Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τερτίπια της UNDP (United Nations Development Programme)  με γνωστές πικρές συνταγές του παρελθόντος...
 
Μαυρογιαννης - Ορσεζάι -ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Εντείνονται οι ανησυχίες για την παρασκηνιακή δράση της UNDP που αποκάλυψε η «Σημερινή». Φοβούνται και θέλουν εμπιστευτικότητα. Πρακτικές του παρελθόντος με αιχμές κατά των Ε/κ, ότι δεν ξέρουν τι λύση θέλουν.  Τις προσφιλείς γι” αυτούς, αλλά πικρές για τον κυπριακό Ελληνισμό, πρακτικές του...
παρελθόντος, που περιλαμβάνουν ακόμη και αιχμές για το εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ακολουθεί στα υπό εκκόλαψιν «εργαστήρια διαλόγου», που στήνει η γνωστή οργάνωση UNDP (United Nations Development Programme).

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ, η «Σημερινή» αποκαλύπτει και άλλα έγγραφα, μέσα από τα οποία φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια τής εν λόγω οργάνωσης – που χρηματοδοτείται από την αμερικανική USAID – να μην επαναλάβει «λάθη» του παρελθόντος, όπως τα ερμηνεύει, αφήνοντας εκτός εξίσωσης την κοινωνία.

Στα ενδότερα πάντως των εμπνευστών – ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και Βρετανή τουρκικής καταγωγής – γνωρίζουν ότι η προσπάθειά τους θα προκαλέσει αντιδράσεις και αναζητούν τρόπους κάλυψης με εμπιστευτικότητα της όλης προσπάθειας.

Ενδεικτικό του περιβάλλοντος που θέλουν να δημιουργήσουν οι εμπνευστές των εργαστηρίων είναι το σημείο στο προσχέδιο λειτουργίας, που αναφέρεται στην εμπιστευτικότητα, όπου αναγράφεται χαρακτηριστικά ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η έννοια γιατί παρερμηνεύεται και το ζήτημα θα καλυφθεί από τη φράση «δημιουργία κλίματος ασφάλειας για διάλογο και συζήτηση».  
Επίσης, με βάση το πλαίσιο λειτουργίας των «εργαστηρίων», όπως γίνεται εισήγηση στο προσχέδιο, η ατζέντα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την «ανταλλαγή ιδεών και προώθηση εισηγήσεων για πυλώνες πολιτικής που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις», καθώς και «η δημιουργία οικονομικών συγκλίσεων και συνεργιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων».
Με βάση τους σχεδιασμούς της UNDP (United Nations Development Programme), η επόμενη «ολομέλεια» των συμμετεχόντων προκαθορίζεται για τον Σεπτέμβριο, με στόχο τέλη Οκτωβρίου, το Φόρουμ Διαλόγου να πάρει επίσημη μορφή, με τη σύσταση ενός είδους άτυπου κοινοβουλίου με μόνιμους εκπροσώπους από τις τέσσερις θεματικές ομάδες, κόμματα, συντεχνίες, οργανώσεις εργοδοτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Με το βλέμμα στις συνομιλίες
Η σημασία που αποδίδουν οι εμπνευστές του λεγόμενου Φόρουμ εξυφαίνεται από την παρουσίαση που έκαναν οι διορισμένοι από την UNDP facilitators, όπου στο κεφάλαιο «στόχοι και επιδιώξεις» αναφέρουν συγκεκριμένα τα εξής:
- Να συμπληρώσει τις επίσημες συνομιλίες
- Να αυξήσει τη γνώση των πολιτών για την εν εξελίξει «ειρηνευτική διαδικασία»
- Να οικοδομήσει την αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων
- Να κτίσει ένα κοινό όραμα για το μέλλον
- Να προσφέρει στους διαπραγματευτές μια πιο διευρυμένη εικόνα
- Να προσφέρει στους διαπραγματευτές επιλογές μέσω επιχειρηματολογίας και άλλων εργαλείων
- Να αντιμετωπίσει στερεότυπες αντιλήψεις
- Να διαδώσει την εμπιστοσύνη στο ευρύ κοινό των δύο κοινοτήτων

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην εν λόγω παρουσίαση στη δημιουργία «μηχανισμού άρσης του αδιεξόδου». Αναφορά που προφανώς εστιάζεται στις διαπραγματεύσεις, για τις οποίες όμως ούτε λόγος γίνεται περί των αιτιών του αδιεξόδου που εξαντλούνται, κατά κοινή παραδοχή, στη συνεχιζόμενη τουρκική επεκτατικότητα.
 
Παράλληλα, η λογική της απαλλαγής των ευθυνών που φέρει η τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία για τις απαράδεκτες θέσεις που καταθέτουν, αντανακλάται και στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα «παραδείγματα του παρελθόντος». Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τόσο η παρούσα όσο και προηγούμενες διαδικασίες περιορίζονταν στην πολιτική πτυχή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη «βάση», με την υποσημείωση μάλιστα ότι οι συμμετέχοντες σε παλαιότερες δικοινοτικές εκδηλώσεις στιγματίστηκαν.
Εξ ου και το συμπέρασμα ότι για τους εμπνευστές του Φόρουμ το πρόβλημα μη επίλυσης του Κυπριακού περιορίζεται στην απουσία εμπλοκής της κοινωνίας και όχι στα όσα απαράδεκτα σχεδιάζει για την Κύπρο η Άγκυρα και ο εγκάθετός της στο κατοχικό μόρφωμα.

Ευθύνες στην ε/κ κοινότητα
Προτείνεται η όλη διαδικασία να αρχίσει με ενδοκοινοτικό διάλογο, αφού διαπιστώνεται – κατά τα λεχθέντα της facilitator, που υπενθυμίζεται ότι εργοδοτείται απευθείας από την UNDP – ότι οι κοινότητες δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι οραματίζονται ως λύση. Παραπέμποντας ευθέως στις λογικές Αλεξάντερ Ντάουνερ, που με σημειώματά του είχε διαχωρίσει την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε απορριπτικούς και αποδεχτικούς, προκαλώντας πολιτικό σεισμό.
Την ίδια ώρα και προς ενίσχυση της άποψης ότι η λογική της UNDP παραμένει αναλλοίωτη, στο πολυσέλιδο έγγραφο αναφοράς γίνεται λόγος για τον ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης που δεν βοηθούν, κατά τις αναφορές, στην καλλιέργεια «κουλτούρας συμβίωσης».
Προτείνεται μάλιστα όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ως ανεξάρτητος οργανισμός, λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου στο εν λόγω Φόρουμ και μεταφέρουν υπό μορφήν ιδεών στους ηγέτες διάφορες προτάσεις, θέση που εμπεριέχει ψήγματα «επιδιαιτησίας».

«Καπάκι» νέες δηλώσεις Ν. Έρογλου
Ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το Κυπριακό θα λυθεί από τους Τ/κ και τους Ε/κ που ζουν στην Κύπρο. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη τις λεγόμενες πραγματικότητες στο νησί, η οποία θα αντανακλά τα δικαιώματα των Τ/κ.
«Μακάρι να καταλήξουμε σε συμφωνία», ευχήθηκε και πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να αδικεί τους Τ/κ, αλλά θα πρέπει να άρει τα «εμπάργκο».
Ισχυρίστηκε, ακολούθως, ότι η ε/κ πλευρά με τη στάση της προκαλεί τις δηλώσεις διεθνών παραγόντων και επέκρινε την ε/κ πλευρά για αντιφατική συμπεριφορά.
Ανέφερε ότι οι δύο διαπραγματευτές συναντώνται σήμερα και ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 24 Ιουλίου, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν συνέχιση των συνομιλιών, με τη μόνη διαφορά όμως ότι οι Τ/κ δεν επιθυμούν να συνεχιστούν χωρίς χρονικό ορίζοντα, σε αντίθεση με τους Ε/κ, που επιμένουν να συνεχιστούν χωρίς χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε, τέλος, τη θέση της τ/κ πλευράς για να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις μέσω ενός οδικού χάρτη και να ολοκληρωθούν με την επίτευξη συμφωνίας.

Η εμπλοκή των διαπραγματευτών και το ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η «Σ» από τη διερεύνηση του θέματος, προκύπτει ότι σε μίαν από τις συναντήσεις που έγιναν στη νεκρή ζώνη, παρουσία των επικεφαλής των «εργαστηρίων», έδωσαν το παρών τους και οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων. Τους ζητήθηκε όπως έχουν ενεργότερη εμπλοκή στο όλο εγχείρημα μέσω εκπροσώπων τους στο Φόρουμ. Κάτι που φαίνεται ωστόσο να μην προχωρεί, καθώς αμφότεροι οι Αντρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Ορσεζάι φέρονται να δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνο γνώμη της ηγεσίας της κοινότητας που εκπροσωπούν.
Επίσης, συγκλίνουσες πληροφορίες, οι οποίες όμως δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, θέλουν το Υπουργείο Εξωτερικών να τηρείται ενήμερο, με σημειώματα, για όλα όσα λαμβάνουν χώραν πίσω από τις κλειστές πόρτες του λεγόμενου Φόρουμ Κοινωνικού Διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου