Την στιγμή που πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρουν για την εξ αντανακλάσεως πολιτική κυριαρχία του, λόγω της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει η ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας και ένα μέρος των υψηλά ιστάμενων συνομιλητών του αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση...
Σε μία περίοδο κατά την οποία ο Πρωθυπουργός είχε ήδη αρχίσει να ανακινεί την συζήτηση για «εθνική συνεννόηση», συναισθανόμενος τις δυσκολίες που εμφανίζονται απειλητικές στον ορίζοντα έπειτα από...
τις πρώτες κοινοβουλευτικές απώλειες, οι συνθήκες που διαμορφώνονται προξενούν περισσότερο προβληματισμό - σε όσους τουλάχιστον βλέπουν την συνολική εικόνα.
Κατά την ανάλυση μερικών στελεχών, ο (προσωρινός;) παροπλισμός της ΝΔ όσο κι αν αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, την ίδια στιγμή διαμορφώνει συνθήκες αδιεξόδου.
Καθώς ο Πρωθυπουργός αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να παίξει και επισήμως με κάποια πρόσκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις το χαρτί της «συνεννόησης», στον ορίζοντα διαγράφονται απειλές για την κυβέρνηση και την χώρα: Αφενός, ο κίνδυνος περαιτέρω εξασθένησης της
κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, λόγω του δυσβάσταχτου πολιτικού βάρους του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και του νόμου για τους περιορισμούς των προνομίων των αγροτών και αφετέρου η κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό ζήτημα.
Με αυτά τα δεδομένα και καθώς η εκκρεμότητα στην ΝΔ θα διαρκέσει για εβδομάδες ακόμη, μία οποιαδήποτε συμμετοχή της - τύποις - αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση είναι εξαιρετικά δυσχερής και θα πρέπει να αποκλείεται.
Την ίδια στιγμή, εκ προοιμίου αρνητικά έχουν απαντήσει στον κ. Τσίπρα ΠαΣοΚ και Ποτάμι, τα οποία είτε θέτουν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για οποιαδήποτε συζήτηση, είτε εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο δεν θέλουν να συμμετάσχουν, και πάντως σε καμία περίπτωση χωρίς την συμμετοχή της ΝΔ.
Στην πραγματικότητα, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχίζει για μία ακόμη φορά ένα οριακό παιχνίδι με τον χρόνο όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνεται μία ισχνή μειοψηφία στελεχών.
Θα πρέπει τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες να διαμορφώσει θέση και πολιτική για την στάση της στο προσφυγικό, να παρουσιάσει, να συζητήσει και να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να πράξει κάτι αντίστοιχο για το αγροτικό. Ολα αυτά θα πρέπει να γίνουν, αφενός, σε αρμονία με τους εταίρους στην Ενωση και χωρίς να διαταραχθεί το κοινό μέτωπο και αφετέρου, χωρίς να υπάρξουν κοινοβουλευτικές απώλειες ή εσωκομματικές αναταράξεις.
Διεθνείς πηγές - και παρά την διακινούμενη φημολογία - αμφισβητούν το κατά πόσο οι αναβολές στην ψήφιση των επόμενων προαπαιτούμενων που επιδιώκει η κυβέρνηση θα της δοθούν. Αλλά σημειώνουν επίσης, πως ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα σημάνει επί της ουσίας κάτι, καθώς απλώς θα παρατείνει μία εκκρεμότητα και θα δημιουργήσει άλλου είδους προβληματικές συνθήκες.
Αλαβάνος: «Πίσσα και πούπουλα για την κυβέρνηση»
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά μία άποψη απειλούνται από την «μοναξιά» τους. Η πορεία προς το επόμενο βήμα υλοποίησης του μνημονίου περιγράφεται ήδη ως περιπετειώδης και την ίδια στιγμή οι επιθέσεις εξ αριστερών γίνονται ανελέητες.
Μιλώντας την Δευτέρα στην συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας, ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε με επιτιμητικά σχόλια στον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του, λέγοντας μεταξύ των άλλων:
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει κατεπειγόντως να φύγει. Όχι όμως μόνο να φύγει. Να φύγει με πίσσα και πούπουλα», είπε ο κ. Αλαβάνος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «την πιο μαύρη παρένθεση προδοσίας και ονείδους στην ιστορία της Αριστεράς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου