Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από Αλβανία για το θέμα των Τσάμηδων

Συνεχίζουν να προκαλούν και να πυροδοτούν ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία οι Τσάμηδες ενθαρρυμένοι από την στήριξη που τους προσφέρει ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, με τον αρχηγό του κόμματος PDIU να στέλνει τις ευχές του για την εθνική εορτή της Αλβανίας σε όλα τα «εθνικά εδάφη μέχρι την Πρέβεζα»...

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από Αλβανία για το θέμα των Τσάμηδων

Αφορμή αυτή την φορά έδωσαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της Αλβανίας την 28η και 29η Νοεμβρίου καθώς η πρώτη ημερομηνία συμβολίζει την Ανεξαρτησία το 1912 και η δεύτερη την… «απελευθέρωση» της χώρας από τους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 1944.

Στο μήνυμα του το κόμμα των Τσάμηδων PDIU έσπευσε να στείλει ευχές σε όλους τους Αλβανούς με την επισήμανση ότι γιορτάζονται τα 104α γενέθλια του αλβανικού κράτους «όχι όμως μόνο στην Αλβανία, αλλά σε όλα τα εθνικά εδάφη, εκεί όπου...
ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία το 1912 με αντιπροσώπους από την Πρέβεζα μέχρι την Κόκκινη Μηλιά»(η αναφορά σε Κόκκινη Μηλιά αφορά το όνομα σερβικού χωριού στην περιοχή Νοβι Παζαρ).

Όμως οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν στο επετειακό μήνυμα του κόμματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων Σ. Ιντρίζι εμφανίσθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή με ένα σήμα στο πέτο στο σακάκι του που παρουσίαζε έναν χάρτη. Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο αν αυτός είναι ο χάρτης της «Φυσικής Αλβανίας»(σ.σ. έτσι αποκαλούν την Μεγάλη Αλβανία).

Ο Ιντρίζι απάντησε ότι είναι ο χάρτης της Τσαμουριάς και ότι έχει δικαίωμα από τον θεό να τον κρατήσει τον χάρτη αυτό  και κανείς δεν μπορεί να του τον αφαιρέσει. Και δήλωσε ευτυχής που μοιάζει με τον χάρτη της Αλβανίας, ενώ απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου που επέμεινε, ότι η απεικόνιση του χάρτη είναι υπερβολική, δήλωσε ότι ο χάρτης πράγματι είναι μεγάλος, αλλά η Αλβανία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η προκλητική συμπεριφορά του αρχηγού των Τσάμηδων, πρόσβαλλε όμως και την μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στο θέμα των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων τα οποία αρνείται να επιτρέψει την λειτουργία τους η Αλβανική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι υπάρχει διμερής συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Με τρόπο που προσβάλλει την μνήμη των νεκρών ο κ. Ιντρίζι  είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουμε δύο νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δεν έχασαν το δρόμο και ήρθαν στην Αλβανία, αλλά πέρασαν συνειδητά από την Ελλάδα και ήρθαν στην Αλβανία. Είναι δύο νεκροταφεία στην Αλβανία, και τα δύο με πολύ μεγάλα προβλήματα» και πρόσθεσε ότι στην Κοσίνα της Πρεμετής δεν υπήρχαν οστά Ελλήνων στρατιωτών, αλλά κατοίκων του χωριού που συγκεντρώθηκαν σκοπίμως για να στοιχειοθετήσει το αίτημα για λειτουργία στρατιωτικού κοιμητηρίου.

Θέλοντας μάλιστα να ορθώσει νέα εμπόδια στην λειτουργία των δυο στρατιωτικών Κοιμητηρίων ισχυρίσθηκε ότι το 1994 η ελληνική πλευρά είχε αποδεχθεί το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης να ανεγερθούν και κοιμητήρια στην μνήμη των …Τσάμηδων στην «Τσαμουριά»!

Ως κυβερνητικός εταίρος του Ε. Ράμα ο κ. Ιντρίζι όχι μόνο προβοκάρει κάθε προσπάθεια για την λειτουργία των δυο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων πεσόντων στο Αλβανικό Μέτωπο, αλλά θέτει ουσιαστικά ως προϋπόθεση για αυτή την στοιχειώδη απόδοση τιμής σε νεκρούς στρατιώτες,  όχι απλώς την αναγνώριση του Τσάμικου αλλά και των ισχυρισμών περί «γενοκτονίας» τους, από την Ελλάδα με την ανέγερση μνημείων και νεκροταφείων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου