Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ - Εστιάζει στις πολεμικές επιχειρήσεις σε Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο

Σε ρυθμούς προετοιμασίας για το 8ο ετήσιο συνέδριό τους έχουν μπει στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Σούδα της Κρήτης, με αντικείμενο προτάγματα της λυκοσυμμαχίας για κυριαρχία, με τη μία ή την άλλη πρόφαση, του ευρωατλαντικού άξονα στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου... 

Από άσκηση στο ΚΕΝΑΠ, χαρακτηριστική του αντικειμένου εκπαίδευσης αλλά και της θεματολογίας του επικείμενου συνεδρίου

Αλλωστε, το ίδιο το ΚΕΝΑΠ και η λειτουργία του εδώ αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη της τέτοιας πρεμούρας της. Θυμίζουμε ότι το Κέντρο παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για... έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».

Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ΚΕΝΑΠ απέστειλε ήδη στο ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ, τα στρατηγεία και τις διοικήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, σε Βρυξέλλες, Νάπολη και αλλού, στους ακολούθους Αμυνας ξένων πρεσβειών στην Αθήνα και σε άλλους παράγοντες και κέντρα, σχετικό ενημερωτικό υλικό για το επερχόμενο συνέδριο με θέμα «Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων ασφάλειας στη θάλασσα ως μέσο για να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν οι εξελισσόμενες απειλές στη θάλασσα».
Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου, που προγραμματίζεται για τις αρχές Ιούνη, είναι να βοηθήσει και να εμβαθύνει στη συζήτηση για τα τέτοια θέματα και να προωθήσει «λύσεις». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε 4 θεματικές:
  • «Προκλήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.
  • Ευκαιρίες για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το κοινό συμφέρον ενός πιο ασφαλούς θαλάσσιου περιβάλλοντος.
  • Η νότια στρατηγική κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας στη νότια πτέρυγα.
  • Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας και η εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπως αναφέρονται στο δημόσιο ανακοινωθέν».
Από το ίδιο το ΚΕΝΑΠ διαμηνύεται ότι το επερχόμενο, 8ο συνέδριό του θα έρθει σαν συνέχεια του 7ου, που έγινε φέτος, με θέμα «Προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια προερχόμενες από το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα στη θάλασσα». Συμμετείχαν 155 σύνεδροι από την Ελλάδα, 24 κράτη - μέλη και οργανισμούς του ΝΑΤΟ, κράτη εκτός Συμμαχίας, οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της διεθνούς ακαδημαϊκής, επιχειρηματικής και ναυτιλιακής κοινότητας.
Οπωσδήποτε, δένει και με το προηγούμενο, το 6ο, με θεματολογία «Τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον», που αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τον έλεγχο, και με στρατιωτικά μέσα, πηγών Ενέργειας, εγκαταστάσεων, αγωγών και διαύλων, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τέτοια ζητήματα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οσο για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε τότε από βήματος του συνεδρίου ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διαμηνύοντας προς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας, ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».
Διόλου τυχαία, και σήμερα, από πλευράς ΓΕΝ σημειώνεται ότι «οι σύγχρονες εξελίξεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος καταδεικνύουν την αξία της διευρυμένης συνεργασίας στην αντιμετώπιση τέτοιων σεναρίων, καθώς και τη δυναμική που αποκτά, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης στο μέλλον»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου