Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΑΤΗΛΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΩΠΑΘΗ

Με αφορμή πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Επίκαιρα με τον τίτλο «Πώς οι Πομάκοι Χαρίστηκαν στην Τουρκία» του Κ. Χαρδαβέλα, θυμηθήκαμε και εμείς την παρουσίαση του Πομακικού λεξικού που χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Η παρουσίαση, στην οποία ήμασταν παρόντες, έγινε στις 5 Μαίου 1996 στο Ξενοδοχείο Μεγ. Βρετανία της Αθήνας...

5 Μαίου 1996, παρουσίαση λεξικού Πομακικής γλώσσας 2 

Η μετάβαση των Πομάκων πρωτεργατών κατ΄ αρχάς στην Αθήνα και στη συνέχεια στην εκδήλωση, ήταν ένας ατελείωτος Γολγοθάς με πισωγυρίσματα, καθώς οι εθνικιστικοί κύκλοι στη Θράκη χρησιμοποιούσαν όλα τα...
θεμιτά και αθέμιτα μέσα σε βάρος των νεαρών Πομάκων δασκάλων/συγγραφέων, αλλά και των οικογενειών τους. Οι απειλές και οι ύβρεις δημιούργησαν μία αφόρητη πίεση, η οποία κρύφθηκε κάτω από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

Εάν δεν ήμασταν παρόντες εκεί, ακόμα και την τελευταία στιγμή, στο λόμπυ του ξενοδοχείου, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της παρουσίασης, για να ενθαρρύνουμε τους ηρωϊκούς Πομάκους να μπουν στην αίθουσα και να εκτεθούν δημόσια στο πανελλήνιο, η εκδήλωση θα είχε τιναχθεί στον αέρα. Ήταν μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία των Πομάκων και εάν οι πρώτοι αυτοί ηρωϊκοί Πομάκοι εγκατέλειπαν το πεδίο της μάχης, η εξέλιξη του Πομακικού θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα…

Άλλωστε, ήταν ατελείωτοι οι γενίτσαροι στη Θράκη, που στοιχημάτιζαν στα καφενεία, ότι οι νεαροί δεν θα έβρισκαν το θάρρος να πάνε κόντρα στα σχέδια της Τουρκίας των 67 εκ., τότε, κατοίκων. Να θυμίσουμε ότι ζούσαμε στην μετα-Σαδίκ εποχή, όταν το τουρκικό παρακράτος και οι Γκρίζοι Λύκοι, δολοφονούσαν αντιπάλους, κάθε εθνικότητας, μέσα και έξω από την Τουρκία.

5 Μαίου 1996, παρουσίαση λεξικού Πομακικής γλώσσας 1Ουδείς εκ των πολυπληθών και διακεκριμένων προσκεκλημένων δεν μπορούσε να διαγνώσει την εξαιρετικά δύσκολη θέση των συγγραφέων, όταν θα επέστρεφαν στα ελεγχόμενα από την Τουρκία γκέτο της Θράκης. Ποιος θα τους συμπαραστεκόταν όταν θα επέστρεφαν στα χωριά τους; Σε ποιόν θα τηλεφωνούσαν τη νύχτα, όταν οι ανθέλληνες θα απειλούσαν τις οικογένειές τους;

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, προσεκλήθη και παρέστη ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρουσιάζουμε και εμείς τα …ωραία λόγια που εξεστόμισε τότε, από βήματος!

Όμως, ξαναδιαβάζοντάς τα, έρχεται στο μυαλό μας η απορία που εξέφρασε ο φιλόσοφος Πλάτων στον «Πολιτικό», δηλαδή, πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις τον αληθινό πολιτικό από τον πολιτικάντη…! Στο ίδιο έργο, ο πολιτικός παρουσιάζεται ως ο ποιμένας της ανθρώπινης αγέλης…Μάλλον, είναι ευκολότερο να ξεχωρίσουμε σήμερα ποια είναι τα άβουλα πρόβατα στη Θράκη, που άγονται και φέρονται από τον κάθε τσομπάνο, ντόπιο ή μη!

Τι έκανε από τότε ο κ. Βενιζέλος για τους Πομάκους; Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως.
 
Είπε, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος στις 5 Μαίου 1996, στην Αθήνα:
«Tα βιβλία που παρουσιάζουμε σήμερα δημιουργούν τις βάσεις για τη μετάβαση της πομακικής γλώσσας από τη σφαίρα του προφορικού πολιτισμού σε εκείνη της γραφής. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η γραφή συνδέεται αφενός με την εξουσία, αφετέρου με την κατοχύρωση και άσκηση δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στη γλώσσα είναι ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται ή θα πρέπει να προστατεύονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Λόγω έλλειψης διορατικότητας και ιστορικής ευαισθησίας η Ελληνική Πολιτεία εδώ και δεκαετίες υποτίμησε σε δραματικό βαθμό την εθνολογική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων Πομάκων. Με τις αβλεψίες μας, προκαλέσαμε το ενδιαφέρον του τουρκικού κράτους και της τουρκικής προπαγάνδας, και αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί μια κρίση ταυτότητας σε μια σημαντική μερίδα Ελλήνων συμπολιτών μας…
 

Η ακύρωση της μητρικής γλώσσας, το γεγονός ότι το μικρό παιδί που εντάσσεται στο σχολικό σύστημα διαπιστώνει πως η μητρική του γλώσσα εκμηδενίζεται γιατί δε λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης του, προκαλεί ένα πολιτισμικό κενό, που οδηγεί το άτομο και την εθνοτική ομάδα που ανήκει σε απόγνωση.
 
Με αυτές τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αυτό τον καιρό γύρω από την καταγραφή της γλώσσας των Πομάκων, το ελληνικό κράτος αποδίδει στους συμπολίτες μας στη Θράκη τη γλώσσα που σε μεγάλο βαθμό τους στέρησε. Γιατί, λόγω έλλειψης διορατικότητας και ιστορικής ευαισθησίας, η Ελληνική Πολιτεία εδώ και δεκαετίες υποτίμησε σε δραματικό βαθμό την εθνολογική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων Πομάκων….
Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα να θεραπεύσουμε ένα τέτοιο έγκλημα που έγινε σε βάρος των μουσουλμάνων Πομάκων της Θράκης».
Αναρτήθηκε από ΖΑΓΑΛΙΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου