Με αίτημα την απόσυρση του εκτρώματος «Ελ Κομρί», εργάτες από τα διυλιστήρια όλης της Γαλλίας συνεχίζουν μαχητικές κινητοποιήσεις, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα και τους άλλους κλάδους...
απεργίες που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος (ένα ακόμα δωράκι στο μεγάλο κεφάλαιο, που διευκολύνει τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια «προσαρμογής» των Συλλογικών Συμβάσεων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας κ.τ.λ.)
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πλήρως αποκλεισμένα ήταν τα διυλιστήρια του μονοπωλίου της «Τοτάλ» σε Γκονφρεβίγ - Λ' Ορσέ (βορειοδυτικά) αλλά και Ντονζ (δυτικά).
Προχτές το βράδυ, το προσωπικό στον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι της Χάβρης, από όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται το 40% των εισαγωγών στη χώρα, ψήφισε επίσης τη συμμετοχή του στην απεργία.
Την περασμένη Κυριακή, σε κινητοποίηση βρίσκονταν εργαζόμενοι μόνο από τα 4 κεντρικά διυλιστήρια. Το «κύμα» των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να απλωθεί και σε άλλους κλάδους. Ετσι, σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», σε συνέλευση που έγινε την Κυριακή στην περιοχή Αρφλέρ, αντιπρόσωποι από διάφορα εργοστάσια και εταιρείες που βρίσκονται στη βιομηχανική και τη λιμενική ζώνη κοντά στη Χάβρη, μετέφεραν επίσης αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αστυνομική επέμβαση στη Μασσαλία
Από τη μεριά της, αφού πρόσφατα κατέφυγε στο αντιδραστικό άρθρο 49, παράγραφο 3 του Συντάγματος, η κυβέρνηση προχωρά τώρα και σε πλήρη επιστράτευση των μηχανισμών καταστολής, έχοντας μάλιστα το θράσος να μιλά για προστασία της «δημοκρατίας».
Χτες, πριν ακόμα ξημερώσει, ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση με αντλίες νερού στη Μασσαλία, για να σπάσει η απεργιακή κινητοποίηση στα διυλιστήρια της «Esso» και τις δεξαμενές του Φο-σιρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πολλά δακρυγόνα ενώ κατά δήλωση των αρχών, οι αστυνομικοί «συνάντησαν σοβαρή αντίσταση», με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση «να τερματιστεί 6 ώρες μετά». Συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν πολλοί εργάτες.
Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικαλέστηκε τις ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, τονίζοντας την «υπευθυνότητα» με την οποία η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «να βρεθούν οι Γάλλοι σε κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, να επιτρέψουμε να μπλοκαριστεί η οικονομία μας». Ενώ διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει όλα όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν πέρασε καμία πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει το δρόμο του στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Ζούμε σε δημοκρατία (...) Δεν θα υπάρξει απόσυρση του νομοσχεδίου»! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί συνολικά στους εργατικούς αγώνες, υποστηρίζοντας πως «η ιδέα της μετωπικής σύγκρουσης είναι παλιά, ξεπερασμένη, συντηρητική. Το να παίρνει κανείς ομήρους τους καταναλωτές, την οικονομία μας, τη βιομηχανία, να συνεχίζει ενέργειες με στόχο την απόσυρση του κειμένου, δεν είναι δημοκρατικό», αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως η καταστολή θα δυναμώσει: «Θα συνεχίσουμε να εκκενώνουμε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι αποκλεισμένες...».
Διαδηλώσεις και στο Βέλγιο
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες ενάντια στο σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, προωθώντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί και σε 45 ώρες εργασίας τη βδομάδα, διευρύνει τη μερική απασχόληση και οδηγεί σε περικοπές σε συντάξεις. Στο τέλος της διαδήλωσης η Αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού με πρόσχημα τη δράση μικρών προβοκατόρικων ομάδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου