Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Σχολικός χάρτης - χαστούκι στην Τουρκία από το Κοσσυφοπέδιο

Ένας σχολικός χάρτης που μοιράστηκε φέτος στα σχολεία του Κοσσυφοπεδίου, που σημειωτέον θεωρείται σαν η προφυλακή της Τουρκίας στα Βαλκάνια, προκάλεσε στην έντονη οργή της Άγκυρας γιατί παρουσιάζει την Μικρά Ασία όχι σαν… Τουρκία, ενώ μεγάλες περιοχές της Ανατολίας εμφανίζονται σαν Κουρδιστάν και σαν …Αρμενία...

prizren-de-okullara-dagitilan-turkiye-haritasi-b-2401319


Ενώ λοιπόν εδώ στην Ελλάδα στα σχολικά βιβλία έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά για την μεγάλη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο Κοσσυφοπέδιο δεν δίστασαν να...
διαμελίσουν την Τουρκία και να την μοιράσουν μεταξύ Κούρδων και Αρμενίων προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Τούρκων.


Οι διαμαρτυρίες για αυτό το σχολικό βιβλίο εκδηλώθηκαν πρώτα στην περιοχή του Prizren του Κοσσυφοπέδιου, όπου υπάρχει τουρκόφωνη μειονότητα και ήδη έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην τοπική εκπαίδευση. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις ο υπεύθυνος του υπουργείου Παιδείας του Κοσσυφοπέδιου στην περιοχή του Prizren, Ferdi Kovaç, δήλωσε πως κάθε χρόνο τα σχολικά βιβλία επανεξετάζονται και δεν υπήρχε πρόθεση να προσβληθεί η Τουρκία με τον χάρτη αυτό που έχει διανεμηθεί στα σχολεία.

Φυσικά οι δηλώσεις αυτές δεν ικανοποίησαν την τουρκική πλευρά αλλά ήδη τα βιβλία έχουν μπει σε όλα τα σχολεία του κρατιδίου και η Άγκυρα στα…κάγκελα! Ας πάρουμε και εμείς κάποιο μάθημα από το χαρακτηριστικό αυτό επεισόδιο.  

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ 
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου