Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πίσω από την κάλπικη αντιπαράθεση κρύβεται η πουστι@ και η συναίνεση στην εθελοδουλεία

Στις 5 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός 2016 και τα 153 “ναι” (μάλλον 154 γιατί ακούγεται ότι θα υπερψηφίσει και ο Ν. Νικολόπουλος) θα εκληφθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση... 
Στη συνέχεια και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ένα βαρύ πακέτο προαπαιτούμενων (κόκκινα δάνεια, εργασιακά, ενιαίο μισθολόγιο Δημοσίου κα) στο οποίο μπορεί να...
περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών. Η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί, γιατί οι πιστωτές δείχνουν κατανόηση στη δυσκολία της κυβέρνησης να περάσει αυτά τα βαριά μέτρα χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Είναι ανοιχτό, λοιπόν, το ενδεχόμενο να μετατεθούν για τις αρχές του 2016 που, όμως, αυτό θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και άρα την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις (και από τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο σύμφωνα με πληροφορίες) να μην καθυστερήσει και να γίνουν όλες οι κρίσιμες ψηφοφορίες μέσα στον Δεκέμβριο, όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε κρίση η ΝΔ και είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις στο διεθνές επίπεδο, αλλά επίσης επειδή θα είναι δύσκολο για τους βουλευτές της συμπολίτευσης να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και μετά να καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ότι όποιος διαφωνεί παραιτείται (όπως ο Γ. Σακελλαρίδης) και αν δεν το κάνει διαγράφεται.
Πιθανά και απίθανα
Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα κρατηθεί η συνοχή της κυβέρνησης. Δεν μπορούν όμως να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρόλο που “παίζει” και η πιθανότητα αποχής βουλευτών της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία για να διευκολυνθεί η διασφάλιση πλειοψηφίας.
Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που εκ των πραγμάτων συζητούνται εναλλακτικά σενάρια, όπως είναι η ανασύνθεση της κυβέρνησης.
Με βάση όσα ειπώθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες του Α. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς προκύπτει ότι η πιθανότητα διεύρυνση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ή και με το Ποτάμι δεν υπάρχει πια, ενώ η Ενωση Κεντρώων το συζητά εφόσον γίνουν δεκτές οι προτάσεις που έχει καταθέσει (στη συνάντηση Τσίπρα-Λεβέντη την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σχετική συζήτηση).

Επομένως, αν τεθεί αναγκαστικά θέμα αλλαγής κυβέρνησης, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή, τότε μπορεί να προκύψει είτε οικουμενική κυβέρνηση είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Λεβέντη. Στην περίπτωση της οικουμενικής, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα τεθεί θέμα πρωθυπουργού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επίσης ποιος (και με ποιες συνέπειες) θα ασκεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εικόνα δεν θα είναι πλήρης πριν αναδειχθεί η νέα ηγεσία της ΝΔ, γιατί δεν είναι προκαθορισμένο ποια στάση θα κρατήσει ο επόμενος αρχηγός. Για την Φ. Γεννηματά και για τον Στ. Θεοδωράκη η αντι-Τσίπρα στάση είναι τρόπος διατήρησης του εσωκομματικού ελέγχου, αλλά στη ΝΔ τα πράγματα είναι πολύ πιο μπερδεμένα, δεδομένου ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης (που υποστηρίζεται από τους καραμανλικούς) είχε ταχθεί προεκλογικά υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου