Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΣΥΡΙΑ Στη Βιέννη το νέο «ανακάτεμα» της «τράπουλας»

Η κατάσταση της συμφωνίας παύσης πυρός σε δεκάδες μέτωπα συγκρούσεων (μετά την τελευταία ανάφλεξη συγκρούσεων στο Χαλέπι και σε στρατηγικές περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ και Χάμα), ένα νέο «ξεκαθάρισμα» ανάμεσα στο ποιες συριακές ένοπλες οργανώσεις είναι αντικαθεστωτικές και ποιες τρομοκρατικές... 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΑ

Το ρωσικό αίτημα για «σφράγισμα» των τουρκο-συριακών συνόρων, ώστε να σταματήσει ο ανεφοδιασμός τζιχαντιστών από την Τουρκία καθώς και ο χρόνος και το πιθανό πλαίσιο της ατζέντας του επόμενου γύρου των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη αναμένεται να...
τεθούν την ερχόμενη Τρίτη επί τάπητος στη Βιέννη.

Στην αυστριακή πρωτεύουσα, έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν κυρίως υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις περίπου 20 χώρες και οργανισμούς που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας», μεταξύ των οποίων είναι οι πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία), ο Αραβικός Σύνδεσμος, η ΕΕ, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Τουρκία κ.ά.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν διαφορές και να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ή έστω στα περισσότερα ζητήματα, καθώς οι κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών συνεχίζονται απαράλλακτες.

Η τουρκική κυβέρνηση μέσω του Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιέζει υποκριτικά για «ξεκαθάρισμα» της συριακής πλευράς των συνόρων από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων του. Ακόμη και διακυβεύοντας κλιμάκωση των επιθετικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος, τις οποίες πραγματοποιούν «εξ αποστάσεως» εδώ και περίπου ένα τρίμηνο.
Οι Σαουδάραβες και άλλοι Αραβες πιέζουν για εκτοπισμό του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ με διάφορα μέσα και προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα (κυρίως πάνω σε οδούς Ενέργειας) κινώντας τα νήματα μέρους της συριακής αντιπολίτευσης που απαρτίζει την «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» που συμμετέχει στις ενδοσυριακές συνομιλίες της Γενεύης.

Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές κόπτονται τάχα για την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ αυξάνοντας τους κομάντος και τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές που στέλνουν στα μέτωπα των συγκρούσεων, ενώ την ίδια ώρα παροτρύνουν και πιέζουν συμμάχους τους να εντείνουν τη «συνεισφορά» τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών (που οι ίδιοι δημιούργησαν). Τελευταία κατάφεραν να ξαναβάλουν στο «παιχνίδι» τους Βέλγους. Οι Βέλγοι την Παρασκευή ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία με έξι μαχητικά «F-16», γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τους τα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας, τη Χάρτα του ΟΗΕ και το βελγικό κοινοβούλιο χάριν, υποτίθεται, «συμμαχικών υποχρεώσεων»...

Οι Ρώσοι, από την άλλη, ασκούν τις δικές τους πιέσεις σε όλα τα μέτωπα, επιδιώκοντας ένα μεγαλύτερο ξεκαθάρισμα του «παιχνιδιού» τόσο στα πεδία των συγκρούσεων, όπου πλέον αναδεικνύουν «μητέρα των μαχών» τις συγκρούσεις με «έπαθλο» το Χαλέπι, όσο και στο διπλωματικό πεδίο, όπου απολαμβάνουν τη διεθνή αναγνώριση του ρόλου τους στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Είναι χαρακτηριστικές, άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων διπλωματών πως όλοι, «ακόμη και σύμμαχοι των ΗΠΑ» (με πιο νωπή την περίπτωση του Καταριανού υπουργού Εξωτερικών,Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θανί,) «πηγαίνουν πρώτα στη Μόσχα για να ακούσουν τι σκέφτεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν». 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή δεν πρόκειται να σταματήσει με τον συριακό και άλλους λαούς να πληρώνουν το τίμημα της φαγωμάρας μονοπωλιακών ομίλων. Και όσο οι λαοί δεν σηκώνουν τις δικές τους σημαίες ενάντια στους εκμεταλλευτές του δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά η κατάσταση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου