Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Επικίνδυνο και προκλητικό το τουρκικό «φιρμάνι» στον ΟΗΕ για Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

«Φιρμάνι» για την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία δηλώνοντας ότι, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή, έχει απαράγραπτα δικαιώματα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"E, δηλαδή δυτικά των χωρικών υδάτων της Κύπρου...

Τουρκικό «φιρμάνι» στον ΟΗΕ για Κύπρο, Αιγαίο και Αν. ΜεσόγειοΜε επιστολή του της 28ης Απριλίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, (η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο στις 2 Μαΐου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Χαλιτ Τσεβίκ, απαντώντας στην επιστολή του κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου (της 7ης Απριλίου) προβάλλει βασικά στοιχεία της τουρκικής πολιτικής για διεκδίκηση σχεδόν όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ως η «χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη (σ.σ. αναφέρει ρηματικές διακοινώσεις του 2004 και 2013) ότι διατηρεί ipso facto και ab initio νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα στις...
θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που κείνται δυτικά του μεσημβρινού 32°16'18"E.

Η Άγκυρα με την επιστολή αυτή υποστηρίζει επίσης ότι τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν την μέση γραμμή μεταξύ της Τουρκικής και Αιγυπτιακής ακτογραμμής, ενώ το δυτικό ακραίο σημείο της μέσης γραμμής, θα καθορισθεί σε μελλοντικές συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο, και στην Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, λαμβανόμενων υπόψη όλων των σχετικών και ειδικών συνθηκών».
Η περιγραφή αυτή όχι μόνο αφαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά διαγράφει ολόκληρη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι το Καστελόριζο έχει μηδενική επήρεια, επιχειρώντας έτσι να περιορίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι του σημείου επί του οποίου θα υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης, πέριξ της Ρόδου και της Κρήτης.

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου και επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι οι «αποκαλούμενες άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων που προκηρύχτηκαν από τους ελληνοκύπριους, μερικώς εμπίπτουν στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Ο τούρκος διπλωμάτης μάλιστα επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι το ένα από τα Οικόπεδα που συμπεριέλαβε στον τελευταίο διεθνή διαγωνισμό δανειοδοτήσεων η Κυπριακή κυβέρνηση «εκτείνεται απολύτως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Με την επιστολή του ο τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος παραπέμπει σε έγγραφα που έχει καταθέσει μέσω της τουρκικής αντιπροσωπείας το ψευδοκράτος στον ΟΗΕ το 2014 με τα οποία αμφισβητείται το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την διενέργεια ερευνών άλλα και αξιοποίησης του φυσικού αερίου και πετρελαίου εντος της ΑΟΖ της.

Ο Τούρκος διπλωμάτης ζήτησε η επιστολή του να δημοσιευθεί ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α. και να δημοσιευθεί στην «Επιθεώρηση του Δικαίου της Θάλασσας» (Law of the Sea Bulletin).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου