Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Λιβύη: Η Ελλάδα κλείνει τον εναέριο χώρο της! Ασκήσεις ΝΑΤΟ στην Κρήτη! Τι συμβαίνει;

Πολεμικές προετοιμασίες για επιχειρήσεις στη Λιβύη διαφαίνονται από τις ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκαν χθες από τις ελληνικές αρχές...

Image

της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Η Ελλάδα, με τη ΝΟΤΑΜ A1100/16 που εκδόθηκε χθες από την ΥΠΑ, κλείνει τον εναέριο χώρο της σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη, εκτός από τα...
στρατιωτικά αεροσκάφη που έχουν άδεια από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και όσα κρατικά αεροσκάφη έχουν άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η ΝΟΤΑΜ ισχύει από τις 8 Ιουνίου μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου, γεγονός που δείχνει ότι σε αυτό το διάστημα αναμένεται κάποια κίνηση από πλευράς Συμμάχων.

Λίγο αργότερα μέσα στην ημέρα, με νεώτερη ΝΟΤΑΜ, την Α 1117/16,  ανακοινώθηκε ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας κλείνει από σήμερα μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου.


Όπως έχουμε ήδη γράψει υπάρχει έντονη προετοιμασία για επέμβαση συμμαχικών δυνάμεων στη Λιβύη, καθώς αυξάνεται η ανησυχία για μεταφορά εκεί του στρατηγείου των τζιχαντιστών που χάνουν εδάφη από την Συρία.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το ΝΑΤΟ έχει δεσμεύσει περιοχές ασκήσεων στην Ελλάδα, που εκτείνονται από την περιοχή Δυτικά της Πελοποννήσου, νότια της Κρήτης και νότια της Καρπάθου.

Όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη, οι διασταυρούμενες περιοχές ασκήσεων έχουν προσανατολισμό την Λιβύη και στόχο έχουν να "προφυλάξουν" την Ελλάδα από ενδεχόμενη απειλή.

Όπως παρατηρούσε Έλληνας αξιωματικός το ΝΑΤΟ αφενός δείχνει τα δοντια του προς τα Νότια που μαζεύονται δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους. 

Έδινε ωστόσο και μια άλλη πτυχή: η εξέλιξη μπορεί να είναι θετική για την Ελλάδα η οποία κατοχυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματά της αναφορικά με την ΑΟΖ σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε τις σχετικές ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει η ΥΠΑ για να δεσμεύσει περιοχές για τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, καθώς και τον διαδραστικό χάρτη του Onalert.gr που έχει αποτυπώσει τις περιοχές των ασκήσεων με βάση τα στίγματα των ΝΟΤΑΜ για να είναι ευδιάκριτες από τον καθένα οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου