Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΑΦΗΣΤΕ ΡΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ... ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΤΙ ΕΚΑΝΕ???

Είναι αξιοθρήνητα τα χαϊβάνια με αρμοδιότητα ψηφοφόρου, που μια ζωή στήριζαν το γαλαζοπράσινο τσίρκο, κι όταν μιλούσαν για προδότες είχαν το θράσος να κοιτάζουν οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον καθρέφτη και τους ξεφτιλισμένους ηγέτες τους...


Φτάνει πια αυτό το παραμύθι. Η ιστορία είναι αμείλικτη και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ας θυμηθούμε οριμένα από αυτά ενδεικτικά: Ποιά παράταξη γέννησε δωσίλογους που...
δε δίστασαν να φορέσουν κουκούλα και να καταδώσουν ακόμη και το γείτονά τους στον κατακτητή, τη στιγμή που γράφονταν περήφανες σελίδες εθνικής αντίστασης στα βουνά, τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας???
Ποιά παράταξη συνεργάστηκε ανοικτά με τους Άγγλους και οδήγησε τη χώρα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο???
Ποιά παράταξη αυθύνεται για τα αιματοβαμμένα πραξικοπήματα και τα πέτρινα χρόνια που βούτηξαν τον τόπο μας στο σκοτάδι???
Ποιά παράταξη οδήγησε την Κύπρο στην εθνική καταστροφή, στην κατοχή και το διαμελισμό της???
Ποιά γαμημένη παράταξη έφερε και πάλι στην Ελλάδα το Δ΄ Ράιχ και ποιά υπηρετεί ακόμη και σήμερα πιστά και αναντίρρητα τις εντολές του???
Ποιό θλιβερό δίδυμο τολμά ακόμη και σήμερα να υπηρετεί με τρόπο εσχατοπροδοτικό τους σχεδιασμούς τοπυ Αττίλα???

Και μέχρι να βρουν το θάρρος να απαντήσουν στον εαυτό τους τα τσίρκουλα που μια ζωή στήριζαν αυτούς που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή, ας ξαναθυμηθούμε την πιο πρόσφατη εθνική ξεφτίλα, μέσα από μια αναδημοσίευση της εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Πρωτοφανής κίνηση του ελληνικού ΥΠΕΞ η ρηματική διακοίνωση στη Λευκωσία
Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα μάλιστα της Ε.Ε., αποδέχθηκε τον τουρκικό ισχυρισμό για οριστικό τέλος του βίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, «κήδεψε» εν δόξη και τιμή την εκλιπούσα και, για όσους δεν το κατάλαβαν, βάρεσε και μια… ρηματική διακοίνωση προς τη Λευκωσία, ένα βήμα δηλαδή στην επιθετική διπλωματία πριν από την ανάκληση του πρεσβευτή μας στην Κύπρο.

Εδώ ο κόσμος καίγεται κατακαλόκαιρα, η χώρα πωλείται όπως είναι επιπλωμένη, παραλίες, ακρογιάλια, αρχαιολογικοί χώροι, νερά, ηλεκτρισμός, βιομηχανίες, ορυκτός πλούτος, λιμάνια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία δίνονται μπιρ παρά, σιγά μην κωλώναμε στο Κυπριακό. Τα όσα εξελίσσονται στην 40ή επέτειο του Αττίλα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απίστευτη ιλαροτραγωδία, αν δεν ήταν πραγματικά σκέτη τραγωδία, που εισάγει σε μια νέα εποχή τη σχέση Αθήνας - Λευκωσίας - Άγκυρας.

Στις 23 Ιουνίου, σε μια από τις τελευταίες δραστηριότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., συγκαλείται το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Εν όψει του Συμβουλίου, η Άγκυρα, διά χειρός Αχμέτ Νταβούτογλου, φροντίζει να αφήσει «παρακαταθήκη» στον ευρω-τουρκικό διάλογο, για τις επόμενες Προεδρίες και για όπου υπάρχουν ευήκοα ώτα, ένα καταπληκτικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται «εκλιπούσα» (defunct).

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, επιδιώκοντας να απορρίψει την «Κοινή Θέση» της Ε.Ε. για τερματισμό της τουρκικής πρακτικής των βέτο κατά της Κύπρου, υπογραμμίζει στο έγγραφο: «Έως ότου εξευρεθεί μια τελική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, η ένταξη των Ελληνοκυπρίων σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί θετικά από την Τουρκία. Η υιοθέτηση των απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό τους να εκπροσωπούν την εκλιπούσα “Κυπριακή Δημοκρατία” και θα τους αποσπούσε την προσοχή από τον στόχο της λύσης».

«Θεμελιώδες ελάττωμα»
Η τουρκική διπλωματία, απορρίπτοντας τις υποδείξεις της Ε.Ε. για «εξομάλυνση των σχέσεων» με τη Λευκωσία, γίνεται ακόμη πιο σαφής: «Εκφράσεις όπως η “εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία” πάσχουν από θεμελιώδες ελάττωμα. Η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Δεν μπορούν να ισχυριστούν αρμοδιότητα, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τ/κ, οι οποίοι έχουν ισότιμο καθεστώς. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι Ε/κ δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να εκμεταλλεύονται διεθνείς πλατφόρμες και ειδικότερα την ένταξή τους στην Ε.Ε., η οποία στερείται νομιμότητας…».

«Νεκρή» λοιπόν, κατά τον Νταβούτογλου πασά, η Κυπριακή Δημοκρατία, παράνομη η προ δεκαετίας ένταξή της στην Ε.Ε. και η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, όλα θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων» και στο νέο διζωνικό (συνομοσπονδιακό επί της ουσίας) κράτος, που ετοιμάζεται με το υπό διαμόρφωση «σχέδιο Ανάν 2».

Στο τουρκικό έγγραφο γίνεται επίκληση της γνωστής «κοινής δήλωσης» Αναστασιάδη - Έρογλου: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια και ως μητέρα πατρίδα στην Κύπρο, στηρίζει πλήρως και ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες του ΟΗΕ, με στόχο την εγκαθίδρυση μιας νέας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολιτική ισότητα μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, με μια ομόσπονδη κυβέρνηση και δύο συνιστώντα κρατίδια ισότιμου καθεστώτος, όπως αντανακλάται στη δήλωση των ηγετών της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Οι νεκροί διαβάζουν…
Η πλάκα είναι που το ντοκουμέντο της τουρκικής διπλωματίας για τη «νεκρή Κυπριακή Δημοκρατία» δόθηκε εκτός της Ελληνικής Προεδρίας, σε όλα τα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης φυσικά και της «εκλιπούσας». Και από εδώ αρχίζουν οι σφοδρές αιτιάσεις κατά του ελληνικού, αλλά και του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελληνική Προεδρία θα μπορούσε να επιστρέψει ως απαράδεκτο το έγγραφο στους συντάκτες του και να μην το αφήσει ως άλλο ένα «ντοκουμέντο» στον μακρόσυρτο διάλογο Άγκυρας - Βρυξελλών. Αλλά και το κυπριακό ΥΠΕΞ θα όφειλε να έχει αντιδράσει νωρίτερα και να επιδιώξει έναν «συντονισμό» κινήσεων με την Αθήνα.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε και κανένας δεν θα γνώριζε το παραμικρό εάν, τρεις μέρες μετά το Συμβούλιο Σύνδεσης, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δεν αποκάλυπτε το περιεχόμενο του εγγράφου με τους εξωφρενικούς τουρκικούς ισχυρισμούς. Κάτι «ψιλό» ακούστηκε και στην Αθήνα, αλλά η πρεμούρα της κυβέρνησης ήταν πώς θα οργάνωνε το ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις φιέστες για τη λήξη της «απόλυτα επιτυχούς» Ελληνικής Προεδρίας.

Έτσι φτάσαμε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης (2.7), κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τον απολογισμό της 6μηνης Προεδρίας μας, παραδίδοντας στους Ιταλούς. Όπου πλέον «έσκασε» το θέμα, αφού η «πανηγυρική φιέστα» έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον πρωθυπουργό.

Η ευρωβουλευτής της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους (από το ομογάλακτο της Ν.Δ. κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού) την «έπεσε» κανονικά στην Ε.Ε., στην προεδρεύουσα χώρα, και ειδικότερα στο ελληνικό ΥΠΕΞ, για «απαράδεκτη αδράνεια που επέδειξαν» έναντι του προκλητικού τουρκικού εγγράφου που θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία «νεκρή». Η Κύπρια ευρωβουλευτής ρώτησε με ποιο τρόπο απάντησαν στην τουρκική πρόκληση η Ε.Ε., η Ελληνική Προεδρία και ειδικότερα το υπουργείο Εξωτερικών, που παρέλαβε το έγγραφο της Άγκυρας (αντίστοιχο έγγραφο ερώτημα απηύθυνε και στους Μπαρόζο, Σουλτς και Βαν Ρομπάι).

Σκίζουν τα ρούχα τους
Ο Α. Σαμαράς κατάπιε τη γλώσσα του, ωστόσο η Ελένη Θεοχάρους συνέχισε με δημόσιες δηλώσεις της: «Κατανοώ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει, και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε». Και σήμερα επιμένει ότι το ίδιο ερώτημα θα απηύθυνε σε οποιονδήποτε εκπροσωπούσε την Προεδρία της Ε.Ε., γιατί παρέλαβε το έγγραφο Νταβούτογλου και δεν το επέστρεψε ως απαράδεκτο.

Το Μαξίμου στην Αθήνα, αλλά και οι αδελφοί (πολιτικά) του ΔΗ.ΣΥ. στη Λευκωσία, «σκίζουν τα ρούχα τους» ότι ο πρωθυπουργός είχε πλήρη άγνοια για το θέμα του τουρκικού εγγράφου, όπως και για την εν συνεχεία πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ να στείλει ρηματική διακοίνωση στη Λευκωσία (άραγε, θεωρούν πως με την επίκληση της πρωθυπουργικής άγνοιας για τέτοια θέματα βοηθούν τον Α. Σαμαρά;).

Προς ενίσχυση, μάλλον, του ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τους χειρισμούς Βενιζέλου, ήρθε και η πρωτοφανής σε φρασεολογία επίθεση που εξαπέλυσε ο σύμβουλος και φίλος του Α. Σαμαρά Φαήλος Κρανιδιώτης προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο: «Ρώτησα φίλο διπλωμάτη με σχεδόν τριάντα χρόνια υπηρεσία στο ΥΠΕΞ αν θυμάται άλλη φορά η Ελλάδα να είχε στείλει ρηματική διακοίνωση στο ΥΠΕΞ της Κύπρου. Ποτέ. Κι επειδή διάβασα και το ναπολεόντειο ύφος της διακοίνωσης, το σχόλιο είναι ένα: ντροπή και αίσχος. Πρόεδρε της Άφρας, θα σου χρειάζονταν γύρω στις τρεις (3) ζωές για να φτάσεις το ηθικό ανάστημα της κ. Θεοχάρους και πάλι δεν θα το κατάφερνες, λόγω αυτών που στο Στρατό ονομάζαμε “ελαττώματα χαρακτήρος”. Πες ρε τι απάντησες στους Τούρκους. Εκεί έστειλες ρηματική διακοίνωση;».

Στρατιωτική κατοχή
Όπως και να ’χει πάντως, την υπόθεση έναντι της κ. Θεοχάρους και της Λευκωσίας πήρε πάνω του ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε πρώτη φάση απάντησε ότι στο επίμαχο Συμβούλιο Σύνδεσης ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Τσαβούσογλου «δεν είπε διά ζώσης ενώπιόν μας την επίμαχη φράση, αλλά την ενέγραψε στο κείμενο που παρέδωσε».

Από την πλευρά της η Κύπρια ευρωβουλευτής επέμενε: «Εξακολουθώ να μην έχω λάβει απάντηση στο ερώτημά μου, που αφορούσε την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Προεδρίας και της Ε.Ε. προς ένα κράτος - μέλος που τελεί υπό στρατιωτική κατοχή από μια υπό ένταξη χώρα…».

Η απάντηση σε όλο το «φούσκωμα» του θέματος ήρθε την περασμένη Παρασκευή με μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να επιδώσει ρηματική διακοίνωση, διαμαρτυρόμενο προς το ΥΠΕΞ της Κύπρου. Η Αθήνα απαίτησε από τη Λευκωσία «προάσπιση της αλήθειας», ζήτησε κάλυψη με επίσημη δήλωση από πλευράς Κύπρου υπέρ των χειρισμών της στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ε.Ε. και διαφοροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τοποθέτηση της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους.

Η απόφαση αυτή του ελληνικού υπουργείου (στη διπλωματική πρακτική η ρηματική διακοίνωση είναι ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκληση του πρέσβη) προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού και κυπριακού διπλωματικού σώματος.

Η αντίδραση του κυπριακού ΥΠΕΞ υπήρξε άμεση, για να σηματοδοτήσει την έναρξη των… πυροσβεστικών επιχειρήσεων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την επίδοση της διακοίνωσης τονίζεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας χειρίστηκε με άκρως ικανοποιητικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου» και πως «διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού την αδελφική συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας…». Στο ίδιο πυροσβεστικό μήκος κύματος, αλλά και με μια δόση ανησυχίας για τη στάση της Αθήνας, ήρθε το μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη τη Δευτέρα: «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι οι συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τρίτες δυνάμεις, πολύ περισσότερο με τη μητέρα πατρίδα, είναι άψογες και άριστες, για αυτό και θέλω να κάνω μια έκκληση: Ας αποφύγουμε τους πειρασμούς που μπορεί να μολύνουν μιαν παραδοσιακή δεδομένη στάση στήριξης από πλευράς της Ελλάδας…».

Με πολύ πιο επιθετικό λόγο έναντι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου: «Δυστυχώς ατυχείς ενέργειες όπως η παράδοξη ρηματική διακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τείνουν να ρίξουν σκιές στην εθνικά επιβαλλόμενη ύπαρξη άριστων, αρμονικών και αδιατάρακτων σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.

Το θέμα που προέκυψε με το απαράδεκτο και προκλητικό έγγραφο που κατέθεσε η Τουρκία στην Ε.Ε., θα έπρεπε και θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαχείρισης. Που δεν είναι νοητό να είναι άλλη από τη συντονισμένη, έντονη και δυναμική αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου. Θα πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια η απαίτηση επιστροφής του τουρκικού εγγράφου από πλευράς Ε.Ε. ως απαράδεκτου…».

Με τέτοιο κλίμα διάγουμε τον Ιούλιο του 2014, ακριβώς 40 χρόνια από τον Αττίλα στην Κύπρο. Με δύο βασικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τις τελευταίες εξελίξεις. Πρώτον, η Ε.Ε. περιέλαβε στις αποσκευές της ένα ντοκουμέντο που θέλει ένα από τα κράτη - μέλη της εκλιπόν. Και δεύτερον, στον μισό και κάτι αιώνα της Ιστορίας των κρατών Ελλάδας και Κύπρου, είναι η δεύτερη ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα προς τη Λευκωσία. Η πρώτη είχε επιδοθεί από τη χούντα του Ιωαννίδη τις πρώτες μέρες του 1974… 

Θράκη – Αιγαίο
Η Άγκυρα πάντως στο έγγραφο που κατέθεσε στην Ελληνική Προεδρία διατύπωσε τις πάγιες θέσεις της, εκτός από το Κυπριακό, και για τα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα για το θέμα των μουσουλμάνων στη Θράκη και το Αιγαίο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», με προσεκτική γλώσσα, η οποία αποφεύγει τη λέξη αμοιβαιότητα για τη Συνθήκη της Λωζάννης και αναφέρεται σε «παράλληλα δικαιώματα» της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνείται να αναγνωρίσει την εθνοτική καταγωγή της«τουρκομουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επαναφέρει δε το θέμα της άμεσης εκλογής μουφτήδων.

Σε ό,τι αφορά δε το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία ζητάει ουσιαστικά από την Αθήνα να αρνηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σε αυτήν την περίπτωση, η ίδια θα εξέταζε την άρση του casus belli. Με τον τρόπο αυτόν, αγνοεί παντελώς τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, που αποτελεί βασική αρχή της Ε.Ε., ενώ συνδυάζει όλα τα παραπάνω με την προσφάτως υιοθετηθείσα Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Άγκυρα. Για τον λόγο αυτόν, η Τουρκία υποδεικνύει στην Ε.Ε. ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια «θα έπρεπε να αποφεύγει ευαίσθητες λέξεις, όπως “απειλή”, όταν αναφέρεται στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιφέρειά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου