάτες», «Μονόλιθος καταλύτες & Ανακύκλωση», «Proactina AE - Xημική Τεχνολογία», «Streamlined Σύμβουλοι Μηχανικοί», «Terracom πληροφορική ΕΠΕ», «Think Silicon Ερευνα και Τεχνολογία») και μαζί το λεγόμενο «Δίκτυο Πράξη» έχουν συγκροτήσει την «Ελληνική Ενωση Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Innovation Greece» και στόχο, όπως λένε, έχει «να αναδείξει διεθνώς εξαιρετικές ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια, να προωθήσει συνεργασίες και μεταφορά τεχνογνωσίας».
Σε ό,τι αφορά τη χημική βιομηχανία, ξεχωρίζει και η παρουσία των γνωστών μονοπωλίων «Johnson and Johnson» και της «P&G».
...και «καινοτομία» στην υπηρεσία των μονοπωλίων
Από τις πιο πολυδιαφημισμένες παρουσίες στη ΔΕΘ είναι βέβαια οι «κολοσσοί» της τεχνολογίας, η «Google», το «Facebook», η «Microsoft», η IBM, η «Hewlett Packard», η «Cisco», η οποία μάλιστα θα παρουσιάσει κι ένα «νέο πρόγραμμα» για την Υγεία.
Βασικό κομμάτι της παρουσίας τους αφορά το ζήτημα της στενότερης σύνδεσης της Ερευνας και της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό, εξάλλου, το πλαίσιο εντάσσονται και εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στη ΔΕΘ, όπως το «Τhe Mindspark» ένα event που στόχο έχει «να μεταφέρει το κοινό στη "Silicon Valley" και στον αμερικανικό τρόπο του επιχειρείν». Αλλά και το θεματικό αφιέρωμα «AKADEMIA» με ημερίδες και συνέδρια για τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τα Ερευνητικά Κέντρα και τις επιχειρήσεις, που στη φετινή του διοργάνωση περιλαμβάνει ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπου όπως διαφημίζεται οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν για νέες δράσεις, καινοτόμες ιδέες, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιλογές διασύνδεσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ευκαιρίες καριέρας, πιστοποίηση γνώσεων, συμβουλευτικές υπηρεσίες σταδιοδρομίας κ.ά.
Στο ίδιο πλαίσιο - όσο και στην ενίσχυση κάθε είδους «δεσμών» με τις ΗΠΑ - εντάσσεται και η παρουσία αμερικανικών εκπαιδευτηρίων που θα συμμετέχουν, όπως τα προαναφερόμενα «Rutgers University» του Νιου Τζέρσι και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το «Webster University», ιδρύματα που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως το «New York College», το διεθνές εκπαιδευτήριο «Pinewood», το κολλέγιο «Anatolia».
Από την αμερικανική φιέστα δεν θα μπορούσε να λείπει οι ΑΧΕΠΑΝΣ, «φιλανθρωπική» οργάνωση Ελληνοαμερικανών με γνωστό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τόσο στην περίοδο του εμφυλίου, οπότε και συνέβαλε μεταξύ άλλων στο παιδομάζωμα της Φρειδερίκης, όσο και στη χούντα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή ο Τζ. Πάιατ, κατά τη συνάντησή του με την περιφερειάρχη Αττικής, έλεγε ότι θα υπάρξει «μεγάλη συνεργασία ιδιαίτερα με τους ΑΧΕΠΑΝΣ» «για να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών». Παράλληλα, το «παρών» θα δώσει και το ίδρυμα «Fulbright», ίδρυμα με αποστολή τις «εκπαιδευτικές» ανταλλαγές με τις ΗΠΑ, μέσω υποτροφιών σε φοιτητές, επιστήμονες - ερευνητές, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες, προκειμένου να σπουδάσουν ή να διεξαγάγουν έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου