Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Τύμπανα πολέμου στη Νότια Σινική Θάλασσα – Οι ΗΠΑ επιχείρησαν σε ύφαλο

Πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πραγματοποίησε επιχείρηση ελεύθερης ναυσιπλοΐας κοντά σε αμφισβητούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας...
Τύμπανα πολέμου στη Νότια Σινική Θάλασσα – Οι ΗΠΑ επιχείρησαν σε ύφαλο
Η επιχείρηση έγινε κοντά στον ύφαλο “Cross Reef” ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας “προκειμένου να διαπιστωθούν οι...
διεκδικήσεις παράκτιων χωρών γύρω από τη Νότια Σινική Θάλασσα,” ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το Πεκίνο «στρατιωτικοποιεί ξεκάθαρα» τη Νότια Σινική Θάλασσα, υποστήριξε ο ναύαρχος Χάρι Χάρις πριν λίγο καιρό, επικεφαλής της διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. «Θα έπρεπε να πιστεύεις ότι η Γη είναι επίπεδη για να νομίζεις κάτι άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για τον Χάρις, το ό,τι η Κίνα αναπτύσσει πυραύλους εδάφους-αέρος στην νήσο Γούντι, στο σύμπλεγμα νησιών Πάρασελ, νέα ραντάρ στον ύφαλο Κουαρτερόν, στα Σπράτλι, αλλά και το ό,τι κατασκευάζει αεροδρόμια αποτελούν «ενέργειες που μεταβάλλουν κατά τη γνώμη μου το επιχειρησιακό τοπίο στην Νότια Σινική Θάλασσα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο ναύαρχος Χάρις είπε ότι οι κινεζικοί πύραυλοι DF-21 και DF-26 θα μπορούσαν να απειλήσουν τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι τα πλοία αυτά διαθέτουν πολύ καλή άμυνα και το αμερικανικό ΠΝ έχει την «ικανότητα να κάνει αυτό που πρέπει αν το πράγμα φθάσει εκεί».
Ο ναύαρχος Χάρις τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων ναυτικών και αεροπορικών περιπολιών και της ελευθερίας των θαλάσσιων μεταφορών στην Νότια Σινική Θάλασσα, μια θαλάσσια οδό κρίσιμης σημασίας, από την οποία διακινούνται κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου