Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΦΙΑΛΤΩΝ

Ακούγεται από όλες τις πλευρές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι... 

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqWaBWJLummMrAtKSXszqwuhlICEG59-eFMY9c9FswaqTyYQUM

του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Παρότι στο εσωτερικό της ΝΔ πολλοί υπουργοί και βουλευτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φτάσει μέχρι την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο και ότι ο Σαμαράς είτε θα πέσει από ατύχημα είτε...
θα προτιμήσει να κάνει ο ίδιος εκλογές, παρά να αφήσει την πρωτοβουλία στον Τσίπρα, εν τούτοις όλα αυτά δεν συνάδουν με την κοινή λογική. Ας δούμε τα δεδομένα.

1) Είναι γεγονός ότι πρόεδρος δεν πρόκειται να βγει από την παρούσα Βουλή. Για να συμβεί αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλους 26 βουλευτές, ώστε μαζί με τους 154 που έχει να φτάσει στους 180. Από πού θα τους βρει; Συριζα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή βγαίνουν έξω. Από την ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη δηλώσει 5 τουλάχιστον βουλευτές ότι δεν θα ψηφίσουν Κουβέλη για πρόεδρο. Εάν ο Σαμαράς προτείνει Κουβέλη λοιπόν, το πιθανότερο είναι η ΔΗΜΑΡ να μην το δεχθεί, διότι, πολύ απλά, θα πρέπει ταυτόχρονα να επιστρέψει στην κυβέρνηση, δηλαδή να διαλυθεί. Αλλά ακόμη και αν το δεχόταν, τότε η κυβέρνηση θα έχανε οριστικά τους ΑΝΕΛ, διότι κανένας από τους βουλευτές αυτούς δεν θα είχε πολιτικό άλλοθι, ώστε να δεχθεί εκλογή προέδρου.

Επομένως, ακόμη και αν η κυβέρνηση προτείνει Κουβέλη για πρόεδρο, θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση άλλους 8 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Θα ψάχνει όμως για άλλους 18. Θα τους αναζητήσει από τους 21 ανεξάρτητους. Ωστόσο, ήδη από τους 21 αυτούς, οι 5 είναι του Συριζα. Μένουν 16! Πρέπει όμως και από αυτούς να αφαιρέσουμε τον Νικολόπουλο, ο οποίος συμμάχησε με τον Καμμένο. Από τους υπόλοιπους 15 οι 4 είναι πρώην ΑΝΕΛ, και δηλώνουν ότι σε λίγες μέρες φτιάχνουν κόμμα της λαϊκής δεξιάς, ενώ ο επικεφαλής τους κ. Νταβρής ζήτησε ήδη την παραίτηση Παπούλια! Δεδομένου μάλιστα ότι όλοι αυτοί είναι σκληροί αντιμνημονιακοί, είναι εντελώς απίθανο να ψηφίσουν Κουβέλη για πρόεδρο. Επομένως μένουν μετά βίας 11 βουλευτές. Ακόμη και όλους αυτούς να μαζέψει η κυβέρνηση- πράγμα απίθανο- θα καταλήξει αισίως στους 163 βουλευτές.

2) Η μόνη πιθανότητα που έχει ο Σαμαράς είναι να προτείνει για πρόεδρο τον Καραμανλή! Τότε όμως θα χάσει όλη τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και αν συμφωνούσαν οι ΑΝΕΛ- που δεν είναι καθόλου πιθανόν, διότι, πολύ απλά μπορούν να δηλώσουν ότι συμφωνούν με την πρόταση Καραμανλή, αλλά για μετά τις εκλογές! Επιπλέον, ο ίδιος ο Καραμανλής δηλώνει εμμέσως πως δεν ενδιαφέρεται. Πάντως εάν προτείνει Καραμανλή και συμφωνήσουν οι ΑΝΕΛ και όλοι οι ανεξάρτητοι, πρόεδρος βγαίνει οριακά (154+ 13 ΑΝΕΛ+ 15 ανεξάρτητοι=183). Είναι όμως εντελώς απίθανο να συμβεί αυτό, διότι μέσα στους ανεξάρτητους υπάρχουν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Μπόλαρης και οι 2 χρυσαυγίτες, οι οποίοι δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα στηρίξουν τον Σαμαρά).

Συμπέρασμα: Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βγαίνει από την παρούσα Βουλή. Τι θα κάνει λοιπόν ο Σαμαράς μόλις διαπιστώσει οριστικά την εμπλοκή; Λένε ότι θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο για να προλάβει τον Τσίπρα. Δεν είναι καθόλου πιθανόν. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει αποφασίσει να παραδώσει την κυβέρνηση, πράγμα που δεν το θέλει και επίσης δεν το θέλουν ούτε οι ευρωπαίοι. Λένε ότι ο Λαζαρίδης εισηγήθηκε να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, ώστε να ρίξει τον Συριζα τον Μάρτιο! Είναι δυνατόν να εισηγήθηκε ο Λαζαρίδης κάτι τόσο ανόητο; Αμφιβάλλω. Θα κερδίσει ο Τσίπρας εκλογές τον Οκτώβριο και θα τις χάσει σε 4 μήνες; Αυτό ούτε στο σινεμά δεν γίνεται. Αν ο Σαμαράς το κάνει, απλώς ο Συριζα θα πάρει 50%.

Το λογικότερο είναι ο Σαμαράς να περιμένει μέχρι τέλους. Δηλαδή να φτάσει στην εμπλοκή του Μαρτίου, να φορτώσει στον Συριζα τις εκλογές και στο μεταξύ να περιμένει κανένα προεκλογικό δώρο από τη Μέρκελ ή κανένα δώρο από την εσωκομματική αντιπολίτευση στον Συριζα. Άλλη διέξοδο δεν έχει ο Σαμαράς. Πρέπει να περιμένει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου