Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

"Αυτόνομη" και επικίνδυνη διείσδυση στην ΝΑ Μεσόγειο αναζητούν η Γερμανία και η Γαλλία

Οι στρατιωτικές, διπλωματικές και επιχειρηματικές διεργασίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη γύρω περιοχή περιπλέκονται. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος και οι ισορροπίες σε αυτήν αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη θέση από την οποία ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα παρατάσσονται σε μια σκληρή και πολύπλευρη αναμέτρηση...

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γαλλίας (αριστερά) και Κύπρου, στη Λευκωσία

Μέσα στο τελευταίο 10ήμερο, οι ΥΠΕΞ των δύο ισχυρότερων χωρών - μελών της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είχαν ο καθένας επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κυβερνήσεων Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, φέρνοντας στο προσκήνιο την...
προσπάθεια των χωρών τους - και της ΕΕ - να διεισδύσουν ακόμα πιο ενεργητικά, στοχευμένα αλλά και αυτόνομα στην περιοχή.

Ενδεικτική της αξίας που αποκτά για την ΕΕ η περιοχή είναι η πρωτοβουλία της Γαλλίας να συγκαλέσει ειδική Σύνοδο Κορυφής για τη Μεσόγειο, στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού. Το γαλλικό ενδιαφέρον για τη γειτονιά μας εστιάζεται σε δύο άξονες:
  • Αφενός, το στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει εφαλτήρια παρέμβασης - και στρατιωτικής - σε καυτά «μέτωπα», σε Μέση Ανατολή και Αφρική, καθώς ιδίως η τελευταία γίνεται επίκεντρο όλο και περισσότερων ανταγωνισμών (π.χ. με Κίνα).
Μάλιστα κατά τις επαφές του στη Λευκωσία, ο Γάλλος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» τη συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου στην Αμυνα και μίλησε ξανά και ξανά για τη σημασία της διμερούς «Στρατηγικής Ατζέντας» που υπεγράφη τα τελευταία χρόνια, εκφράζοντας ικανοποίηση που τα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της χώρας του είναι «πάντα ευπρόσδεκτα» στην Κύπρο.
  • Αφετέρου, την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, καθώς η Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης (και όχι μόνο) για πάρα πολλές δεκαετίες. 
Η «Total» παραμένει φιλόδοξος επενδυτής όχι απλά στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε Λίβανο κ.α., ενώ η απόσυρσή της από το Ιράν (μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης) μεγαλώνει αντικειμενικά την ανάγκη να βρει νέους προορισμούς για τα κεφάλαιά της, προλαμβάνοντας φυσικά ανταγωνιστές της.

Αντίστοιχη επιμονή για πιο «εδραιωμένη παρέμβαση» στη Ν/Α Μεσόγειο δείχνει και η Γερμανία. Οι επαφές Μάας στη Αγκυρα αλλά και η πρόσφατη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στο Βερολίνο έγιναν ενώ πλέον η Γερμανία δεν αποκλείει και τη στρατιωτική της εμπλοκή στο Συριακό, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνει στην περιφέρεια. 

Ο Μάας επανέλαβε τη «βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων» με την Τουρκία, και μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να συνδέσει την εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων και με τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Υποδεχόμενος τον Ν. Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο, ο Μάας, εξισώνοντας τον εισβολέα και μια χώρα που τμήμα της παραμένει υπό κατοχή, είπε ότι «ενθαρρύνουμε και την Κύπρο και την Τουρκία να υιοθετήσουν μια εποικοδομητική στάση», προσθέτοντας με νόημα ότι «η επίλυση της σύγκρουσης στην Κύπρο θα έδινε επίσης νέα ορμή στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας». 

Εντοπίζοντας κι αυτός τα οφέλη των πολυμερών συνεργασιών που στήνονται στη Μεσόγειο, τις καλωσόρισε και είπε ότι η Κύπρος «μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση ανταλλαγών (σ.σ. απόψεων κ.λπ.) και τη σταθερότητα μέσω της περιφερειακής συνεργασίας». Από τη μεριά του, ο Ν. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι θεσμοθετούνται πλέον τακτικές πολιτικές «διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών», μιλώντας για «μια ισχυρή πλατφόρμα για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας μας», και εξήγησε πως με τον Μάας είχε μια «διεξοδική συζήτηση για το πώς η Γερμανία θα μπορούσε να εμπλακεί στις περιφερειακές εξελίξεις με συγκεκριμένους τρόπους...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου