Το στοίχημα των λαών είναι με την πάλη τους και με τη στάση τους, να συμβάλουν ώστε να διαλυθεί στα εξ ών συνετέθη. Αυτή είναι η μοναδική λύση αν θέλουν να δραπετεύσουν από την Κατοχική φυλακή...
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"
Νέα ευρωπαϊκή «ατζέντα» αναμένεται να παρουσιάσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου στη Μπρατισλάβα συζήτησαν για...
την ασφάλεια, το προσφυγικό αλλά και την επόμενη ημέρα της Ένωσης, που μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις.
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit συζήτησαν οι 27 ηγέτες στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα. Ασφάλεια-Άμυνα, Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και Οικονομία, ήταν τα τρία κεντρικά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες της Ευρώπης, που για πρώτη φορά έθεσαν κοινωνικά ζητήματα όπως η ανεργία και η κοινωνική συνοχή στο τραπέζι και τόνισαν την ανάγκη της αλληλεγγύης.
«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.
Μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη
Με δραματικούς τόνους Βερολίνο και Παρίσι προειδοποίησαν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή, και απειλείται ακόμη και με διάλυση.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση» υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να δείξουμε με τις πράξεις μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», πρόσθεσε, αναφέροντας ως βασικές προτεραιότητες την ασφάλεια, την άμυνα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, αλληλεγγύη και συνεργασία πάνω στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος και έκανε γνωστό ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην ατζέντα της Μπρατισλάβα, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη νέα Ευρώπη τον Μάρτιο του 2017.
Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ «δεν τηρεί επαρκώς την υπόσχεση στους πολίτες της για ευημερία» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ζητήματα της εξεύρεσης θέσεων εργασίας και στην υιοθέτηση τεχνολογικών εξελίξεων.
Τόνισε τέλος ότι οι εργασίες θα γίνουν στη βάση της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ίδια βαρύτητα στην «άσχημη» κατάσταση της ΕΕ έδωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Στην Μπρατισλάβα δείχνουμε ότι η Ευρώπη έχει την πρόθεση να προχωρήσει με σαφείς προτεραιότητες που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων για προστασία, ασφάλεια, ευημερία και το μέλλον των νέων», τόνισε ωστόσο, μιλώντας για τον «οδικό χάρτη» στον οποίο κατέληξαν οι «27» προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην Ένωση.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα προστασία των εξωτερικών συνόρων, υπογράμμισε.
Η κοινωνική ατζέντα στο τραπέζι
«Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά της Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα, υπογραμμίζοντας ότι η γηραιά ήπειρος πρέπει να αποκτήσει όραμα και να εμπνεύσει τους πολίτες. Δήλωσε επίσης συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα, σημείωσε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι αν δεν ξαναγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι «για πρώτη φορά στα κοινά συμπεράσματα των 27 γίνεται αναφορά στην κοινωνική ατζέντα», αλλά και στην παρέμβαση Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανεργία, τις ανισότητες και την κοινωνική συνοχή».
«Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», είπε και επισήμανε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ε.Ε. γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει νέο όραμα.
Αναφερόμενος τέλος στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε με νόημα ότι πρέπει να γίνει και ανάπτυξης, όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι ρωγμές
Αν και η Σύνοδος της Μπρατισλάβα προέταξε την ενότητα που οι 27 της Ευρώπης θα πρέπει να επιδείξουν για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων που καλείται να διαχειριστεί η Ένωση, παρατηρήθηκαν δύο ρωγμές στο «προστατευτικό τείχος» που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να στήσουν.
Την αρχή έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Δεν είμαι ικανοποιημένος με το κείμενο των συμπερασμάτων όσον αφορά στην οικονομική πολιτική και στο μεταναστευτικό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είμαι σε κοινή συνέντευξη τύπου με Ολάντ και Μέρκελ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου. Είπε επίσης ότι «δεν ακολουθώ κάποιο σενάριο, για να κάνω τους πολίτες να πιστέψουν ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι».
Από την άλλη την ενόχληση του για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Όρμπαν. Ανεπιτυχή χαρακτήρισε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις συζητήσεις για το προσφυγικό.
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η ομάδα του Βίζεγκραντ θα συναντηθεί στη Βιέννη στις 24 Σεπτεμβρίου και πως ο ίδιος έχει ως στόχο να «αλλάξει την αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης. Το «μπλοκ του Βίζεγκραντ» (Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία) προσήλθε άλλωστε στη Σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα με κοινή σκληρή θέση για το προσφυγικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου