Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Σκόπια: « Ένα άλλο κράτος θα ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ, δεν δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία»…

«Μπορεί να υπάρξει μια υποθετική κατάσταση κατά την οποία ένα άλλο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, όπως πριν η Ελλάδα, να εμποδίσει την ένταξη της χώρας μας στη Συμμαχία, λόγω ενός ζητήματος σχετικά με το όνομα της χώρας μας...


Με άλλα λόγια, παρά τη Συμφωνία στη Μάλα Πρέσπα για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας, υπάρχει ένα νέο εμπόδιο για την τελική  αποδοχή από το ΝΑΤΟ, ακριβώς, λόγω της αλλαγής του συνταγματικού ονόματός μας», γράφει το... σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 

Το νέο βέτο θα εκδηλωθεί, πιθανόν, από την Τουρκία που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ένταξη της χώρας μας  στη Συμμαχία με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία»,  λόγω του γεγονότος ότι είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του συνταγματικού ονόματός μας, 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'. Η Τουρκία είναι μια χώρα με χρόνια αντίθεση στις ελληνικές πολιτικές και τους εκβιασμούς σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος.

Επιπλέον, οι αρχές της Άγκυρα έχουν μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό βάρος από εκείνο της Αθήνας, επειδή διαχειρίζεται τον πολυπληθέστερο στρατό του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ. 

Η Άγκυρα κατάφερε να θέσει υποσημείωση στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς τη χώρα μας ότι την αναγνωρίζει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σημειώνεται ότι μια μεγάλη ομάδα διανοουμένων, διπλωματών, πρεσβευτών, συγγραφέων, δικηγόρων και δημοσίων προσώπων από την ένωση «Μακεδονικό Μανιφέστο» υπέγραψε επιστολή προς τον πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για την κίνηση του τουρκικού κράτους να υπογράψει την πρόσκληση προς τα Σκόπια μόνο εάν αυτά φέρουν το συνταγματικό τους όνομα ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

«Αξιότιμε πρόεδρε της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμείς από το «Μακεδονικό Μανιφέστο» είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρότασή σας να υπογράψετε αυτήν την επαίσχυντη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μόνο με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως υποσημειώσατε στη συμφωνία! Για αυτό θα είναι πάντοτε για εσάς ευγνώμων ο ‘μακεδονικός’ λαός που σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση  για την απειλή της ταυτότητάς του,  διαπιστώνει ότι η Δημοκρατίας της Τουρκίας είναι ο μόνος φίλος  της ‘Μακεδονίας’», γράφει μεταξύ των άλλων η επιστολή του ‘Μανιφέστου’.

https://www.echedoros-a.gr/2018/07/blog-post_67.html
Ο στρατιωτικός-πολιτικός αναλυτής, Μίλαν Στεφανόφσκι συμφωνεί με αυτήν την υπόθεση και πιστεύει ότι θα ήταν πολύ λογικό να συμβεί αυτό.

Απεναντίας, ο πρώην διπλωμάτης και πρέσβης Ρίστο Νικολόφσκι λέει ότι όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ακολουθούν αναμφίβολα τις ΗΠΑ που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη Συμμαχία, ως εκ τούτου είναι πιθανόν η Τουρκία παρά τις προβληματικές σχέσεις με την Αμερική, δεν θα μπορούσε από μόνη της να κάνει κάτι τέτοιο.

«Οι προσδοκίες ότι μπορεί να μας βοηθήσει η Τουρκία, λαμβάνοντας μια θέση ότι η ένταξη της ‘Μακεδονίας’ είναι βίαιη και να μην δεχθεί το νέο όνομα είναι μάταιες και αφελείς. Αφού η κυβέρνησή μας αποδέχθηκε τη συνθηκολόγηση και πούλησε βασικά στρατηγικά και ιστορικά συμφέροντα του ‘μακεδονικού’ λαού θα πρέπει να περιμένει την Τουρκία να μας υπερασπισθεί; Αυτά είναι όλα αβάσιμα. Στο λαό μας παραμένει η πρόσκληση να κερδίσει μόνος του την επιβίωσή του και να ανατρέψει  την απαράδεκτη συμφωνία με την Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο. 

Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, ο ‘μακεδονικός’ λαός θα πάψει να υπάρχει», κατέληξε ο Νικολόφσκι,  (ο οποίος είναι υποστηρικτής της συνέχειας της σκοπιανής  ιστορίας από τα χρόνια του αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου