Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Πρώτο πιάτο ο Ερντογάν στις επαφές της CIA με Αλβανούς αξιωματούχους

Η απομάκρυνση των Τιράνων από την «αγκαλιά» της Τουρκίας ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ...
Οι Αμερικανοί λένε ότι «ένα ταξίδι του επικεφαλής της CIA σε μία χώρα είναι πολύ σπουδαιότερο από ένα ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ...». Από αυτή την οπτική, η προ δεκαημέρου αιφνιδιαστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν στα Τίρανα, η οποία μάλιστα...
κρατήθηκε μυστική και ανακοινώθηκε μόνο μετά την ολοκλήρωσή της, κρύβει... πολλά μυστικά, αφού ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και με «ομόλογούς» του, παράγοντες του αλβανικού κράτους.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος έχει μακρά διαδρομή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Σύμβουλος
Ηταν σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας του προέδρου Ομπάμα προ της εκλογής του και κατά την πρώτη του θητεία έχει εργαστεί ως αναλυτής και αξιωματικός σε γραφεία της CIA στο εξωτερικό, υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, τη δεκαετία του ’90 ήταν σταθμάρχης της CIA στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, γνωρίζει άπταιστα την αραβική και υπηρέτησε ως «προσωπάρχης» στη CIA επί της εποχής του Βορειοηπειρώτη, Χειμαρριώτη διευθυντή Τζορτζ Τένετ.

Αυτό υπήρξε ένα από τα τελευταία ταξίδια του (με τη σημερινή του ιδιότητα), αφού τον Ιανουάριο «αποστρατεύεται» έπειτα από τετραετή θητεία στην «υπηρεσία» (ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2013). Ο επικεφαλής της CIA συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρόεδρο Μπουχάρ Νισάνι, τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, την υπουργό Αμυνας Μιμί Κοδέλι, τον διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας Τσάκο και τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Αλβανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που εκδόθηκε κατά την αναχώρησή του, τα θέματα που συζητήθηκαν περιελάμβαναν περιφερειακή ασφάλεια, συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα διμερή θέματα.
Ομως πιο εντυπωσιακές είναι οι πληροφορίες που «διέφυγαν», σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον ζητά πλέον από τα Τίρανα να απομακρυνθούν από την αγκαλιά του Ερντογάν, αν δεν θέλουν να παρασυρθούν από τις εξελίξεις που αργά ή γρήγορα πλησιάζουν τη γειτονιά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου