Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι επιμένουν να αντιστέκονται παρά τα παραμύθια του Ολάντ στην Αθήνα

Ένας διαδηλωτής και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι ενάντια στον νόμο για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ανακοίνωσε η αστυνομία...

Ξύλο, χημικά και έξι τραυματίες στο Παρίσι για τα εργασιακά! [pics]

Ο ένας από τους αστυνομικούς φέρει έγκαυμα στο πόδι. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν. Οι εργαζόμενοι συγκρότησαν τεράστιες διαδηλώσεις σε Παρίσι και Ναντ και όπως και σε...
προηγούμενες κινητοποιήσεις, και στη σημερινή σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και νεαρών διαδηλωτών που εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.


Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους πολλών πόλεων της Γαλλίας σήμερα, για να διαδηλώσουν ξανά την αντίθεσή τους στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι, μετά από πολλούς μήνες έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης. Για 14η φορά, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων 100 πόλεων, ζητώντας να αποσυρθεί στο σύνολό του ο νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται η σοσιαλιστική κυβέρνηση. 

Ο νόμος αυτός, που θεωρείται ότι θα βελτιώσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία αγγίζει το 10%, θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκός για τους εργοδότες. Επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διαδήλωση του Παρισιού, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης. Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν πριν και μετά την κινητοποίηση όπου ομάδες νέων φώναζαν συνθήματα όπως "όλοι σιχαίνονται την αστυνομία". Στη Νάντη και τη Ρεν, δύο πόλεις της δυτικής Γαλλίας, σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις των διαδηλωτών με αστυνομικούς. 


Στο Μπελφόρ, στα ανατολικά, η κινητοποίηση εξελίχθηκε σε διαδήλωση των εργαζομένων του ομίλου Alstom που ζητούν να μην κλείσει το τοπικό εργοστάσιο, το "λίκνο" της εμβληματικής υπερταχείας TGV. Η διεύθυνση επιθυμεί να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες μονάδες.

Η σημερινή κινητοποίηση είχε προαναγγελθεί ως η τελευταία ενάντια στον νόμο για τις εργασιακές σχέσεις. Ο επικεφαλής του πανίσχυρου συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ ανέφερε ότι θα ακολουθηθούν πλέον άλλες οδοί διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων και η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν τις επιχειρησιακές συμφωνίες, στις οποίες δίνει προτεραιότητα ο νόμος αυτός έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου