Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η αναγνώρισή της Ιερουσαλήμ ως "ιστορική πρωτεύουσα" του Ισραήλ από τον Πρωθυπουργό δημιουργεί ερωτηματικά

Ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει ως«ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν...


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.i24news.tv, η οποία μάλιστα επικαλείται και φωτογραφικό υλικό, ο κ. Τσίπρας έγραψε στο...

βιβλίο επισκεπτών τη φράση «Είναι μεγάλη μου τιμή να βρίσκομαι στην ιστορική σας πρωτεύουσα και να συναντώ τις εξοχότητές σας» (στα αγγλικά,«With great honor to be in your historical capital and to meet your excellencies»). 


Αναμφίβολα, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα επιδιώξουν να δικαιολογήσουν με κάποιο τρόπο το ατόπημα του Πρωθυπουργού. Πιθανότατα, θα δώσουν έμφαση στο επίθετο «ιστορική» για να αποκρούσουν την κριτική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ελλάδα όπως και οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, για αυτό και οι πρεσβείες τους έχουν έδρα το Τελ Αβίβ.

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να γράψει τη συγκεκριμένη φράση έρχεται προφανώς και σε αντίθεση με όσα είπε στη Ραμάλα όπου συναντήθηκε με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Εκεί, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.Έχει ενδιαφέρον αν θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς μάλιστα ο κ Τσίπρας προσκάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου