Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ - ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΗΜΑΔΕΥΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ

Οι τζιχαντιστές αντάρτες εξέδωσαν το Σάββατο ένα τελεσίγραφο και έδωσαν μερικές ώρες στις χριστιανικές οικογένεις να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο πατριάρχης και ο Ιερώνυμος γιατί σιωπούν???... 


«Το Ισλαμικό Κράτος πήρε τα χρήματά τους, τα αυτοκίνητά τους και όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα πριν τους...
απειλήσει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη» δηλώνει στην γαλλική Figaro ένας ιερέας που διαμένει στην πόλη  Bartella, 35 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη.

Θυμίζει την «Τελική Λύση» στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Με μεγάφωνα, από την περασμένη Παρασκευή, οι τζιχαντιστές, κάλεσαν τους Χριστιανούς είτε να γίνουν Μουσουλμάνοι και να πληρώσουν έναν ειδικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη, αλλιώς θα εκτελεστούν. Τα σπίτια των Χριστιανών σημαδεύτηκαν με το γράμμα Ν που σημαίνει «Ναζωραίος», υποτιμητικός όρος με τον οποίο αποκαλούν τους Χριστιανούς. Εγραφαν επίσης στην πόρτα των σπιτιών «Αυτό το σπίτι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος».

Το αρχαιότερο λίκνο του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή
Οι Χριστιανοί αποτελούν σήμερα το 2% του συνολικού πληθυσμού του Ιράκ ενώ το 1932 ήταν 20% και την παραμονή της εισβολής των Αμερικανών το 2003 ήταν 5%. Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν η χώρα έπεσε στο σπιράλ της βίας και της τρομοκρατίας, με συνέπεια ο αριθμός των Χριστιανών να μειώνεται συνεχώς. Σήμερα οι Χριστιανοί, ο αριθμός των οποίων μειώνεται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τείνουν να εξαφανιστούν εντελώς στο αρχαιότερο λίκνο του Χριστιανισμού.

Μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους φανατικούς τζιχαντιστές, ο πρώην καθολικός αρχιεπίσκοπος Τζορτζ Κασμούσα φοβάται ότι αυτή η πόλη, όπως και άλλες στο Ιράκ, θα αδειάσουν οριστικά από Χριστιανούς.
 
Στη Μοσούλη οι Χριστιανοί ήταν 30.000 σε σύνολο 2 εκατ κατοίκων, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ως το βράδυ που η πόλη έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, το βράδυ της 9ης Ιουνίου 2014. Η Μοσούλη είναι πόλη-κλειδί για την παρουσία των Χριστιανών στο Ιράκ. «Σήμερα απομένουν περίπου 50 οικογένειες χριστιανών, ίσως και λιγότερες» αναφέρει ο σεβασμιότατος Κασμούσα.

Εφυγαν με τα πόδια ή με αυτοκίνητα και τα άφησαν όλα πίσω τους, μόλις ανακοινώθηκε ότι η πόλη Μοσούλη καταλήφθηκε. Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην κοντινή πόλη  Qaraqosh, το πιο μεγάλο σταυροδρόμι χριστιανών, κοντά στην πόλη Νινίβ. Αλλοι πήραν το δρόμο για το  Erbil και το Duhok, πόλεις του Κουρδιστάν, για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο που τους απειλούσε. Η είσοδος σε αυτές τις πόλεις φυλάσσονταν αυστηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας των Κούρδων και ένας πρόχειρος καταυλισμός δημιουργήθηκε για να τους υποδεχθεί.
 
Αλλοι βρήκαν καταφύγιο στο μοναστήρι του  Mar Matta, κοντά στην κουρδική επαρχία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το μοναστήρι φιλοξενούσε Χριστιανούς, το σενάριο έχει επαναληφθεί τουλάχιστον δύο φορές. Αλλά τώρα, το μέρος πλημμύρισε καταδιωκόμενους πρόσφυγες Χριστιανούς.


 
Ο αρχιεπίσκοπος Κασμούσα μένει στη Βηρυττό και προειδοποιεί ότι οι Χριστιανοί Χαλδαίοι, Σύριοι, Νεστόριοι και Αρμένιοι έχουν αποδεκατιστεί. Η Μοσούλη έχει ακόμη 30 εκκλησίες, εκ των οποίων μία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, καθώς και μια χούφτα εκκλησιαστικές σχολές. Αλλά κανένας ιερέας δεν βρίσκεται πια εκεί.

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ  Ban Ki-Moon καταδίκασε τον «συστηματικό αποδεκατισμό» των θρησκευτικών μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο εκδίωξε τους τελευταίους Χριστιανούς της Μοσούλης μετά από ένα τελεσίγραφο που έληξε το περασμένο Σάββατο.
«Στο Ιράκ, οι πράξεις του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να θεωρηθούν ως έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» ήταν η δήλωση του γραμματέα του ΟΗΕ. Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι οι ισλαμιστές διώκουν τους χριστιανούς με «ανεπίτρεπτες απειλές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου