Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

TiSA: Η εφιαλτική συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του νερού, της υγείας και της εκπαίδευσης

Νέα μυστικά κείμενα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας TiSA (Trade in Services Agreement – Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών) δημοσίευσε σήμερα το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace...

 

Η δημοσίευση[1] των κειμένων φέρνει στο φως άλλη μία συμφωνία που αντίκειται στη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα των πολιτών. Εφόσον υπογραφεί, η TiSA θα οδηγήσει στην... ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που μέχρι τώρα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση. Η ανάλυση[2] της Greenpeace για τον τομέα της ενέργειας καταδεικνύει ότι αυτή η συμφωνία καθιστά αδύνατη την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι διαπραγματεύσεις για την TiSA, στις οποίες συμμετέχουν 50 χώρες[3], διεξάγονται με ακόμα μεγαλύτερη μυστικότητα από τις αντίστοιχες για την TTIP, συνήθως σε πρεσβείες στην πόλη της Γενεύης. Ενώ η συμφωνία είναι ελάχιστα γνωστή στην κοινωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως κάποια από τα κείμενα της διαπραγμάτευσης δεν θα δημοσιευτούν παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας.

H Google και το Facebook δεν θα έπρεπε να καθορίζουν τα δικαιώματα ιδιωτικότητας. Οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να ρυθμίζουν τους τραπεζικούς κανόνες. Το να έχεις τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να ελέγχει τnν περιβαλλοντική νομοθεσία είναι τόσο αδιανόητο όσο το να αφήνεις την καπνοβιομηχανία να ελέγχει τη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία. Οι αποφάσεις αυτές δεν ανήκουν στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως σχεδιάζει η TiSA, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους πολίτες και στις κυβερνήσεις που εκλέγουν δημοκρατικά”, τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP – CETA - TISA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η δημοσίευση κειμένων της TiSA έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την TTIP, καθώς υψηλά ιστάμενοι πολιτικοί σε Γαλλία και Γερμανία ασκούν κριτική στη συμφωνία. Η TTIP και η CETA θα συζητηθούν από τους Υπουργούς Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μπρατισλάβα στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η Greenpeace απευθύνει ύστατη έκκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, να δηλώσει έμπρακτα και δημόσια την αντίθεση της χώρας τόσο στην TiSA, όσο και στην TTIPκαι τη CETA.

[1] Τα κείμενα που διέρρευσαν βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tisa-leaks.org
[2] Διάβασε περισσότερα για την TiSA εδώ και εδώ.
[3] Ανάμεσά τους η Ε.Ε. και όλα τα κράτη μέλη, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Τουρκία, το Πακιστάν κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου