Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΟΜΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΕΦΑΜΙΛΛΟ ΤΟΥ ΑΘΛΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΩΣ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Αδειάζουν γραφεία στη ΔΗΜΑΡ και σβήνουν τα φώτα - Με οριστικό «λουκέτο» απειλείται πλέον η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς τα στελέχη που είχαν βρει στέγη στην Αγίου Κωνσταντίνου έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν το καράβι... 



Αδεια γραφεία και φώτα που σβήνουν νωρίς είναι η εικόνα την οποία βλέπει κανείς - εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα...
έγιναν προ ολίγων ημερών, και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη: Τότε, το έντονο παρασκήνιο, οι φωνές και ο μεγάλος εκνευρισμός ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία, με την ένταση να κορυφώνεται με τις αποχωρήσεις και τις καταγγελίες κάθε πλευράς. Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Πέμπτης η κ. Μάρκου επισκέφθηκε στην Αγίου Κωνσταντίνου τον Φώτη Κουβέλη προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή της, ότι δηλαδή δεν επρόκειτο να υπογράψει την πρόταση για δημοψήφισμα της ΔΗΜΑΡ και ότι είχε έτοιμη την επιστολή παραίτησής της. Ο επικεφαλής του κόμματος έμεινε έκπληκτος από τα λεγόμενά της, ωστόσο την αποδέχθηκε και έβαλε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δημήτρη Αναγνωστάκη να καλέσει τηλεφωνικά τους υπόλοιπους 11 βουλευτές, προκειμένου να προσυπογράψουν την πρόταση που θα κατέθετε λίγες ώρες αργότερα η Αγίου Κωνσταντίνου. Η συζήτηση Μάρκου - Κουβέλη τελείωσε εκεί και ενημερώθηκαν άμεσα οι στενοί συνεργάτες του προέδρου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη κίνησή τους.

Η σύσκεψη που ακολούθησε διεξήχθη σε κλίμα έντονου εκνευρισμού, αφού η εσωστρέφεια χτυπούσε «κόκκινο». Τότε, μάλιστα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Γρηγόρη Ψαριανού. Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε από τους «σκληρούς» του κόμματος, και κυρίως από τον Θοδωρή Μαργαρίτη, ο οποίος εδώ και καιρό διατηρεί έντονη κόντρα με τον κ. Ψαριανό. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., αν και επιφυλακτικός, κατόπιν έντονων πιέσεων υιοθέτησε την εισήγηση αυτήν και τελικά ετοιμάστηκε η επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Εάν δεν τον διαγράψεις, στο τέλος θα φύγουμε εμείς» ακούστηκε μάλιστα από κάποιον εκ των παρισταμένων, εν μέσω προβληματισμού.

Θρυαλλίδα, πάντως, των εξελίξεων ήταν το δίχως άλλο η Κατερίνα Μάρκου. Στην Αγίου Κωνσταντίνου, μόλις έγινε γνωστή η επιστολή, οι ψίθυροι για τους λόγους της φυγής της έδιναν και έπαιρναν. Οι γνώστες προσώπων και πραγμάτων στη ΔΗΜ.ΑΡ. θεωρούν ότι ρόλο στην απόφασή της έπαιξαν οι δύο Οικονόμου, ο Βασίλης και ο Θανάσης. Εξάλλου, ο Βασίλης Οικονόμου εδώ και λίγο καιρό έχει ανεξαρτητοποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να «οδήγησε» την κ. Μάρκου προς την έξοδο. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής έχει ήδη προαναγγείλει τη Δευτέρα (τυχαίο;) πολιτική εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν στελέχη ανομοιογενούς πολιτικής προέλευσης, όπως ο Πέτρος Δούκας και ο Παντελής Καψής. Αλλοι πάλι αποδίδουν τη φυγή της στο γεγονός ότι το κόμμα στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια -από τη στιγμή που διατηρεί «πράσινες» καταβολές- να μη συμφωνεί. Μια τρίτη εκδοχή, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, είναι ότι με αφορμή το 1,2% των ευρωεκλογών η κ. Μάρκου αναζητεί νέα πολιτική στέγη όπου η εκ νέου εκλογή της θα είναι πιο «σίγουρη», καθώς θεωρεί τη ΔΗΜ.ΑΡ. «τελειωμένη». Αρκετοί, μάλιστα, «δείχνουν» προς το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, δεδομένου ότι η κ. Μάρκου βρέθηκε στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στα τέλη Ιουνίου.

Ενδεικτική, σίγουρα, είναι η επιστολή που παρέδωσε στον κ. Κουβέλη, με την οποία εξηγούσε αναλυτικά τις ενστάσεις της για την πολιτική γραμμή του κόμματος αλλά και διατύπωνε τα παράπονά της για τη στάση του κομματικού μηχανισμού ως προς το πρόσωπό της. «Η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού» ανέφερε αρχικά και συμπλήρωνε: «Ο “διάλογος κωφών” της ήττας, τον οποίο προσπάθησα να παρακολουθήσω μετά την εκλογική συντριβή, αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας με το αποτέλεσμα των εκλογών προς αυτό που έχει μετασχηματιστεί η ΔΗΜ.ΑΡ., έναν χώρο ο οποίος φυσικά δεν εκφράζει ούτε εμένα ούτε πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους της περιοχής μου».

Η διαγραφή του Ψαριανού και ο Λυκούδης
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, ο Φώτης Κουβέλης πέρασε στην αντεπίθεση και, όπως είχε αποφασιστεί, δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Χρήστο Μαχαίρα η επιστολή αποπομπής του κ. Ψαριανού. Μάλιστα, ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς μπήκε στον κόπο να επικοινωνήσει προηγουμένως μαζί του. Οπως εξάλλου διατυμπανίζει ο ίδιος, ενημερώθηκε από τους... ομαδάρχες όταν βρισκόταν στην κατασκήνωση της κόρης του στον Κάλαμο. Το πρώτο τηλέφωνο που δέχτηκε ο κ. Ψαριανός ήταν από τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος του κοινοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οπερ και εγένετο, με την Αγίου Κωνσταντίνου να παίρνει... φωτιά μετά και την παρέμβαση κατά της ηγεσίας του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος είχε φροντίσει προηγουμένως να επικοινωνήσει και με τους αποχωρήσαντες. Επίσης, ήρθε και η παραίτηση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Γ. Γεωργάτου για να... δέσει το γλυκό, ενώ τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται οι αποχωρήσεις να συνεχιστούν.

Ο Κουβέλης χαράσσει πορεία προς ΣΥΡΙΖΑ με τους λίγους που του απέμειναν
Την πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ «με όσους έχουν απομείνει» είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. Με τον Χάρη Καστανίδη, τη Μαριλέννα Κοππά, αλλά και τον Στέφανο Μανίκα, στα ηγετικά κλιμάκια της Αγίου Κωνσταντίνου έχουν ήδη βάλει πλώρη προς τα... αριστερά. Ηδη, μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν συχνές επαφές και ραντεβού για πολιτικό καφέ ανάμεσα σε στελέχη των δύο παρατάξεων, ανεπίσημες φυσικά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι πληγές στην ενότητα του κόμματος δύσκολα θα επουλωθούν, και όλα δείχνουν ότι η «μεταρρυθμιστική τάση» δεν θα περιμένει καν το συνέδριο του φθινοπώρου. Εξάλλου, ήδη ο Σπύρος Λυκούδης έχει προαναγγείλει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι η διάσπαση -ή, μάλλον, η έξοδος και όσων «μεταρρυθμιστών» παραμένουν στη ΔΗΜ.ΑΡ.- δεν αποκλείεται να λάβει χώρα ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι «ηγετικοί», που εκ των πραγμάτων αναμένουν μια τέτοια κίνηση, αντιτείνουν με νόημα ότι «το μυρμήγκι, όταν θέλει να χαθεί, βγάζει φτερά». Σε κάθε περίπτωση και οι ίδιοι ομολογούν ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη με τη νέα φάση εσωστρέφειας που διανύει το κόμμα, αλλά εκτιμούν ότι η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει νέα δυναμική στο κόμμα, ώστε να πιάσουν τον μοναδικό εφικτό στόχο: την είσοδο στην επόμενη Βουλή.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου