Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Αλβανία: Η χώρα παραγωγής ηρωίνης της Ευρώπης

Δεν είναι τυχαία η δημοσίευση από το «Freedom House» ενός άρθρου που λέει «Η Αλβανία είναι ένα βασικό σημείο των εμπόρων ηρωίνης  και ένα κομβικό σημείο για την παραγωγή κάνναβης στην Ευρώπη», γράφει, σήμερα, αλβανικό δημοσίευμα...


Οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες έχοντας κερδίσει την καλλιέργεια κάνναβης, ξεκίνησαν τη δεύτερη φάση, της πιο προσοδοφόρας εγκληματικής δραστηριότητας στη χώρα: την εξαγωγή ναρκωτικών στο... εξωτερικό, σημειώνει το άρθρο της αλβανικής ‘Στάνταρτ’ .

Η Ιταλία παραμένει ο κύριος προορισμός. Πρώτα για την εσωτερική κατανάλωση στην Ιταλία και κατόπιν σε άλλες χώρες την ΕΕ.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν συνεχώς για τις διώξεις των καραμπινιέρων   κατά του καρτέλ των ναρκωτικών  στις κύριες οδούς μετακίνησης τους δια θαλάσσης, ξηράς και αέρος.

Η θαλάσσια διαδρομή είναι η πιο εύκολη, λόγω της μακράς ιστορίας της Αλβανίας στην διακίνηση ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπων με πλοία, ταχύπλοα σκάφη που έχουν ισχυρούς κινητήρες, σημειώνει η εφημερίδα.

Σε αυτό ευνοεί  η μικρή διαδρομή από το λιμάνι της Αυλώνας στο Πρίντεζι.
 Ιταλός εισαγγελέας είχε αποκαλέσει το 2015 το ‘Στενό του Οτράντο’ ως «Αυτοκινητόδρομο των Ναρκωτικών».

Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα κατασχέθηκαν στην περιοχή της Πούλιας πέντε τόνοι χασίς, που είχε παραχθεί στην Αλβανία.

Σήμερα, συνελήφθησαν από την ‘Guardia di Finanza’  άλλος ένας τόνος σε ένα σκάφος μήκους 8,5 μέτρων που είχε δύο κινητήρες. Το σκαφάκι είχε 31 μεγάλα πακέτα κάνναβης και ξεκίνησε στις 22:00 από το ποταμό Αώο, κοντά στη γέφυρα Μίφολ, όπου εντοπίστηκε από την αλβανική αστυνομία.

Ο Αώος ποταμός, που εκπηγάζει από την Ελλάδα,  και διασχίζει την Αλβανία, αποτελεί  έναν σημαντικό παράγοντα για την καλλιέργεια της κάνναβης από τους αλβανούς καλλιεργητές.

Πριν από μερικές εβδομάδες οι αλβανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέστρεψαν 50 χιλιάδες δενδρύλλια κάνναβης.

Από τις εκβολές του Αώου μέχρι τις ιταλικές ακτές είναι η πιο σύντομη θαλάσσια διαδρομή και αυτή, φυσικά, προτιμάται από τους διακινητές των ναρκωτικών.

Πριν από ένα χρόνο, τον Αύγουστο του  2015 κατασχέθηκε αεροσκάφος στο Μπρίντιζι με 120 κιλά κάνναβης, το οποίο είχε έρθει από την Αυλώνα και ο πιλότος ο Βίλσον Λαμάι ήταν συνεργάτης του επικεφαλής  της αστυνομίας της Αυλώνας Βλαντίμιρι Ζανάι.

Στην Πούλια πριν από επτά ημέρες κατασχέθηκαν 3,9 τόνοι μαριχουάνας και συνελήφθησαν 8 Αλβανοί.

Οι Ιταλικές αρχές , σύμφωνα με την εφημερίδα  «La Repubblica» μιλούν για αύξηση των κρουσμάτων της χρήσης των μικρών σκαφών για τη μεταφορά, που μπορούν να προσγειώνονται ανενόχλητα.

Η εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφερόμενη σε πηγές των μυστικών υπηρεσιών σημειώνει ότι η έκταση που καλλιεργείται η Κάνναβη στην Αλβανία έχει αυξηθεί κατά 25 φορές από ό, τι το 2013, όταν τότε ήταν «πρωτεύουσα της Κάνναβης» οι Λαζαράτες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, ότι εμπλέκεται στην εμπορία ανθρώπων. Οι περισσότερες φυτείες κάνναβης είναι κοντά στον Αώο και στον Αυλώνα ποταμό και βρίσκονται  υπό τον έλεγχο του Χαμπιλάι, ξάδελφου του υπουργού Ταχίρι.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Ταχίρι έχουν έσοδα 30% από τα κέρδη της εγκληματικής δραστηριότητας και χρησιμοποιούν τα χρήματα για να βρίσκονται στην εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου