Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και ο καθοριστικός ρόλος της Τουρκίας

Ανέκαθεν η Αλβανία θεωρούσε τις ΗΠΑ και την Τουρκία ως τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους που εγγυώνται για την σταθερότητα και την προάσπιση των αλβανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής χερσονήσου... 
γράφει η ΕΡΝΤΑ ΠΡΕΝΤΣΙ
Το σπουδαιότερο όμως αντάλλαγμα που αποκομίζει η Αλβανία, σύμφωνα πάντα με Αλβανούς αναλυτές, μέσω της στενής έως και υποτακτικής σχέσης από τις προαναφερθείσες χώρες είναι η αναχαίτιση των...
συμφερόντων του άξονα Αθήνας- Βελιγραδίου-Μόσχας στην Αλβανία όσο και σε χώρες με μεγάλο αλβανικό πληθυσμό όπως είναι το Κόσοβο και τα Σκόπια.
Τα ΜΜΕ στην Αλβανία χρησιμοποιούν την προπαγάνδα ώστε να επηρεάζεται η κοινή γνώμη μέσω της ρητορικής μίσους προς την Ελλάδα ή και τους Έλληνες. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι Αλβανοί πολιτικοί, καιροσκόποι ως επί το πλείστον, που για λόγους εντυπωσιασμού δυναμιτίζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις με διάφορες δηλώσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Αλβανοί πολιτικοί ‘λατρεύουν να μισούν ‘ τους Έλληνες. Εν αντιθέσει, φροντίζουν να ικανοποιούν τα συμφέροντα του Ερντογάν στην Αλβανία σαν να ήταν βιλαέτι της Τουρκίας.
Η εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα εξαρτηθεί από τα συμφέροντα κυρίως της Τουρκίας. Κάθε φορά που η Ελλάδα προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αλβανία, όπως συνέβη με την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ το 2009, η Τουρκία με διάφορες μεθοδεύσεις επενέβαινε δημιουργώντας ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που θεωρείται μαριονέτα του Ερντογάν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, προσπαθεί με τόσο ζήλο να κλείσει όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα σε χρόνο ρεκόρ και η Τουρκία να παρατηρεί σιωπηλά είναι αρκετά καχύποπτη κίνηση. Τα ταξίδια του Αλβανού πρωθυπουργού προς την Τουρκία είναι αρκετά συχνά γεγονός που δείχνει τη στενή σχέση του Σουλτάνου με τον Ράμα. Προφανώς, η καινούρια Συμφωνία για την ΑΟΖ , η οποία έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με την προηγούμενη, θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα και η Τουρκία να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της ως προς τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις διαπραγματεύσεις της με την Αλβανία. Δεν συντρέχει λόγος βιασύνης ώστε να κλείσουν συμφωνίες αν αυτές δεν προασπίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας. 
Η Αλβανία είναι η χώρα που προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει μέλος της ΕΕ και όχι η Ελλάδα. Δυστυχώς, η τουρκόφιλη Αλβανία θα πρέπει να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με όμορα μέλη της ΕΕ και να μην στηρίζεται σε χώρες με απολυταρχικά χαρακτηριστικά και ιμπεριαλιστικές βλέψεις. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι δικτάτορες έχουν άσχημη κατάληξη. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά από την Ελλάδα και όχι από την Τουρκία.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι για την Τουρκία, η Αλβανία και κατ’ επέκταση το Κόσοβο, είναι πιόνια που θα χρησιμοποιήσει ώστε να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα και γι’αυτό προωθεί και στηρίζει το μουσουλμανικό στοιχείο στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου