Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Αλλά η περήφανη κυβέρνηση της Ιταλίας... Αγρόν αγοράζει

Προετοιμάζει το έδαφος η Τουρκία για την αντίδρασή της ενόψει των επερχόμενων, όπως τουλάχιστον έχει εξαγγελθεί, ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Προειδοποιεί και απειλεί στέλνοντας μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες και όχι μόνο προς τη Λευκωσία...


Ο μετεκλογικός Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος στους σχεδιασμούς του και είναι σαφές πως στόχος του είναι να σταματήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό λίγο-πολύ το έχει επαναλάβει αρκετές φορές καθώς είναι προφανές πως εάν...
χάσει το τρένο με τα ενεργειακά στην περιοχή, θα ανατραπούν οι σχεδιασμοί του για την περιοχή. Έχει, όμως, ενδιαφέρον όταν οι προειδοποιήσεις απευθύνονται από Τούρκο πρέσβη και αγγίζουν και τη χώρα που είναι διαπιστευμένος. Και όχι την οποιαδήποτε χώρα, αλλά την Ιταλία! Ο διαπιστευμένος στην Ιταλία, Τούρκος πρέσβης, Μουράτ Σαλίμ Εσενλί, απείλησε πως θα σταματήσει -όπως έπραξε τον περασμένο  Ιανουάριο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ- κάθε προσπάθεια για γεωτρήσεις. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Ιανουάριο, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, Σάϊπεμ 2000, προσπάθησε να προσεγγίσει το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες αλλά εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά. Τότε ήταν προεκλογική περίοδος στην Ιταλία και θεωρήθηκε πως η προσοχή ήταν επικεντρωμένη αλλού, στις εκλογές. 

Τώρα, όμως, στη Ρώμη έχουν κυβέρνηση, η οποία ωστόσο εξαντλεί την αυστηρότητα και τη μαγκιά της στους μετανάστες αφήνοντας πλοιάρια γεμάτα με δεκάδες ζωές να κτυπιούνται με τα κύματα και το δρεπανοφόρο χάροντα. Τώρα, δεν αντιδρούν στις τοποθετήσεις-προειδοποιήσεις του πρέσβη της Τουρκίας, που αγγίζει και τη Ρώμη και την ΕΝΙ. Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρέσβης είπε σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα του, πως η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου έγινε επειδή «οι προειδοποιήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη». Ανέφερε πως αυτό που έγινε δεν ήταν εναντίον της Ιταλίας. «Βασικά, και άλλης χώρας εταιρείες εάν προσπαθήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο, εμείς θα δείξουμε την ίδια αντίδραση», είπε προειδοποιώντας εν πολλοίς και τις άλλες εταιρείες, πέραν της ΕΝΙ, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. 


Το ένα ζήτημα που προκύπτει από τη στάση του εκπροσώπου του τουρκικού κράτους είναι η αλαζονεία και οι απειλές το άλλο είναι η ανεκτικότητα της Ιταλίας. Στην Ρώμη, ως φαίνεται,  περί άλλων τυρβάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου