Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ποια είναι τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία από την "νέα τρομοκρατία" των τζιχαντιστών

Οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν μια τραγική υπενθύμιση ότι οι τρομοκράτες έχουν τη δυνατότητα με επιμονή και ευρηματικότητα να επιτίθονται στους “εχθρούς” όποτε και όπου θέλουν. Αυτό μπορεί δυστυχώς να αποτελέσει τη νέα “κανονικότητα” σε μέρη που έως τώρα ένιωθαν ασφαλή από τέτοια κτυπήματα... 

Image

Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο των τυφλών αυτών επιθέσεων είναι πως παρότι ήταν προφανώς καλά οργανωμένες και συντονισμένες, ήταν ταυτόχρονα και... 

χαμηλής τεχνολογίας και απλές στην εκτέλεσή τους, προκαλώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Παρόλο που η Γαλλία, ένα από τα ισχυρότερα κράτη της Ευρώπης με εμπειρία στη διαχείριση μουσουλμανικών πληθυσμών, είχε τεθεί σε συναγερμό τους τελευταίους μήνες μετά από τις πρόσφατες επιθέσεις των ισλαμιστών, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δική της 11η Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση πως ένας από τους φανατικούς χρησιμοποίησε το Αιγαίο ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη χωρίς να αναγνωριστεί ως απειλή θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα και τους Έλληνες αξιωματούχους.

Πώς όμως επιλέγουν και σχεδιάζουν τις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές; Με σκοπό το μικρότερο δυνατό ρίσκο αποτυχίας και την μεγιστοποίηση των επιπτώσεων επιλέγονται στόχοι που είναι εύκολο να δεχτούν επίθεση και θα τραβήξουν μεγάλη προσοχή στην κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στη συνέχεια προσδιορίζονται τα ευάλωτα σημεία και τα κενά ασφαλείας που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν, μαρκάρονται η κύρια και οι εναλλακτικές διαδρομές διαφυγής, και γίνονται πρόβες στην εκτέλεση του σχεδίου. Σημαντικότατη διαφορά σε σχέση με άλλου τύπου τρομοκρατικές οργανώσεις είναι πως οι ισλαμιστές διαθέτουν συχνά τα σχέδια διαφυγής εκ περισσού αφού τις περισσότερες φορές είναι έτοιμοι να πεθάνουν, κατ’ επιλογή ή κατ’ ανάγκη, για τις άρρωστες ιδέες τους. Επιπλέον, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να μην αποκαλυφθούν από τις γαλλικές Αρχές χρησιμοποιώντας πιθανότατα δύο τακτικές που έχει τελειοποιήσει η αλ-Κάιντα τα τελευταία χρόνια κάνοντας τη ζωή των υπηρεσιών ασφαλείας δύσκολη: Τη μη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την εμπλοκή όσο το δυνατόν μικρότερων επιχειρησιακών και υποστηρικτικών ομάδων που είναι ευέλικτες και δύσκολο να εντοπιστούν.

Τα τυφλά κτυπήματα στην καρδιά της Γαλλίας μας δίνουν κάποιες πληροφορίες και για τις επιχειρησιακές και τεχνικές δυνατότητες των τζιχαντιστών. Επέλεξαν πολλαπλούς στόχους που θεωρούνταν ευάλωτοι και έδρασαν με γρήγορες διαδοχικές επιθέσεις αποκαλύπτοντας σημαντική προεργασία στην οργάνωση και συντονισμό έως την τελευταία στιγμή. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές μέθοδοι τρομοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, επίθεση αυτοκτονίας, πυροβολισμοί από οχήματα, και επίθεση ομηρίας σε δημόσιο χώρο. Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία τους, ιδιαίτερα από την κατασκευή γιλέκων αυτοκτονίας. Ακόμη, η δυνατότητά τους να δράσουν δίπλα σε ένα κατάμεστο στάδιο ποδοσφαίρου στο οποίο βρισκόταν και ο Γάλλος Πρόεδρος αποκαλύπτει κάποιο απαράδεκτο κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκαν δίχως, ευτυχώς, να καταφέρουν να μπουν μέσα στο γήπεδο.

Δεδομένου ότι περίπου 3000 Ευρωπαίοι έχουν ήδη πάει στη Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος, την αλ-Κάιντα ή άλλες εξτρεμιστικές ομάδες και πάνω από τους μισούς φέρουν γαλλικά διαβατήρια, το έργο των δυνάμεων ασφαλείας είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στην Ευρώπη πιο ριζοσπαστικοποιημένοι και επικίνδυνοι με αναβαθμισμένες επαφές και τεχνογνωσία ενώ εκφράζονται φόβοι και για πιθανή εκμετάλλευση των προσφυγικών ροών από τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής. Οι περιορισμένοι πόροι των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και η κακοδιαχείρισή τους κάποιες φορές, δεν επιτρέπουν τον εντοπισμό και την παρακολούθηση όλων των αναγνωρισμένων ή ύποπτων εξτρεμιστών, πόσο μάλλον από μικρότερα κράτη σε κρίση όπως η Ελλάδα. Με το διαρκώς διογκούμενο Ισλαμικό Κράτος και τη σαφώς πιο έμπειρη σε επιθέσεις στο εξωτερικό αλ-Κάιντα να καλούν τους οπαδούς τους ή κάποιους “μοναχικούς λύκους” να επιτεθούν τυφλά στη Δύση, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βελτιωθεί η δράση των υπηρεσιών πληροφοριών παράλληλα με μια αναβαθμισμένη ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των συμμαχικών χωρών.

Δυστυχώς, η δυσάρεστη πραγματικότητα της σύγχρονης τρομοκρατικής απειλής κάνει πιθανότερο το σενάριο να έρθουμε αντιμέτωποι μελλοντικά με περισσότερες ανάλογες τυφλές επιθέσεις παγκοσμίως και όχι λιγότερες. Έχουν γνώση οι φύλακες; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου