Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ - ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Υπέρμαχος Μεγάλης Αλβανίας: «Τα Σκόπια είναι νεκρά, ακολουθεί και η Σερβία»...


«Το κράτος των Νοτιοσλάβων των Σκοπίων, είναι, ήδη, νεκρό, έπεται η Σερβία», είπε ο Κότσο Ντανάι-Koço Danaj  από τα Τίρανα, ο υποστηρικτής της ιδέας της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, επικεφαλής του...
κόμματος «Φυσική Αλβανία», σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα που επικαλείται συνέντευξη του Ντανάι σε συντάκτη της σερβικής ‘Τελεγκραφ’.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιστορικού, η Αλβανία θα λάβει ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας του νοτιοσλαβικού κράτους,  τη μισή περιφέρεια της νότιας Σερβίας και αυτό επιβεβαιώνεται από τις διαδηλώσεις που γίνονται στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, όπου οι Αλβανοί αντιδρούν στην αντιμετώπισή τους,  ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Οι Αλβανοί ξεσηκώθηκαν ενάντια στο σοβινισμό της αντίπαλης σλαβικής κυβέρνησης. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων  συγκρούσθηκαν με την αστυνομία που ήταν οπλισμένη μέχρι τα δόντια. Οι  αλβανικές διαδηλώσεις στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, πρέπει να συνεχισθούν.

 Βήμα με  βήμα οι αλβανικές περιοχές πρέπει να καθαρισθούν και να καθορισθούν  με τη  διαφορά της εθνικότητας των κατοίκων. Να δημιουργηθεί μια μεγάλη  εξέγερση,  ένα ολοκληρωμένο κίνημα του οποίου ο στόχος θα είναι η ένωση των εδαφών αυτών,  με την Αλβανία», δήλωσε ο Κότσο Ντανάι  στην «Τέλεγκραφ» του Βελιγραδίου.

Επεσήμανε ότι τα Σκόπια, το 2001 διέφυγαν από το διαμελισμό, επειδή οι Αλβανοί υπέγραψαν τη Συμφωνία- Πλαίσιο της Οχρίδας, αλλά το έγγραφο δεν έγινε αποδεκτό από την Αλβανία, διότι τα Σκόπια ήταν «θαμμένα», είχαν, ήδη,  οι Σλάβοι «πεθάνει».

Σύμφωνα με τα  λόγια του, το έδαφος της ‘Φυσικής Αλβανίας’ περιλαμβάνει όλο το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα της νότιας Σερβίας με σύνορα στην πόλη Νις, όλη η δυτική περιοχή του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, ορισμένες κοινότητες στα ανατολικά του Μαυροβουνίου  και η περιοχή της Θεσπρωτίας της Ελλάδας.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί Μεγάλης Αλβανίας 
«Στους Αλβανούς πατέρες και οπαδούς της Μεγάλης Αλβανίας, πρέπει να καταστήσουν σαφές οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ότι η δημιουργία μεγάλων χωρών δεν είναι ανεκτή σε οποιοδήποτε μέρος, περισσότερο στα Βαλκάνια, γιατί εάν αρχίσει από εδώ, τότε σε  ολόκληρη την Ευρώπη να δημιουργηθούν προβλήματα παρόμοιας φύσης», είπε η καθηγήτρια ιστορίας Τάνια Καρακαμίσεβα-Γιοβανόφσκα σε απάντηση των δηλώσεων του Αλβανού ιστορικού περί Μεγάλης Αλβανίας.

Η δήλωση του Κότσο Ντανάι, Αλβανού ιστορικού και επικεφαλής κόμματος της «Φυσικής Αλβανίας» προκάλεσε αντιδράσεις στο νοτιοσλαβικό κράτος, ότι «τα Σκόπια είναι νεκρά» και οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων που θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.

Παρουσιάζοντας, μάλιστα, ως απόδειξη του κινήτρου του, τις διαμαρτυρίες των Αλβανών των Σκοπίων για την απόφαση του δικαστηρίου σε έξι Αλβανούς κατηγορούμενους για φόνο.

Η σλαβικής καταγωγής καθηγήτρια των Σκοπίων διευκρίνισε ότι «και το 2001, ήταν σαφές ότι μια ομάδα εξτρεμιστών αγωνίσθηκε για «ανθρώπινα δικαιώματα» στα Σκόπια, αλλά όλη η σύγκρουση έσβησε καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες  και η Ευρώπη υπαγόρευαν την παύση της.

Παρόμοια ήταν η στάση και του καθηγητή Στόγιαν Κούζεφ, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, ο οποίος τόνισε ότι οι ιδέες για μια Μεγάλη Αλβανία, είναι ταυτόσημες με  αυτές των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία υποστηρίζουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι σαφές ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι και κόμματα-συνωμότες, που θα διέπονται από ιδέες αλλαγής των συνόρων. Αλλά, σαφέστερο είναι ότι η δημιουργία μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια είναι μια τελειωμένη υπόθεση», είπε ο Κούζεφ τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι η διαμαρτυρία των Αλβανών στα Σκόπια θα κλιμακωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου