Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η Τουρκία προτρέπει την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ που δηλώνονται ως ‘τουρκικές’

Η Τουρκία κάλεσε την Ελλάδα να εγγράψει τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας που αυτοχαρακτηρίζονται ως ‘τουρκικές’ στη Δυτική Θράκη, χωρίς καμία διάκριση, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου να αρνηθεί την εκ νέου εγγραφή της «τουρκικής ένωσης Ξάνθης»...


«Περιμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα αντιδράσουν με αμεροληψία για την καταχώρηση των ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να λάβουν μέτρα εφαρμόζοντας την απόφαση του ΕΔΑΔ», δήλωσε με γραπτή ανακοίνωση στις 11 Ιουλίου ο... εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι είπε ότι η «τουρκική ένωση Ξάνθης» μια από τις εξέχουσες ΜΚΟ της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης απαγορεύθηκε από τις ελληνικές αρχές με το πρόσχημα ότι το όνομά της περιείχε  τη λέξη ‘τουρκική’.

Μετά το περιστατικό αυτό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κατόπιν των δικαστικών πρωτοβουλιών της «τουρκικής ένωσης Ξάνθης», έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ένωση και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις, πρόσθεσε ο Ακσόι.

«Στο πλαίσιο αυτό, για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΔΑΔ, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθεσία το 2017 που επιτρέπει στις απαγορευμένες ενώσεις να υποβάλλουν αίτηση για νέα εγγραφή», ανέφερε ο Ακσόι.

Ωστόσο, η νομοθεσία περιελάμβανε σημαντικές εξαιρέσεις για την αποδοχή αυτών  των αιτήσεων, πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, η αίτηση της τουρκικής ένωσης Ξάνθης για επανέγκριση απορρίφθηκε από το περιφερειακό εφετείο στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ακσόι.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύει ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν αρκεί για την πραγματοποίηση του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα επικαλούμενο την τουρκική Χουριέτ.

(Στοιχεία από mk-turkey.ru, hurriyetdailynews.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου