Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ξέφραγο αμπέλι τζιχαντιστών η Βρετανία – 350 μέλη του ISIS κυκλοφορούν ελεύθερα

Σοκαρισμένη είναι η βρετανική κοινή γνώμη από την αποκάλυψη ότι μόνο ο ένας στους οκτώ Βρετανούς υπηκόους, που πολέμησαν στη Μέση Ανατολή ως τζιχαντιστές, αντιμετώπισε διώξεις από τη Δικαιοσύνη όταν επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο...
Ξέφραγο αμπέλι τζιχαντιστών η Βρετανία – 350 μέλη του ISIS κυκλοφορούν ελεύθερα
Σύμφωνα με τη Sunday Telegraph από 400 Βρετανούς τζιχαντιστές, μέλη κυρίως στο Ισλαμικό Κράτος, που πολέμησαν στη Συρία και στο Ιράκ και έχουν...
επιστρέψει στη Βρετανία μόνο 54 πιάστηκαν από τις Αρχές.

Και όχι μόνο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ιδέα πόσοι τζιχαντιστές έρχονται και φεύγουν από τη χώρα.
Έχουν εντοπιστεί μάλιστα και περιπτώσεις τζιχαντιστών που σκηνοθέτησαν τους θανάτους τους ή κυκλοφορούν με ψεύτικες ταυτότητες για να αποφύγουν πιθανές διώξεις.
Ο καθηγητής Άντονι Γκλις, επικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, δήλωσε ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι ανησυχητικά.
«Οι εκατοντάδες Βρετανοί πολίτες που έχουν πάει στη Συρία είναι άκρως επικίνδυνοι. Το γεγονός ότι τόσο λίγοι έχουν αντιμετωπίσει διώξεις μετά την επιστροφή τους είναι ξεκάθαρα μη ικανοποιητικό και θα έπρεπε να έχει σημάνει συναγερμό σε πολλούς ανθρώπους».
Ο καθηγητής Γκλις απαίτησε να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός γιατί τόσοι πολλοί εξτρεμιστές κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν εισέρχονται στη χώρα με λεωφορεία ή με φέρι μποτ ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να έχει λάθος εφησυχαστεί θεωρώντας ότι η Βρετανία είναι ασφαλής επειδή είναι νησί.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ένας Βρετανός τρομοκράτης, που είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του για να πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, εργαζόταν σε νοσοκομείο μετά την επιστροφή του.
Ο 27χρονος Τζιανλούκα Τομασέλι, ιταλικής καταγωγής εξισλαμισμένος, ταξίδεψε το 2013 στη Συρία για να πολεμήσει ως τζιχαντιστής.
Πατέρας δύο παιδιών ο Τομασέλι, όταν επέστρεψε από την «επαναστατική» του εμπειρία συνέχισε να ζει φυσιολογικά στο Λονδίνο και να εργάζεται ως παρκαδόρος στο νοσοκομείο Γουίπς Κρος στο Λέιτονστοουν, προάστιο του βορειοανατολικού Λονδίνου.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Βρετανοί παρίσταναν μέχρι πρόσφατα ότι διέθεταν τις πιο «εκπληκτικές» υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Ευρώπης, αλλά τα στοιχεία αποτυχίας τους στις συλλήψεις τζιχαντιστών μάλλον αποδεικνύουν το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου