Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Νέες εξελίξεις αλλά και αποκαλυπτικές δυσκολίες σχετικά με την μεθοδευόμενη "λύση" στο Κόσσοβο

Μετ εμποδίων τελικά η ομιλία Βούτσιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσας, και φυσικά δεν ήταν ούτε μεγάλη ήταν ούτε ιστορική...


Όπως συμβαίνει συχνά με τον σέρβο πρόεδρο ήταν εν τέλει ένα διφορούμενο μείγμα μηνύματος ειρήνης και σερβικού πείσματος. Μερικές χιλιάδες Σέρβοι που μεταφέρθηκαν από τα γύρω χωριά για να παρακολουθήσουν την...
ομιλία χειροκρότησαν χλιαρά. Η πρόταση Βούτσιτς για μια αλλαγή συνόρων με σκοπό την βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα προκαλεί φόβο και γεννά προσδοκίες στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. 

Όπως όμως ισχυρίστηκε ο σέρβος πρόεδρος το ζητούμενο για εκείνον δεν είναι τα σύνορα, αλλά να διασφαλίσει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου μια καλύτερη ζωή και περισσότερα δικαιώματα. Οι πιθανότητες για μια συμφωνία με τους Αλβανούς είναι ωστόσο περιορισμένες. Η ομιλία στην Μιτρόβιτσα δείχνει για μια ακόμα φορά ότι ο Βούτσιτς είναι μεν ένας δυναμικός πολιτικός, δεν διαθέτει όμως την προσωπικότητα του πολιτικού που χρειάζονται οι Σέρβοι και η περιοχή».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, για ακόμη μια φορά έδωσε τη στήριξή του, ώστε να εκφράσει η Κοιλάδα (με τους δήμους Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς) τη θέλησή της στην ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο.


Παράλληλα, υποστήριξη τη συμμετοχή εκπροσώπων αυτών των δήμων στην αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Σερβία.

Σύμφωνα με τον Θάτσι, η  ένταξη αυτών των τριών δήμων στην επικράτεια της Σερβίας, ήταν μια ιστορική αδικία που πρέπει να διορθωθεί.

Τις παρατηρήσεις αυτές ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους εκπροσώπους των τριών δήμων της νότιας Σερβίας.

Όπως είπε, στο διάλογο και τη συμφωνία ειρήνης με τη Σερβία, θα συμπεριληφθεί  το θέμα των τριών δήμων και η προθυμία των πολιτών της Κοιλάδας να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Θάτσι κάλεσε τη Συνέλευση, τους πολιτικούς αρχηγούς του Κοσσυφοπεδίου και όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν την ένταξη των τριών δήμων στο Κόσοβο.

«Χρειαζόμαστε ενότητα στο Κοσσυφοπέδιο, οι εκπρόσωποι του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς, έχουν προτείνει ένα ψήφισμα το οποίο τώρα θα υποβληθεί στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, στον πρωθυπουργό και στα πολιτικά κόμματα», είπε ο Θάτσι.

Ο Δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκιπερίμ Αρίφι, δήλωσε ότι το ψήφισμα θα παραδοθεί σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο, από τον πρόεδρο μέχρι τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το κύριο αίτημα, όπως είπε, είναι η Συνέλευση να εγκρίνει αυτό το ψήφισμα, να το υιοθετήσει και να συναινέσει στην ένωση του Πρέσεβο, της Μέντβετζας και του Μπουγιάνοβατς στο Κοσσυφοπέδιο, επικαλούμενη την εκπεφρασμένη βούληση του τοπικού πληθυσμού στο δημοψήφισμα του 1992.

Η συμπερίληψη της Κοιλάδας του Πρέσεβο στη διαπραγματευτική ομάδα στο τελικό στάδιο του διαλόγου με τη Σερβία, σύμφωνα με τον Αρίφι, αποτελεί θεμιτή απαίτηση.

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή αυτή θα δημιουργήσει μια ισορροπία στο διάλογο, γιατί στο πλαίσιο της σερβικής αντιπροσωπείας συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Για άλλη μια φορά, ο  πρόεδρος Θάτσι, δήλωσε ότι η ενδεχόμενη προσαρμογή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την προσθήκη αυτών των τριών δήμων είναι ένα θέμα που θα παρουσιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς το αποτέλεσμα, ότι, δηλαδή, η Κοιλάδα θα ενταχθεί στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο συμβιβασμός που μπορεί να γίνει με τη Σερβία, είναι η ανταλλαγή του βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου με τους τρεις αυτούς δήμους της νότιας Σερβίας.


Με πληροφορίες από ΕΧΕΔΩΡΟΣhellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου